Home => Dierenwereld => Verzorging en gezondheid => Holistische benadering van het paard

Holistische benadering van het paard


Dr.Hans Callewaert is opgegroeid tussen de paarden en heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt. Als jumpingruiter werd hij vaak geconfronteerd met de problemen bij het paard…deze gevoeligheid werd het begin van een lange zoektocht naar de oorzaken van verscheidene problemen.
In 1993 studeerde hij af als dierenarts in Gent. Al snel werd hem duidelijk dat zijn klassieke (symptomatisch gerichte) opleiding geen voldoening gaf op zijn vraagstukken mbt de vele problemen bij het paard. Hij besloot naar de US te vertrekken om zich te verdiepen in tandheelkunde bij paarden. Daarna genoot hij een erkende opleiding osteopathie, acupunctuur (ook andere vormen van traditionele Chinese geneeskunde zoals moxa, voedingsleer, Qi Gong ), homeopathie en fytotherapie. Zelfkennis en zelfontdekking is “a never ending story”, dus geregeld verdiept hij zich in opleidingen en cursussen met de focus op duurzame technieken en behandelingen die hem van dienst kunnen zijn of inzichten kunnen schenken.

Hij legt zich in zijn praktijk uitsluitend toe op de holistische benadering van het paard waarin zijn interesse vooral ligt bij gebitsverzorging en natuurlijke sport- en gezondheidsbegeleiding. Zijn enige doel is een gezond, gelukkig en goedpresterend paard voor iedere respectvolle paardenliefhebber. Sedert 1997 werkt Hans dan ook uitsluitend als holistisch dierenarts in zijn zelfstandige paardenpraktijk.
Vermoedelijk was hij toen één van de pioniers in België…dat een leverprobleem tot huidklachten kan leiden klonk toen letterlijk nog als Chinees in de oren van de eigenaars. Hij geeft zijn klanten met volle overgave uitleg over de samenhang en interacties tussen de prestaties of gezondheidsstatus van het paard en voeding, rijtechnische aspecten, hoefstand, houding en statiek. Vanuit de holistische visie wordt ruiter en paard gezien als een samenhangend geheel waar er een voortdurende wisselwerking is tussen de ruiter en het paard. Zowel fysisch, mentaal, energetisch als emotioneel dienen ruiter paard in orde te zijn alvorens men van gezondheid of een goede prestatie kan spreken.

Samen met zijn echtgenote ( Lic. Kinesitherapie, herboriste) volgden ze diverse opleidingen binnen dit domein. Eerlijkheid, duurzaamheid, eenvoud en zelfverantwoordelijkheid (beter onafhankelijkheid) zijn waarden die in onze praktijk heel belangrijk zijn. Samen ontwikkelden ze een fytotherapeutisch productgamma voor paarden. Het bewees reeds zijn efficiëntie de afgelopen 15 jaar in de dierenartspraktijk

Gezondheid van het paard is een totaalconcept

Paardenschema

Jammer genoeg worden paarden veelal ten onrechte als versleten of onbehandelbaar bestempeld. Niets is minder waar. Voor vele dergelijke gevallen is de oplossing logisch en eenvoudig als we ervan uitgaan dat de meeste problemen bij paarden het gevolg zijn van welvaart en domesticatie (dieren dwingen te leven volgens de wensen van de mensen). Paarden zijn steppedieren en eten in de vrije natuur de hele dag door vezelrijk en structuurrijk voedsel met als gevolg dat hun tanden op een natuurlijke wijze slijten.

Enkele problemen van domesticatie :

1. Voederen van granen verhindert het natuurlijk slijten van de tanden leidt tot puntige tanden. Indien deze niet op regelmatige basis gecontroleerd worden door een deskundige tandarts dan kan dit zich uiten in een spectrum van problemen : oa pijn en weerstand bij het berijden, onhandelbaarheid, gebrek aan eetlust, vermageren, proppen vormen, koliekgevoeligheid ea

TIP : Jaarlijkse controle door een gespecialiseerd tandarts-dierenarts is zeker geen overbodige luxe, want veelal zijn problemen in de mond niet onmiddellijk zichtbaar door de eigenaar of trainer en worden dusdanig snel over het hoofd gezien. Eenmaal de eigenaar inzicht krijgt in de gevolgen van de toestand van het gebit, dan ziet men al snel de noodzaak in van een regelmatige gebitscontrole.Het feit dat Hans naast gebitsverzorger ook dierenarts is biedt als voordeel dat bepaalde ingrepen om degelijk uitgevoerd te kunnen worden toch verdoving vereisen en dit mag uiteraard enkel gedaan worden door een dierenarts (want niet alle tandartsen voor paarden zijn dierenartsen), wat op het einde van de rekening toch kostenbesparend en efficiënter is. Bij een regelmatig onderhoud is verdoving veelal overbodig, gezien de jarenlange ervaring en deskundigheid in zijn handelingen met paarden.

2. Voeders met te hoge suikergehalte brengen heel wat metabole problemen met zich mee, vergelijkbaar met diabetes type II bij de mens. De invloed van voeders op de bacteriële stabiliteit van het gastro-intestinaal stelsel is niet te onderschatten. Een inadequate voeding leidt onherroepelijk tot een resem van metabole problemen, die nu hedendaags jammergenoeg talrijk aanwezig zijn bij de gedomesticeerde paarden. Ook brengt de kwaliteit van de voeders de hormooncyclus van de merrie in gedrang, vandaar de PMS- en prikkelbare merries. Deze merrieproblematiek wordt in de klassieke geneeskunde veelal te symptomatisch en lokaal behandeld (vb infiltraties in gewrichten)en onze ervaring wijst uit dat zelfs mankheid, onregelmatigheid en andere locomtorsiche problemen bij merries veelal een uiting zijn van hormonale dysbalans. Na 3 maanden behandelen met een hormoonregulerend kruidencomplex en een aanpassing van het rantsoen zien we een ongelofelijke transformatie van de “moeilijke” merrie.

TIP Gyne Complex is een product die een natuurlijke en efficiënte oplossing biedt voor merrieproblemen zijnde:

– spanningen : gevoelige rug en spieren

– darmkrampen

– nervositeit prikkelbaarheid

– depressie futloosheid

– overdreven hengstigheid

<SPAN style=”mso-tab-count: 1″>– ongecontroleerd plassen

– onzuivere vacht huid

– vruchtbaarheidsproblemen


Dit is een kwalitatief hoogstaand product is de diervriendelijkste oplossing wanneer hormonen het welzijn en de prestaties van je merrie hinderen

3 . Door de goede zorg binnen de fokkerij worden erfelijke aandoeningen onverhinderd doorgegeven en is er geen natuurlijke selectie meer. Hierdoor worden vele aandoeningen in stand gehouden en overgeleverd aan volgende generaties.

Dit zijn slechts enkele gezondheidsitems in de natuurlijke paardenhouderij waarmee u uw paard van dienst kan zijn, met respect en begrip voor zijn natuur.


De HoutenmeerschenDr Hans Callewaert, gespecialiseerd in tandheelkunde en gebitsverzorging voor paarden, anatomisch bekappen, traditionele Chinese geneeskunde (accupuntuur), fytotherapie,rijtechnisch advies en voedingsadvies.
Indien vragen kan je ons contacteren op +32 0475 86 44 23

Voor meer info : www.dehoutmeerschen.be

Bekijk ook

Stress en kalmerende signalen

Stress en kalmerende signalen

Honden gebruiken, net als wolven, sociale vaardigheden om agressie te vermijden en te stoppen. Wij zijn niet gewend om deze signalen te lezen, ze vallen voor ons niet op, of zijn niet duidelijk. Met de nodige aandacht, training en begrip kan je verstaan wat je hond je tracht te vertellen en kan je in zijn taal antwoorden.