JaspisJaspis is een grofkorrelige kwartsvariëteit die veel voorkomt. Het is zelfs in tuingrind te vinden. Jaspis als ruwe steen is dof en compact en is ontstaan uit korrelig kiezelzuur dat op natuurlijke manier met ijzeroxide is gevuld. Er is rode, gele , groene,roze en zwarte jaspis. En soms ook meerkleurig.
Door zijn veelheid in kleur is het de steen van de onbaatzuchtigheid en wordt daarom ook wel ‘christussteen’ genoemd.

In oude tijden was de jaspis een geliefde steen waar sterke magische kwaliteiten aan werden toegeschreven.
Als amulet werd de jaspis gedragen tegen oogkwalen. Het is een steen die sterkt aardgebonden is en daarom kan vooral de rode jaspis (behorend bij het eerste chakra) goed gebruikt worden om een sterkere binding te krijgen met de aarde. Jaspis is ook een uitstekende steen om bij emotionele problemen te gebruiken. Hij helpt individueler te worden, een sterkere eigenwaarde te krijgen, beter voor jezelf te kunnen opkomen en makkelijker contact te kunnen maken met anderen. De jaspis helpt ook verbitterde mensen om zich heen weer te openen voor anderen.

Er is natuurlijk een verschil in werkingen van de jaspis, afhankelijk van de kleur en patronen die in de steen aanwezig zijn. De rode jaspis is de soort die het meest activeert, stimuleert, kracht geeft en dus is dit de soort voor mensen die daar nu juist behoefte aan hebben.
De groene jaspis, zonder spikkels, is vrij neutraal, stabiliseert en harmoniseert.
De gele jaspis maakt redelijk.
De groen met rode spikkel noemen we heliotroop.
Als de jaspis meerkleurig is , moet gekeken worden naar de symboliek van die kleuren en of de patronen grillig of regelmatig zijn. Grillighed werkt ook hier weer, net zoals bij de agaat waarover ook al geschreven is, om rechtlijnigheid en starheid te doorbreken. Regelmatig gelijnde jaspis is goed voor mensen die zelf al grillig of chaotisch zijn. Het maakt ze rustiger.

Voorbeelden van andere toepassingen:
Helpt goed tegen zwangerschapsbraken, tegen maag,lever en nierkwalen, beschermt tegen beroerte, epilepsie, bevordert het terugkrijgen van de reuk, is goed voor de blaas en tegen blaasontsteking, kalmeert een galaanval, steunt mensen die last hebben van anorexia nervosa, maakt hen sterker en helpt hen zichzelf meer te waarderen.

Chakra:
gele Jaspis voor het navelchakra, rode voor het wortelchakra.

Corresponderende Sterrenbeelden:

Maagd Ram

Bekijk ook

Chrysopraas

Chrysopraas

Dit is een groene steen. De kleur kan licht appelgroen zijn maar ook heel fel. Het is een uitgesproken vrouwelijke steen, die een goede verbinding is tussen zachte, moederlijke gevoelens en de groeikracht van het leven.