Home => Lichaam & Geest => Inspiratiepad => Kruidig Interessant => Acné en Jeugdpuistjes

Acné en Jeugdpuistjes


Het kruid waar veel jongeren baat bij hebben is het viooltje. Probeer in gedachten eens naar het bloempje te kijken. Het is net een gezichtje dat je aankijkt. Wie goed kijkt ziet ook dat het bloempje bestaat uit drie delen. Grote bloemblaadjes aan de top, iets kleinere blaadjes in het midden en kleinere blaadjes onderaan. Stiefmoedertje wordt het viooltje ook wel genoemd. De moeder staat in het midden met bovenin haar eigen kinderen en onderin haar stiefkinderen.


Er zijn twee aanwijzingen naar de boodschap of het thema van de plant en de klacht. De eerste is het gezichtje wat het viooltje zo mooi laat zien. In de pubertijd is het vaak moeilijk om je ware gezicht te laten zien. Het is een periode van zoeken naar wie je bent, wat je voelt of wat je graag wil en niet wil. Sommige pubers bouwen letterlijk afstand in. Als je puisten hebt komen mensen niet zo dichtbij. Knuffelen of een omhelzing, liever niet! De tweede aanwijzing is de stiefmoeder. Hoe vaak voelen jongeren zich niet het stiefkindje, niet gelieft en niet begrepen. Een fase in het loslaten van je familie en zelfstandiger worden.
Dat vraagteken wil ik nog uitleggen want niet alleen de jeugd heeft puistjes. Veel vrouwen hebben rond de menstruatie last van puistjes, vaak rond de mond. Kwestie van hormonen, net als in de puberteit. Maar de boodschap is ook dat we ons in die tijd kwetsbaar voelen. Waardoor we de opgebouwde muurtjes van gewoontes, gedrag tegenover collega’s niet zo goed kunnen volhouden.

In een consult komen deze thema’s vast aan de orde. Misschien in een andere context want het eigen verhaal speelt de hoofdrol. Vaak gaat er een lichtje op en geeft een consult inzicht in het waarom van een klacht of ziektebeeld. Dat is belangrijk om te genezen.

Bij puistjes of pukkels gebruik je viooltjesolie. Driekleurige viooltjes worden hiervoor gebruikt. In deze viooltjes zitten de inhoudsstoffen die de puistjes ontsmetten, verdrogen en snel laten verdwijnen. Dus niet de oranje, paarse of grootbloemige violen. Bij heftige acne kan viooltjestinctuur ook uitkomst brengen. Soms blijkt bij het consult dat, inwendig, een ander kruid van toepassing kan zijn zoals kamille of paardebloem. Hierbij wil ik nog vermelden dat consulten vergoed worden door de meeste zorgverzekeraars als u aanvullend verzekerd bent.

Als u straks weer bakken gaat vullen met viooltjes, die kleur en vrolijkheid geven in de aanloop naar de lente, denkt u misschien nog eens terug aan het stiefmoederke. Mooier is de ‘bijnaam drievuldigheidsbloempje oftewel lichaam, ziel en geest. Ook dat verwijst naar de boodschap die het viooltje wil geven. “Laat je ware gezicht zien omdat je mooi bent zoals je bent. ” Wat een kracht in zo’n klein bloempje!


Een kruidige groet,

Marjanne Huising.

Bekijk ook

De kracht van kruiden - Tijm Thymus vulgaris

De kracht van kruiden – Tijm Thymus vulgaris

Tijm is al eens eerder aan bod gekomen in het kort. Het is echter een kruid dat veel meer te vertellen heeft vandaar deze keer de volledige aandacht voor tijm. In deze tijd van kou en somberen wil ik vertellen over de winterharde tijm.