13 – De Dood


Het komt maar zelden voor dat er in een jaar van de Dood van een werkelijk sterfgeval sprake is, want de kaart staat niet zozeer voor beëindiging, als wel voor transformatie – een tijd om met het oog op nieuwe groei de oude huid af te werpen.

Na een jaar van De Gehangene, waarin u geconfronteerd werd met wat u dan ook dwarszat, bent u er nu van verlost, wat vaak met nieuwe vitaliteit gepaard gaat. U maait wat stagneert weg om bij dat waaraan u wel wat hebt te komen. Door de dode takken en stervende aspecten van uw leven te snoeien, maakt u het mogelijk dat alle levenskracht de gezonde delen in stroomt, zodat ze met nieuwe kracht kunnen ontluiken. Alles wat dit jaar verwoest wordt maakt de weg vrij voor nieuw leven.

Hoewel u het gevoel kunt hebben verscheurd te worden, zult u merken dat u uitkomt bij het skelet waaraan uw leven of een creatief project opgehangen is. Wanneer u eenmaal al het onnodige weggedaan hebt, is hetgeen overblijft iets waar u volkomen op kunt vertrouwen en in kunt geloven. Nu niets ze nog langer blokkeert, kunt u uw creatieve energieën vrijuit nieuwe mogelijkheden verkennen.

Het jaar van de Dood is dus feitelijk een jaar van grote levendigheid, bevrijd uit inadequate vormen. Schorpioen is het corresponderende teken en u voelt daarom de drang om u op diepgaand onderzoek van verborgen zaken te storten of u in te laten met de onderwereld. Misschien zoekt u het gevaar op en geniet van de kick van het op het randje leven. Doordat u in staat bent totaal in iets op te gaan, zal uw ervaring heel transformerend zijn. Evenzo kunt u in uw seksuele ervaringen uw zelfbewustzijn verliezen in uw opgaan in de ander – wat in de Elizabethaanse periode bekend stond als de ‘kleine dood’. U bent u hartstochtelijk bewust van leven en liefde, maar kunt ook jaloers en bezitterig worden; zo ja, pas dan op – want wat u probeert te bezitten zou u des te pijnlijker ontrukt kunnen worden.
De vraag die u zichzelf in een jaar van de Dood dient te stellen is: “Wat moet er opgeruimd worden, zodat er onbelemmerd nieuwe groei kan plaatsvinden?”

Bekijk ook

2 - De Hogepriesteres

2 – De Hogepriesteres

In ieders leven zal De Hogepriesteres hoogstens eenmaal als jaarkaart verschijnen, en voor velen zelfs …