Home => Lichaam & Geest => Gezondheid => Voedingsgids => Het belang van vegetarisme

Het belang van vegetarisme


Aan het einde van het jaar is het altijd een mooi moment om eens stil te staan bij verschillende zaken die er in je leven spelen, een soort van de balans opmaken. Vaak doen we dat zo rond de feestdagen in december. Tussen de feesten door maken we ruimte om te bezinnen. Met als gevolg dat we vaak goede voornemens maken. Het is een natuurlijk proces wat we doormaken, het bezinnen en voornemens maken.

Een voornemen wat we weloverwogen maken is vaak heel haalbaar. Een voornemen wat we in een opwelling doen verwatert vaak al weer snel. Wanneer we een voornemen hebben is het van belang ons af te vragen welk doel we er mee willen bereiken en welke voordelen het ons oplevert. Wellicht denk je er over om aan je gezondheid te werken of meer aandacht voor het milieu te hebben. Door vegetarisch te eten sla je twee vliegen in een klap.

Vegetarische voeding is namelijk heel gezond en minder belastend voor het milieu.

Wat is vegetarisme?

Binnen het vegetarisme zijn verschillende stromingen.

De bekendste zijn:

  • Lacto vegetarisme: wanneer men geen vlees, vis en eieren eet.
  • Ovo-lacto-vegetarisme: wanneer men geen vlees en vis eet.
  • Veganisme: Wanneer men niets dierlijks eet en gebruikt, zoals wol een leer.

Daarnaast zijn er ook mensen die er voor kiezen om enkel geen vlees te eten, deze noem je pesotariërs.

De motieven om vegetarisch te eten kunnen heel uiteenlopend zijn.

  1. Gezondheid

· Het menselijk spijsverteringsstelsel is oorspronkelijk niet gemaakt om vlees te verteren. Wanneer je het spijsverteringskanaal van de mens vergelijkt met een carnivoor (vleeseter) zal je zien dat het menslijk spijsverteringskanaal veel langer is, waardoor vlees veel te lang in het lichaam blijft. Het rottingsproces vindt in het lichaam plaats wat spijsverteringproblemen met zich meebrengt en een stinkende stoelgang. Daarnaast is de maag van de mens niet geschikt doordat de maag te weinig maagzuur produceert.

· Een voedingspatroon met vlees is ook niet aangeraden omdat het gezondheidsrisico´s met zich meebrengt. Zoals een tekort aan voedingsvezels, opname van te veel slechte vetten en een te grote inname van eiwitten.

· Vegetarische voeding vermindert de kans op hart- en vaatziekten en overgewicht.

  1. Dierenrechten

· Het welzijn van de dieren in de bio-industrie is ver te zoeken. Wanneer je vlees of eieren van deze industrie gebruikt, steun je in wezen deze vorm van dierenmishandeling.

  1. Milieu

· De productie van vlees is milieubelastend. Voor bijvoorbeeld een kilo vlees is 5 kilo plantenmateriaal nodig en 100 maal meer water dan voor een kilo graan. Door minder vlees te eten zal je de aarde minder uitputten.

· De vleesindustrie zorgt voor een hoge uitstoot van broeikas gassen.

· De vleesindustrie is verantwoordelijk voor ontbossing, verzuring en erosie.

  1. Maatschappelijk

· Kleine boeren worden onteigend en hebben geen grond meer voor de eigen. voedselproductie. Dit leidt tot zulke erge conflicten dat er soms slachtoffers vallen

· Er komen hele slecht arbeidsomstandigheden voor, soms is er zelfs sprake van slavernij.

Omschakelen

Wanneer je besloten hebt om vegetarisch te gaan eten komen er vaak een heleboel vragen bij je op. Pin je er dan ook niet op vast om van vandaag op morgen vegetariër te zijn. Neem kleine stapjes in het proces; dat werkt trouwens bij veel gewoontes die je wilt veranderen.

Gebruik bijvoorbeeld 1 maaltijd per dag vegetarisch. Wanneer je daaraan bent gewend vervang je nog andere maaltijden. Ga eens na welke vegetarische gerechten je al kent, wellicht zijn het er al heel veel.

Lees veel vegetarische recepten op het internet of ga eens langs bij de bib, zo doe je veel inspiratie op en krijg je inzicht in hoe de vegetarische keuken in elkaar steekt.

In veel gerechten met vlees is het juist het vlees dat veel smaak aan het gerecht geeft. In de vegetarische keuken wordt veel met verse kruiden gewerkt om een gerecht pit te geven. En knoflook pept een maaltijd ook op.

Aandachtspunten

Bij het omschakelen naar vegetarische voeding houd je best en aantal punten in het oog. Vervang niet zomaar het vlees door een vleesvervanger, zoals bijvoorbeeld een vegetarische burger of vegetarische worst. Wat betreft je gezondheid kom je dan bedrogen uit. Deze producten zijn over het algemeen ook niet gezond en zijn dan ook zeker niet voor dagelijks gebruik bedoeld. Zet als vegetariër vaker noten, zaden, pitten, peulvruchten en volle granen op het menu. Aangevuld met een flinke portie groenten en fruit. En zorg er daarnaast voor dat je voldoende vetten binnen krijgt via bijvoorbeeld noten en oliesausjes op een rauwkostslaatje.

Mocht je er alleen niet uitraken dan kun je je op weg laten helpen door een voedingsconsulent of diëtist.

Mocht je heel enthousiast zijn geworden, op diverse plaatsen worden leuke workshops gegeven over vegetarisch koken.

Liefs,
Donna


Donna Hoogstraaten

Donna Hoogstraaten – Lavandula

Donna verdiepte zich naast haar studie voor Voedings-, Gezondheids- en Levenswijze consulent op diverse plaatsen, ookin voetreflexologie en aromatherapie. In haar praktijk wil zij mensen graag bewust maken hoe zij op eenvoudige manier zelf verantwoording kunnen nemen om gezond en evenwichtig in het leven te staan. Dit doet zij door het individueel coachen, het geven van korte cursussen, workshops en voetreflexologiebehandelingen.

Meer info op: Lavandula

Bekijk ook

Chronisch moe door vitamine D tekort

Chronisch moe door vitamine D tekort

Vitamine D is nog steeds een onderschatte vitamine, of eigenlijk gezegd hormoon, maar krijgt gelukkig steeds meer bekendheid door de vele boeken en publicaties van de afgelopen tijd. Hoewel men bij vitamine D in de meeste gevallen alleen maar aan sterke botten denkt levert een gebrek aan vitamine D een breed scala aan klachten op.