Home => Lichaam & Geest => Gezondheid => Hoe belangrijk zijn anti-oxidanten?

Hoe belangrijk zijn anti-oxidanten?


We weten allemaal dat zuurstof onmisbaar is voor alle levensvormen. We weten ook dat zuurstof ons lichaam doet roesten. Zuurstof is een zogenaamde vrije radicaal die zowel een vriend als vijand kan zijn. Hier moet dus een zekere balans in worden gevonden. De juiste voeding, rijk aan anti-oxidanten, zeg maar antiroestbescherming, is dan ook van vitaal belang.

Deze vrije radicalen zijn schadelijk voor de gezonde cellen, en versnellen de veroudering van het hele lichaam. Een van de belangrijkste anti-oxidanten in ons lichaam is seleen (selenium). Dit komt voor in de menselijke lever en beschermt ons lichaam tegen zware invloeden van buiten, maar ook tegen prostaatkanker. Seleen is een vezel die alle aanvallen op onze vitale organen afweert en ons beschermt tegen oxidatie. Een mens heeft ongeveer 300 microgram van deze vezels nodig per dag. Anti-oxidanten bij het neutraliseren van enzymen die bindweefsel vernietigen.

Oxidatie is een natuurlijk proces, waarbij zogeheten vrije radicalen agressieve stoffen lichaamscellen beschadigen. Ook kunnen deze vrije radicalen de cellen in ons lichaam ontregelen, waardoor ziektes zoals kanker en andere soorten gezondheidsklachten vrijspel kunnen krijgen. Anti-oxidanten maken korte metten met dit soort vrije radicalen. Bekende anti-oxidanten zijn de vitamines C en E, maar ook zink. Fruitsoorten en groenten die deze stoffen bevatten kunnen dus heel nuttig zijn voor uw gezondheid. Hoe belangrijk anti-oxidanten zijn kunnen we zien aan het aantal cosmeticaproducten die anti-oxidanten bevatten. Vele cosmeticabedrijven zijn anti-agingproducten gaan ontwikkelen die anti-oxidanten bevatten. Toch zijn anti-oxidanten niet altijd veilig voor onze gezondheid, want een te hoge dosis heeft een averechts effect. Tegenwoordig zijn er genoeg voedingssupplementen te krijgen die al deze stoffen bevatten. Door onze vluchtige levensstijl is het voor sommigen heel moeilijk de juiste hoeveelheid benodigde stoffen elke dag tot zich te nemen. Vandaar dat voedingssupplementen heel nuttig zijn, omdat je die makkelijk mee kunt nemen.

Neem bijvoorbeeld de Acai bes(spreek je uit als Assa-ie). Uit verschillende onderzoeken die er zijn geweest, is gebleken dat deze bes meer anti-oxidanten bevat dan een ieder ander fruitsoort die er tot nu toe zijn gevonden. Tegenwoordig zijn er duizenden aanbieders van Acai-voedingssupplementen op internet en winkels te vinden. Maar pas op want niet alles van dit soort producten is zuiver. Uit onderzoeken die wij zelf hebben uitgevoerd, is gebleken dat heel veel van deze voedingssupplementen gemengd zijn met andere stoffen. Heel veel merken zeggen dat de producten gevriesdroogd zijn en zuiver zijn maar dat klopt vaak niet helemaal. Ook zie je vaak dat ze claimen dat de producten uit het Braziliaanse amazone gebied komen. Dat kan wel waar zijn, maar uit eigen onderzoek die wij gedaan hebben is gebleken dat bijna al die producten die daar vandaan komen spray dry producten zijn, dus geen freeze dried(vriesdrogen). Spray dried is een totaal ander proces dan vriesdrogen. Die twee hebben echt niks met elkaar te maken.

Dit betekent dat de anti-oxidanten en andere waardevolle stoffen die in het product aanwezig moeten zijn, helemaal vernietigd worden door zo’n proces. Nadat wij monsters hebben aangevraagd van verschillende grote Acai-producenten uit Brazilië, zijn wij van mening dat ze niet eens weten wat vriesdrogen is. Ook de verschillende monsters die wij toegestuurd kregen hadden totaal niet de kleur van Acai en over de geur is helemaal niet te spreken, maar ze spraken wel van bio acai poeder(Organic Acai Powder).

De anti-oxidant in de de Acai-bes kenmerkt zich door de hele donkere paarse bijna zwarte kleur. En de geur is typisch heel natuurlijk. Wilt u er zeker van zijn dat u voedingssupplementen koopt met de juiste voedingsstoffen b.v. Acai. Wij hebben een instituut en de mensen die dat voor u kunnen uitzoeken. Een van onze collega’s is Dr. Prof. F. Marx aan de Universiteit van Bonn(Duitsland). Deze meneer is een van de onderzoekers en professors die al sinds jaren onderzoek doet naar tropische fruitsoorten met waardevolle voedingstoffen. Hij weet alles over tropische fruitsoorten en ook over de Acai.

Wij vanEtiney Cosmeticswillen dat u waar krijgt voor u geld en u gezondheid, daar zullen wij elke dag voor waken


GvanniGvanni E. Tiney is chemicus en directeur vanEtiney Cosmetics. Deze staat voor proefdiervrije natuurcosmetica en bioproducten. Gvanni E. Tiney heeft biologie en dermatologie gestudeerd en vanwege zijn afkomst zeer begaan met de natuur. Een gepaste levens filosofie is: Wat je niet kan eten kan je ook niet op de huid smeren.

Bekijk ook

Gezond en fit de zomer door

Gezond en fit de zomer door

Gezond en fit door het leven gaan willen we allemaal wel toch valt het voor velen onder ons niet altijd mee. Deze keer wil ik dan ook een aantal praktische tips en geheugensteuntjes meegeven.