CarneoolBehorende tot de Chalcedoon, vermoed men dat de carneool (ook wel Kornalijn genoemd) vernoemd is naar de Kornoeljekers vanwege zijn kleur, Maar even zo verondersteld men dat de naam van het latijnse woord “Carnis” (hetgeen vlees betekend) kan zijn afgeleid.
Als men het in de bijbel over Sard, Sarder, of Sardius heeft wordt daar de Carneool mee bedoeld, in iedergeval zijn ze verwant aan elkaar en is er tussen beiden eigenlijk geen grens te trekken. Helaas zijn vele van de tegenwoordig op de markt gebrachte Carneolen, (Althans de reeds bewerkte ) met ijzernitraat gekleurde Agaten, men herkend ze doordat zij bij invallend licht,
strepen vertonen, terwijl de echte Carneool een wollige kleut heeft. Het is daarom beter, wil men zeker zijn van goed materiaal, altijd ruw materiaal te kopen.

De carneool is ook een agaat en behoort bij de kwartsgroep. Het verschil met de gewone agaat is, dat de carneool geen banden of vlekken heeft, maar een bijna egale kleur. Deze kleur varieert van vleeskleurig oranje tot oranjerood, met alle tussenliggende oranjegele tinten. Als er toch banden in de carnool te zien zijn, is het een geverfde agaat en dus geen carneool.
Door zijn andere kleur is de werking van de carneool ook anders dan die van de gewone agaat. De kleur is een verwijzing naar het gebruik van deze steen. De warmte die hij aan de buitenkant laat zien, is ook de warmte waarmee hij ons kan helpen. Door die warmtekracht aan ons door te geven is het een uitstekende steen voor mensen die juist daar behoefte aan hebben. Hij geeft levensmoed en ondernemingslust. Natuurlijk is de intensiteit van de kleur en aanwijzingen voor de werking van de steen: een vleeskleurige werkt zachter dan een diep oranjerode. Carneool is een hele positieve steen die voor velen geschikt is. Mensen die echter een te hoge bloeddruk hebben moeten beslist geen carneool gaan dragen, want dan zou de bloeddruk zeker verder kunnen stijgen.

Voorbeelden van andere toepassingen:
Goede tegen krampen, bij koort, bij infectie, suikerziekte, zenuwpijn, bloedvergiftiging, te lage bloeddruk, koppigheid; werkt goed om nachtmerries te verdrijven en fijne dromen te bevorderen.

Chakra:
sacraal chakra, past het beste bij de eerste en de tweede chakra.

Corresponderende Sterrenbeelden:

TweelingenLeeuw TweelingenRam TweelingenStier TweelingenTweeling

Bekijk ook

Chrysopraas

Chrysopraas

Dit is een groene steen. De kleur kan licht appelgroen zijn maar ook heel fel. Het is een uitgesproken vrouwelijke steen, die een goede verbinding is tussen zachte, moederlijke gevoelens en de groeikracht van het leven.