Home => Alternatieve geneeswijzen => Alternatieve therapieën => Over Bach Bloesems => De eenvoudige en helende kracht van de Bloemen Remedies van Dr. Edward Bach

De eenvoudige en helende kracht van de Bloemen Remedies van Dr. Edward Bach


Dr. Edward Bach

Deze bloemenremedies werden in de jaren ’3O door Dr. Edward Bach gevonden. Als klassiek geschoold arts, immunoloog en bacterioloog was hij zijn tijd ver vooruit omdat hij een meer holistische benadering van het fenomeen ziekte en gezondheid hanteerde. Gedurende heel zijn leven zocht hij een antwoord op de vraag hoe het komt dat we onze natuurlijke immuniteit verliezen en dat we vatbaar worden voor ziekten.

In zijn ver doorgedreven wetenschappelijk en empirisch onderzoek, stelde Dr. Bach vast dat het behoud of het verlies van de immuniteit in belangrijke mate bepaald wordt door de manier waarop iemand omgaat met zichzelf, met anderen en met zijn levenssituatie, en door de daaruit voortkomende emoties. We weten allen uit ervaring dat onverwerkt verdriet (bijvoorbeeld om het verlies van een kind of een dierbaar familielid), verbittering, leven in angst, met zorgen of in onzekerheid, voortdurende stress, kritiek of conflict, … enz. voorbeelden zijn van ervaringen die ons op termijn niet alleen neerslachtig maar ook ziek kunnen maken. Artsen noemen dit psychosomatische klachten en wenden hiervoor hoe langer hoe meer de Bach Bloemen Remedies aan als afdoende hulpmiddelen. Ze kunnen daarbij zowel preventief als curatief gebruikt worden.

Eenvoudige zelfhulp

De 38 Bach Bloemen Remedies kunnen zonder enig risico door iedereen, van baby tot hoogbejaard, gebruikt worden. Ze zijn volkomen natuurlijk en totaal onschadelijk. Ze zijn ook eenvoudig in gebruik. Je kan ze niet overdoseren, er zijn geen bijwerkingen en ze zijn niet verslavend. Daarom kan iedereen ermee leren werken. Enkele goede boeken en het volgen van een erkende basiscursus volstaan om voldoende basis te hebben om de remedies te kunnen gebruiken voor jezelf of je naaste omgeving van familie, vrienden en kennissen. Nuttige info hierover vind je op www.dewalnoot.be .

De bloemenremedies zijn dan ook in de eerste plaats bedoeld als zelfhulp. Niemand weet immers beter dan jijzelf met welke stukken je steeds moeite hebt, waarvan jouw emotionele pijn het signaal is of hoe bepaalde emoties telkens terug veroorzaakt worden. Het werken met bloemenremedies vereist geen deskundigheid of wetenschappelijke bekwaamheid. Je hebt alleen twee wakkere ogen en oren nodig om waar te nemen hoe iemand reageert, zich voelt, naar zichzelf kijkt en naar de omgeving. Om de remedies voor jezelf te vinden is er alleen de nodige openheid en eerlijkheid vereist om te zien wat er te zien is, zonder jezelf dan daarom af te schrijven of te veroordelen.

70 jaar oud, maar actueler dan ooit

Het is niet toevallig dat de Bach Bloemen Remedies uitgerekend nu zo sterk in opgang zijn en ook in vele boeken en tijdschriften te voorschijn komen, terwijl ze toch al meer dan 70 jaren bestaan en hun effectiviteit al lang bewezen hebben. Dat heeft alles te maken met de nieuwe tijd waarin onze bewustwording en ons zoeken naar kwaliteit in het leven zo’n exponentiële sprongen maken en ook met het toenemend besef van de zelfverantwoordelijkheid waarvan we ons sedert enkele decennia weer bewust geworden zijn. Precies in dit proces van bewustwording, groei en evolutie zijn de Bach Bloemen Remedies eenvoudige, veilige en doeltreffende hulpmiddelen, die vanuit de aard van hun werking steeds meer en meer zichzelf overbodig maken. Ze zijn als de wandelstok die in moeilijke passages of bij revalidatie even wordt gebruikt en die tijdelijk helpt om straks ‘zonder stok’ – op eigen kracht – te kunnen lopen: zelfzeker, zonder angst, met vertrouwen en weerbaarheid in de moeilijke momenten van het leven.

Werking en toepassingen

Bachbloesems brengen iemand terug in zijn kracht. Door het innemen van bijvoorbeeld de remedie Lariks kan iemand met een minderwaardigheidsgevoel of faalangst terug meer zelfvertrouwen krijgen. Reuzenbalsemien kan helpen bij stress en ongeduld om te kalmeren en minder opgejaagd door het leven te gaan.

Andere praktische voorbeelden om de bloemenremedies aan te wenden zijn b.v. zwaarmoedigheid in de donkere wintermaanden, een moeilijk te verwerken tegenslag, totale uitputting na een langdurige ziekte, zelfmoordgedachten en radeloosheid, schuldgevoel, de bange ongerustheid als jouw kinderen of echtgenoot langer wegblijven dan verwacht, … enz.

Bij steeds meer mensen krijgen de Bach Bloemen Remedies dan ook een vaste plek in huis, als kleine huisapotheek die hulp biedt in de vele kleine en grote, lastige momenten van het leven. Ook meer en meer huisartsen, homeopaten, gezondheidstherapeuten, psychologen, dierenartsen, consulenten en tandartsen maken er in hun praktijk dankbaar en succesvol gebruik van.

Dieren en planten

Ook als je huisdieren of kamerplanten het moeilijk hebben of het niet erg goed doen, kunnen ze geholpen worden met Bach Remedies. Al kunnen ze natuurlijk niet vertellen wat ze meemaken, het is vaak als verzorger of verzorgster niet zo moeilijk om in te voelen wat er schort en dan de overeenstemmende remedie, aangevuld met de Rescue remedie, te selecteren. Net zoals bij jonge kinderen merk je vaak ook bij huisdieren en kamerplanten vlugger resultaat dan bij volwassenen.

Eerste hulp

De Rescue Remedy of Eerste Hulpremedie die een combinatie bevat van vijf krachtige bloemenremedies, is tot nog toe het meest bekend. Ze brengt kalmte, moed en daadkracht en is daarom bijzonder weldadig in crisis- of noodsituaties zoals b.v. bij een ongeval, het vernemen van een pijnlijk bericht, ingrijpende gebeurtenissen, plotse hevige pijn of een ontroostbaar verdriet. Maar ze werkt ook preventief bij examens, een sollicitatie, een bezoek aan de tandarts, een bevalling of een operatie.

Rescue Set bach remediesVier druppels in een glas water en er heel frequent kleine slokjes van drinken, kan op zo’n moment wonderen doen. Als er geen water voorhanden is, kan de handige Rescue Remedy spray gemakkelijk toegediend worden.

De Eerste Hulp Remedie bestaat ook in de vorm van zalf: de Rescue Cream. Naast de vijf hoger genoemde remedies bevat deze zalf ook de Crab Apple remedie. Dit is de reinigende remedie die wonden zuivert en infecties helpt voorkomen. Deze Rescue Cream kan gebruikt worden voor bijna alle letsels van de huid: snijwonden, blauwe plekken, brandwonden, kloven, huiduitslag, insectenbeten, jeukende irritaties. De remedie Star of Bethlehem (Vogelmelk) verzacht de pijn en activeert het genezingsproces, terwijl Impatiens (Reuzenbalsemien) de irriterende jeuk wegneemt.

Eens de Rescue Remedy en Rescue Cream gekend en eens de weldaad ervan ervaren, zorg je er spontaan voor dat je ze altijd in je nabijheid hebt: in je handtas, de keukenkast, de zakken van je fiets, het handschoenkastje van de wagen, je werkatelier.

Bach Centrum Engeland

Mount Vernon is de naam van het huis waar Dr. Edward Bach de laatste twee jaren van zijn leven gewerkt en geleefd heeft. Tot op vandaag is het Bach Centrum nog steeds hier gevestigd en hier worden ook nog altijd de moedertincturen van de originele Bach Remedies aangemaakt geheel volgens de richtlijnen van Dr. Edward Bach. De originele Bach Remedies kan je herkennen aan het geschreven handteken van Dr. Edward Bach dat op elk product als waarmerk is aangebracht. Ze zijn vandaag te verkrijgen in natuurvoedings- en wellnesswinkels, en in apotheken.

Na 30 jaar professionele en persoonlijke ervaring met de Bach Remedies kan ik met recht en reden getuigen dat ze werkelijk kunnen bijdragen tot een gelukkiger en kwalitatiever leven en samen-leven.

Wil je er meer over weten:
www.dewalnoot.be


De Walnoot vzw, opgericht door Jef Strubbe en Anita Van Broeck,is een plaats waar mensen terecht kunnen voor een persoonlijk consult en ondersteuning bij levensvragen door middel van Bach Remedies, voedingssupplementen, e.a. Daarnaast organiseert De Walnoot Bach diverse cursussen in samenspraak met het Bach Centrum in Engeland.

Bekijk ook

Wat zijn Bach Bloesems en wie heeft het uitgevonden?

Wat zijn Bach Bloesems en wie heeft het uitgevonden?

Dr. Bach (1886-1936) was een regulier arts en homeopaat, die een succesvolle praktijk had in de beroemde Harleystreet. Hij geloofde toen al dat je denkwijze en levenshouding een belangrijke rol spelen bij het ontstaan en genezen van ziekten. Volgens hem was ziekte een gevolg van disharmonie tussen lichaam en geestelijke gesteldheid. De stelling van Edward Bach luidde dan ook: Behandel de mens in plaats van de ziekte oftewel behandel de gemoedstoestand van de mens in plaats van de ziekte.