Home => Lichaam & Geest => Gezondheid => Voedingsgids => Zin en onzin van voedingssupplementen

Zin en onzin van voedingssupplementen


Ik ben van mening dat bepaalde voedingssupplementen wel degelijk nuttig kunnen zijn voor de gezondheid. Op internet en in bladen lees ik veel over deskundigen die daar hun twijfels over hebben. Waarom dan vraag ik me af? Of iedereen dat nodig heeft, dat is voor mij de vraag. Mensen die normaal goed eten, en dan bedoel ik veel verschillende fruit-, groenten-, vis- en vleessoorten hebben dat niet echt nodig, omdat je dan meer dan genoeg binnen krijgt om gezond te kunnen zijn. Al het teveel aan bepaalde stoffen raak je toch kwijt. Helaas is dit niet een standaard gegeven bij ieder mens. Veel mensen kunnen bepaalde stoffen niet snel kwijt raken. Deze mensen moeten dan oppassen wat zij consumeren, omdat een teveel aan bepaalde stoffen in het lichaam nooit gezond is!

Maar dan heb je de groep die niet eens opletten wat ze eten en vooral wat voor soort fruit of groenten en vlees. Als je bijvoorbeeld alleen maar salades eet en kip of varkensvlees zitten er niet genoeg voedingsstoffen in om jou gezondheid te kunnen garanderen. Voor deze groep is het dan noodzakelijk om de tekorten op te vangen door een bepaalde voedingssupplementen dagelijks in te nemen. Uit ervaring weet ik dat er genoeg biologische vitaminen zijn die absoluut een aanvulling zijn naast het dagelijkse eten. Het is zelfs een gedeelte van het eten, maar alleen dan in capsule vorm.

Net als fruit- groenten, vis en vlees kunnen voedingssupplementen niet voorkomen dat je ziek wordt. Het kan wel een tekort aan een bepaalde stof in het lichaam verhelpen.Sommige stoffen in voedingssupplementen kunnen helpen bepaalde vitale organen helpen te beschermen, maar niet genezen. Mensen moeten voedingssupplementen niet gaan zien als een medicijn of als een volwaardig voedingsbron want dat is het niet. Tenslotte mag je maar een bepaalde hoeveelheid per dag innemen, omdat het zinloos is om teveel te gaan slikken.
Het Vitamine Informatie Bureau heeft niet voor niks een grens gesteld van maximaal vijf maal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Teveel van de vitamines A, D, E en K kan vrij makkelijk een vitamineoverschot ontstaan. Te veel vitamine D kan leiden totnierschade een te grote hoeveelheid vitamine A kan de lever beschadigen. De wateroplosbare vitamines B en C leiden minder makkelijk tot vergiftiging, omdat overschotten via de urine het lichaam verlaten.

De belangrijkste stoffen die wij echt nodig hebben maar niet genoeg binnen krijgen zijn:Anti-oxidanten, koolhydraten, vocht, calcium en eiwit. Een goed product die dit gedeeltelijk kan opvangen is gevriesdroogde Acai, maar dan in pure vorm zonder hulpstoffen en toevoegingen. Hoe weet je dat de Acai die u gebruikt puur en gevriesdroogd is? Maak een capsule open en giet het op een schoteltje. Als de kleur niet donker paars, bijna zwart is, moet u uitkijken, want dan zit er een andere toevoeging of stof bij die u waarschijnlijk niet nodig heeft! Veel Acai producten bevatten veel hulpstoffen die dat product totaal nutteloos maakt! Ook zijn er veel “Spray Dry” Acai producten uit Brazilië, Amerika en China die zeggen dat het gevriesdroogde Acai zijn, terwijl dat zeker niet zo is. U bent gewaarschuwd!

Mensen die zonder te weten grote hoeveelheden synthetische vitamine C,meer dan2000 mgper dag innemen lopen gezondheidsrisico. Dit zorgt voor bijwerkingen als misselijkheid, braken, hoofdpijn en huiduitslag. Het gebruiken van bepaalde vitaminesupplementen kunnen de werking van medicijnen ook nadelig beïnvloeden.

Koop niet een product omdat het aangeprezen wordt door een bekend gezicht, maar weet wat je tekorten zijn! Heel veel bedrijven willen u doen geloven dat hun producten echt werken en gebruiken de bekendste gezichten om u over de streep te halen. Nog veel erger is dat heel veel bedrijven niet eens weten wat zij allemaal verkopen, omdat zij niet de makers zijn van het product. Vooral producten uit verre niet Europese landen doen hun eer aan. Gelukkig zijn er wel altijd uitzonderingen!

G.E.Tiney Cosmetica Producent en Chemicus


Gvanni E. Tiney is chemicus en directeur vanEtiney Cosmetics. Deze staat voor proefdiervrije natuurcosmetica en bioproducten. Gvanni E. Tiney heeft biologie en dermatologie gestudeerd en vanwege zijn afkomst zeer begaan met de natuur. Een gepaste levens filosofie is: Wat je niet kan eten kan je ook niet op de huid smeren.

Bekijk ook

Chronisch moe door vitamine D tekort

Chronisch moe door vitamine D tekort

Vitamine D is nog steeds een onderschatte vitamine, of eigenlijk gezegd hormoon, maar krijgt gelukkig steeds meer bekendheid door de vele boeken en publicaties van de afgelopen tijd. Hoewel men bij vitamine D in de meeste gevallen alleen maar aan sterke botten denkt levert een gebrek aan vitamine D een breed scala aan klachten op.