Home => Spiritualiteit & Nieuwe tijd => Paranormaal => Divinatie & orakelen => Pendelen – Oefening baart (pendel)kunst

Pendelen – Oefening baart (pendel)kunstPendelen is eenvoudig gezegd het raadplegen van je onbewuste voor het beantwoorden van je vragen door middel van een pendel.
Een pendel is een voorwerp dat aan een draad hangt die je tussen je duim en wijsvinger vasthoud.
Door middel van vragen aan je onderbewuste beweeg je onbewust de pendel een bepaalde richting op.
Aan de hand van de beweging kan je je antwoord daaruit interpreteren.
Pendelen is dus uitermate geschikt voor het beantwoorden voor persoonlijke vragen, het uitpendelen van je chakra’s en het opsporen van lichamelijke aandoeningen.

De pendel kan uit diverse materialen bestaan, daar zijn geen bepaalde regels voor.
Je kan op paranormale beurzen of bepaalde winkels allerlei soorten kopen of zelf eentje maken.
Een pendel is iets persoonlijks, dus neem de tijd ervoor om een pendel uit te kiezen of te maken.
Zorg ervoor dat het koord of ketting niet langer is als je onderarm.

De meeste mensen kunnen pendelen, 70 a 80 procent kan het.
Pendelen is niet moeilijk en vraagt de juiste techniek en vooral veel oefening.
Als je een pendel hebt of heb gemaakt dan kan je hem even uittesten bij een waterkraan.
Hou de pendel bij de kraan als het water stroomt.
De pendel zal dan in beweging komen.
Sluit je de kraan dan zal de pendel stilstaan.
De pendel voelt de aanwezigheid van het water. Wichelroedelopen waarmee men water in de grond zoekt is ook een vorm van pendelen.
Door middel van pendelen is het mogelijk om subtiele krachten en energie op te zoeken met je onderbewuste die anders verborgen blijven.

Als je voor de eerste keer de pendel gebruikt dan moet je hem eerst “kalibreren”, dat wil zeggen de pendel moet laten zien hoe die beweegt bij het geven van antwoorden.

Voor het pendelen zullen we wat regels in acht moeten nemen:

 • kies een goede plek waar je relaxt kan zitten en waarbij je elleboog niet te hoog hoeft te zitten op tafel
 • zet je voeten goed naast elkaar op de grond
 • zet je elleboog op tafel en zorg ervoor dat je pols niet knikt, het moet in recht lijn zijn met je arm
 • zorg dat je ontspannen zit
 • zorg ervoor dat je ontspannen en in een goed humeur bent en dat je hoofd leeg is van gedachten
 • de pendel moet zo’n 3 tot 5 cm boven de tafel zweven

PendelenDe pendel hou je vast tussen je duim en wijsvinger en zorg ervoor dat je hem stil houd. Vraag nu hardop of in gedachten aan de pendel om het signaal te geven voor “ja”. De pendel zal dan een richting opgaan of draaien. Onthoud dit, want dit is dus de beweging die het gaat maken als het straks “ja” als antwoord geeft. Het kan soms even duren voordat de pendel gaat bewegen.
Hou de pendel weer stil en vraag nu wat het signaal is voor “nee”. Dit zal uiteraard een andere beweging moeten zijn.
Hetzelfde vraag je voor als het geen antwoord weet. Je hebt nu dus drie bewegingen als uitgangspunten voor het beantwoorden van je vragen. Mocht het de eerste keer niet lukken, wanhoop niet, probeer het gewoon de volgende keer, misschien ben je niet ontspannen genoeg. Pendelen vergt soms meer tijd.
Je kan ook andere vragen proberen of met een foto een test doen. Bijv. pendel boven je eigen foto en vraag dan; ben ik dit? De pendel zal dan met ‘ja’ antwoorden en zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. Experimenteer gerust.
Ben je te gespannen of humeurig dan wil het niet goed werken en kunnen antwoorden onbetrouwbaar zijn.

De vragen die je gaat stellen zijn eigenlijk vragen aan jezelf, je onderbewuste. Dit deel van onze hersenen vangt zoveel meer informatie en signalen op als we bewust zijn. Dit betekent dat je hele persoonlijke vragen of dingen die je vergeten bent via pendelen kan vragen. Zorg er wel voor dat je de vragen goed formuleert zodat er altijd een ja of nee antwoord als enige optie mogelijk is. Sommige vragen over je levensloop of relatie kan je beter eerst vooraf laten gaan door de vraag te stellen of je wel daar een vraag over mag stellen. Als het antwoord negatief is, dan niet doorvragen. De antwoorden die je dan krijgt zullen niet betrouwbaar zijn.

De pendel is heel persoonlijk en onze eigen energie wordt op de pendel gericht. Het is daarom zaak om de pendel na gebruik te reinigen van alle overtollige energie. Het reinigen kan onder de kraan onder stromend water en dan laten drogen in de zon. Verder is het mogelijk te reinigen door middel van de Reiki symbolen (van Reiki II) of door het uurtje in bergkristallen te leggen. Het is goed om de pendel vaak bij je te dragen. Als je het goed wilt bewaren, bewaar het dan op een fijne plek, bijvoorbeeld in een doosje met watten. Laat niet iemand anders je pendel gebruiken, reinig de pendel indien dat gebeurt.

De pendel bestaat al heel lang. Al eeuwen geleden vragen de mensen hun onderbewuste om raad. Onze onderbewuste vangt en verwerkt meer informatie dan we zelf denken. Het kunnen ook paranormale signalen zijn. Via het pendelen leggen we een brug tussen onze bewuste en onderbewuste. Door de vraag te stellen geeft het onderbewuste het antwoord door middel van hele kleine spierbewegingen die niet zichtbaar zijn, maar tijdens laboratoriumproeven naar boven kwamen.
De vragen die je stelt kunnen eigenlijk alleen maar om jezelf gaan en alles wat je verwerkt hebt in je onderbewuste of wat het onderbewuste opvangt. Dat kan best heel ver gaan, zoals het kunnen voelen waar water zit. Sommige pendelaars stellen vragen die ze niet kunnen weten en proberen met de pendel te bewijzen dat ze bepaalde dingen kunnen voorspellen. Proeven en testen wijzen echter uit dat pendelen dan slechte resultaten opleveren. Een pendel is een hulpmiddel en wordt ook daar paranormaal begaafden gebruikt om hun nog meer duidelijkheid te verschaffen met hun gaven in bepaalde vraagstukken.

Wat adviezen over het gebruik van de pendel

 • gebruik de pendel persoonlijk en laat niemand anders het gebruiken, reinig het geregeld zodat het vrij is van overtollige energie.
 • roep geen geesten op met de pendel, het is zondermeer mogelijk als je maar goed concentreert, zorg ervoor dat je op je vraag concentreert en je ontspannen blijft. Gebruik de pendel nooit boven een letters of cijferbord, omdat overeenkomsten heeft met het quija-bord en glaasje draaien en je hierdoor duistere krachten kan oproepen.
 • concentreer je op de punt van de pendel, ga niet de pendel beïnvloeden door zelf al de beweging in gedachten te nemen.
 • pendel in de rechterhand en zorg ervoor dat de linkerhand vingers bij elkaar zijn.
 • altijd in het begin kijken hoe de pendel beweegt op ‘ja’ en ‘nee’.
 • bewaar de pendel met zorg of draag hem bij je zelf.
 • gebruik de pendel als hulpmiddel, maar laat je leven niet leiden door antwoorden van de pendel. De pendel kan het ook wel eens mis hebben door allerlei invloeden.
 • gebruik de pendel alleen voor ja en nee antwoorden op vragen.
 • indien je vragen wilt stellen over iemand anders, vraag dan altijd eerst toestemming aan de betrokkene.

tot slot….

We geven jenog de raad mee om geen misbruik te maken van de pendel voor nutteloze zaken of voor eigenbelang. De pendel zal hierop geen éénduidig en betrouwbaar antwoord kunnen geven.

Bekijk ook

Divineren met schelpen

Divineren met schelpen

Wie heeft er nou niet schelpen gezocht aan het strand en als kind met verwondering afgevraagd hoe het komt dat je de zee kan horen in de schelp? Schelpen zijn altijd gewaardeerd om hun schoonheid en magische krachten. Ze dienden als geld, amulet, gebruiksvoorwerp en ter versiering.