Groep 2: Onzekerheid

Onzekerheid (2)

Cerato
loodkruid
Iedereen is mooier, leuker en slimmer dan jij. Wat een ander zegt zal wel kloppen, want wie ben jij om het te weten? Als je geen weerstand meer kunt bieden tegen andermans ideeën, jezelf een nul vindt en zéér trendgevoelig bent. Maar ook het omgekeerde: als je over alles en niets een mening hebt, een beetje de schoolmeester gaat uithangen of niets meer van anderen aan kunt nemen.
2
Loodkruid geeft je vertrouwen in je eigen standpunten, je hoeft je er niet aan vast te klampen. Niet aan die van een ander en niet aan die van jezelf. Je weet weer dat je door schade en schande wijs wordt en dat dat voor ons allemaal geldt.
Gentian
gentiaan
Echt een bloemetje voor sceptici, als je er wat al te snel niet meer in gelooft of je het hoofd laten hangen. Als je ervan uitgaat dat het je toch niet lukt, dat je een eeuwige mislukkeling bent, “born to loose” en je er aan begint te wennen dat je bij een hoge stapel pakken zit.
2
Gentiaan geeft de wilskracht om positieve bevestiging uit het leven te halen waardoor een reëel optimisme en zelfvertrouwen opgebouwd kan worden.
Gorse
gaspeldoorn
Na een levenscrisis of iets dat je ervaart als een zware persoonlijke nederlaag, kun je het gevoel hebben dat alles zinloos is, dat er voor jou toch geen hulp meer mogelijk is. Je voelt hoe langzaam het moeras zich boven je hoofd gaat sluiten…Als alles doelloos of zinloos is en je niet meer weet hoe het verder moet, je voelt dat je niet meer verder kunt, dan heb je gaspeldoorn nodig.
2
Haar stekels prikken de ballon van vastzittende beelden door en geven je weer levensmoed. Het maakt dat je weer voelt: “waar leven is, is hoop.”
Hornbeam
haagbeuk
Als alles een sleur is geworden, het maandagochtend is, het regent en je wereld je gevangen houdt in een tredmolen. Wanneer je je “kater” zou willen koesteren en je het gevoel hebt dat je eigenlijk maar een masochist bent als je zelfs maar zou overwegen om op te staan. Lusteloosheid die je niet echt een plek kunt geven, moe om niks. Als je het gevoel hebt dat je niet vooruit te branden bent, er geen werk uit je handen meer komt en alles je gaat tegenstaan geeft haagbeuk je een oppepper.
2
Het buldozertje komt in beweging en schuift de problemen niet meer voor zich uit maar gebruikt z’n “handje” om ze op te lossen. Haagbeuk is een “anti- dip -saus”.
Sclerathus
hardbloem
Als het je tè moeilijk valt een beslissing te nemen en er nòg moeilijker bij kunt blijven. Je omgeving begint je onbetrouwbaar en inconsequent te vinden, je waait te gemakkelijk met alle winden mee. Maar voor je over dit soort twijfels aan jezelf durft te praten met anderen, bijt je nog liever je tong af, ze zitten allemaal al zo op je huid….
2
Hardbloem geeft je de kracht om voor je beslissingen in te gaan staan. Zo gezegd, zo gedaan. En ook eens raad of hulp vragen (en kunnen aannemen) gaat dan makkelijker.
Wild Oat
ruwe dravik
Je weet van jezelf maar al te goed dat je aan veel begonnen bent, maar slechts zo weinig hebt afgemaakt. Je verspilt je talent in de breedte, je kunt geen bedding vinden voor alles dat je doorstroomt. Je hebt het gevoel kansen gemist of verprutst te hebben. Je mist een rode draad in je leven.

Ruwe dravik als zoekerbloemetje werkt heel goed bij introverte mensen (extravert: hulst). Als je niet kunt kiezen tussen al die bloesems neem je eerst alleen ruwe dravik. Het is sowieso een goede steun om helder en eerlijk ten opzichte van jezelf te kunnen staan.

2
Ruwe dravik laat zien dat er ook aan veel kleine halmpjes vruchtbaar zaad kan ontstaan. Het geeft je zelfkennis en de moed te zijn wie je bent. Je veelzijdigheid leer je lief te hebben, omdat je die óók voor dat ene doel in kunt zetten.

Bekijk ook

Groep 5: Overgevoelig voor invloeden en ideeën