Het symbool op deze kaart is een enorm wiel, dat de tijd, het noodlot en het karma vertegenwoordigt. Rondom deze voortdurend bewegende cirkel draaien sterrenstelsels; de twaalf tekens van de dierenriem staan aan de omtrek. Net binnen de omtrek bevinden zich de acht trigrammen van de I Tjing en nog dichter bij het middelpunt staan de vier windstreken, elk verlicht door de energie van de bliksem. De ronddraaiende driehoek weist op dit moment naar boven, naar het goddelijke, en het Chinese symbool voor yin en yang, mannelijk en vrouwelijk, creatief en ontvankelijk, staat in het midden.
Er is een bekend gezegde dat het enige onveranderlijke ter wereld de verandering zelf is. Het leven verandert voortdurend, het is in ontwikkeling, het sterft af en wordt opnieuw geboren. Alle tegengestelden spelen in deze onmetelijke kringloop een rol. Als je je aan de rand van het wiel vastklampt kun je duizelig worden! Begeef je naar het middelpunt van de cycloon en ontspan je in de wetenschap dat ook dit weer voorbijgaat.
Het leven is een gedachteloze herhaling – het blijft als een wiel op dezelfde manier doordraaien tot op het moment dat je opmerkzaam wordt. Daarom wordt het door de boeddhisten het rad van leven en dood genoemd – het rad van de tijd. Het beweegt zich als een wiel: op de geboorte volgt de dood, op de dood volgt de geboorte; op liefde volgt haat, op haat volgt liefde; op succes volgt falen en op falen volgt succes. Let maar eens op!
Als je het een paar dagen kunt gadeslaan zul je zien dat er zich een patroon aftekent, een patroon
in de vorm van een wiel. De ene dag, op een mooie ochtend, voel je je zo lekker en zo gelukkig; de volgende dag ben je zo mat en duf dat je aan zelfmoord gaat denken. En gisteren was je nog zo vol leven, zo intens gelukkig dat je God ervoor dankte, dat je je innig dankbaar voelde, en vandaag kun je niets dan klagen en vind je je leven geen zin hebben… En zo gaat het door, maar je ziet het patroon niet.
Als je het patroon eenmaal ziet, kun je eruit stappen.