Home => Lichaam & Geest => Inspiratiepad => Kruidig Interessant => Appeloogst is appelkracht

Appeloogst is appelkracht


Eindelijk is het herfst geworden. Niks te klagen over het heerlijke, warme nazomer weer, dat is genieten. Maar de harde wind en de vallende bladeren in allerlei kleuren geel, bruin en rood heeft ook zijn charme. En de regen zult u misschien zeggen, dat hoort erbij en eerlijk gezegd hou ik van regen.

Even alles verfrissen en schoonwassen. Maar ook de tijd om een boek te lezen op de bank met een kopje thee en een speculaasje.

Nou genoeg gemijmerd want deze column gaat over kruiden en hun geneeskracht. Over appels wil ik het met u hebben.

De afgelopen weken heb ik appelmoes, appeltaart, appelcake en appelchutney gemaakt. Wat een heerlijkheid.

Ik zal u het recept voor de chutney geven.

Voor appelchutney heeft u nodig:

  • 1 kilo appels,
  • 50 gram ui,
  • 200 gram rozijnen,
  • 0,25 liter appelazijn,
  • een beetje zout,
  • een stukje geraspte gember,
  • 1 theelepeltje mosterdzaad,
  • een snufje cayennepeper en kruidnagel.

Werkwijze:

Zet de rozijnen in de week. Zet de in stukjes gesneden appel en ui met de kruiderijen op het vuur. Samen met het grootste gedeelte van de azijn en breng dit alles aan de kook.

Laat alles inkoken tot ‘jamdikte’ en voeg de azijn toe.

Als alles heet is in potten doen en behandelen als jam.

Deze chutney is lekker bij vlees, bonen en in een ovenschotel met aardappelen en gehakt.

Waarom over appels? Kent u het spreekwoord An apple a day keeps de doctor away oftewel Wie een appel eet elke dag, zorgt dat de dokter niet komen mag.

Iedere dag een appel eten houdt gezond. Een appel of verse appelsap gebruiken bij allerlei maagklachten. Dit kan verlichting brengen.

Verder maakt een appel de darmen schoon en allerlei bacteriën worden door de appelzuren afgevoerd. Misschien kent u wel het recept tegen diaree: een geraspte appel bruin laten worden en dan opeten.

Vaak wordt het aan kinderen gegeven maar vergeet uzelf niet. Dit is een onschuldig recept en kan verdere ellende voorkomen. Het bruin worden van de appel is erg belangrijk omdat dan de stoffen vrijkomen die helpen. Een appel voor het slapen gaan geeft een goede nachtrust. En het helpt om de volgende dag goed naar de wc te gaan. Ook hier weer een verwijzing naar de darmen.

Tot slot een spel om de naam van je geliefde te ontdekken. Plak de zaadjes op het voorhoofd en zeg bij ieder pitje de naam van een geliefde. Het pitje wat het langste plakt is de juiste keuze.

Een kruidige groet,
Marjanne Huising

Bekijk ook

De kracht van kruiden - Tijm Thymus vulgaris

De kracht van kruiden – Tijm Thymus vulgaris

Tijm is al eens eerder aan bod gekomen in het kort. Het is echter een kruid dat veel meer te vertellen heeft vandaar deze keer de volledige aandacht voor tijm. In deze tijd van kou en somberen wil ik vertellen over de winterharde tijm.