Zelfs na de afgelopen hete dagen staat de citroenmelisse er fris bij. Zolang citroenmelisse de lichtgroene kleur heeft is de geneeskracht het grootst. Meestal als de bloei begint verandert de kleur naar donkergroen.
De citroenmelisse herken je aan de frisse geur, het kan niet missen. Vaak mopperen mensen op de citroenmelisse omdat deze heel erg uitzaait. Maar bekijk het eens anders: knip de stelen helemaal af en hang deze te drogen. Bewaar ze in een donker pot of doosje en de hele winter kun je genieten van een kopje citroenmelissethee.
De citroenmelisse helpt bij nerveuze klachten. Deze rustgevende eigenschap is behulpzaam bij examens en het wachten op de uitslag.
Denk aan hoofdpijn van de spanning of slapeloosheid. Maar ook bij een nerveuze maag en darmen die maar ‘brobbelen’.
Doe 3 tot 5 topjes van de citroenmelisse in een theepot en schenk kokend water op. Na 10 minuten is de thee klaar.
Drie kopjes op een dag drinken in afwachting van de examenuitslag of andere spannende zaken. Maar natuurlijk ook voor iedereen die om andere redenen nerveuze klachten hebben.
Nerveuze klachten hebben altijd een reden. Het is belangrijk om te kijken naar het waarom van zenuwachtigheid oftewel zelfvertrouwen. Als je je misselijk voelt of niet kan eten bij spanningen is de vraag: waarom verteer ik de materie niet of waarom is het moeilijk om mezelf te voeden. Zowel lichamelijk als spiritueel.
In rustige tijden eens de telefoon pakken of een mail sturen voor consult in de praktijk of op afstand. Zou het niet fijn zijn om rustig naar sollicitaties en andere afspraken te gaan?
Citroenmelisse is ook heel lekker in allerlei gerechten. Snipper eens een paar blaadjes door de sla of door de bowl.
Maak een limonadesiroop: op een hete zomerdag maak je je eigen ijsthee.
Voeg water, met of zonder prik, toe. Een stukje citroen en ijsklontjes en klaar is het zomerdrankje.
Een kruidige groet,
Marjanne Huising