Home => Kaartleggen-orakelen => Tarot kaarten => Osho Zen Tarot => De Wolkenreeks => 10 – Wedergeboorte (Wolken)

10 – Wedergeboorte (Wolken)


Deze kaart geeft de evolutie van het bewustzijn weer zoals Friedrich Nietzsche deze in zijn boek Aldus sprak Zarathoestra heeft beschreven. Hij spreekt over drie niveaus: de Kameel, de Leeuw en het Kind. De kameel is slaperig, mat, zelfgenoegzaam. Hij leeft in de waan dat hij een bergtop is, maar in werkelijkheid trekt hij zich zoveel aan van de mening van anderen dat hij zelf nauwelijks energie heeft. Uit de kameel komt de leeuw te voorschijn. Als we beseffen dat we het leven hebben misgelopen, gaan we de eisen die anderen aan ons stellen afwijzen. We trekken ons terug uit de massa, we staan zelfverzekerd alleen en brullen onze waarheid uit. Maar daarmee is het niet afgelopen. Ten slotte komt het kind te voorschijn, het is niet inschikkelijk, ook niet opstandig, maar onschuldig en spontaan en trouw aan zijn eigen wezen.
Wat je gemoedstoestand nu ook is – slaperig en gedeprimeerd of brullend en opstandig – weet wel dat het zich tot iets nieuws ontwikkelt als jij dat toestaat. Het is een periode van groei en verandering.

In zen kom je nergens vandaan en ga je nergens heen. Je bent gewoon nu, hier, je komt evenmin als je gaat. Alles trekt aan je voorbij; je bewustzijn weerspiegelt het maar vereenzelvigt zich niet.

Als een leeuw voor de spiegel brult, denk je dat de spiegel dan meebrult? Of dat de spiegel als de leeuw weg is en er een kind voor gaat staan dansen, de leeuw helemaal vergeet en met het kind mee gaat dansen – denk je dat de spiegel met het kind meedanst? De spiegel doet niets, hij weerspiegelt alleen maar.
Je bewustzijn is niet meer dan een spiegel.
Je komt niet en evenmin ga je.
De dingen komen en gaan.
Je groeit op, je wordt oud; je leeft, je bent dood.
Al die toestanden zijn gewoon een weerspiegeling in een eeuwig meer van bewustzijn.


</P>

(Uit: Live Zen, hoofdstuk 16)

Bekijk ook

4 - Uitstel (Wolken)

4 – Uitstel (Wolken)

De vrouw op dit plaatje woont in een grijs landschap, vol onwerkelijke, gestyleerde wolken. Door …