Home => Lichaam & Geest => Inspiratiepad => Kruidig Interessant => De wilg – Salix alba

De wilg – Salix alba


Als de wilgenkatjes komen dan is het jaar van het maken van kruidenmiddelen echt begonnen. De smeerwortel zit al in potjes maar de echte start van het kruidenseizoen is het voelen van de zachtheid van de katjes.

Ooit heb ik met een jongetje van 3 jaar katjes geplukt. De aanleiding was een hardnekkig en pijnlijk eczeem op en boven zijn lip. In het weekend dat hij hier logeerde hebben we zalf gemaakt. Een hele tijd heeft hij het er zelf opgesmeerd, zo vaak als hij er aan dacht. Inmiddels is hij 7 jaar en maken we zalven en hoestdranken samen.

De wilg gedijt het beste aan vochtige oevers. Het is een struik die heel buigzaam is; denk maar aan de manden van wilgentenen. Goed gesnoeid kan worden en die takken komen snel tot wortelen en worden in korte tijd groot. Mits ze veel water tot hun beschikking hebben.

De mens die past bij dit beeld is zijn of haar gevoel kwijtgeraakt, emoties stromen niet meer. Ze zijn wat stijf in de spieren, reumatische klachten spelen op en vaak is er sprake van hoofdpijn. Het kan om ‘gewone’ hoofdpijn gaan maar sommige mensen met migraine hebben ook baat bij wilgentinctuur.

Vroeger kauwde men op een stukje bast bij hoofdpijn. Er zit namelijk salicylzuur in. Dat is de stof die later geïsoleerd is om het aspirientje mee te maken. Ik heb het geprobeerd maar het is vreselijk bitter. Misschien ken je de smaak van een paracetamol die op je tong uit elkaar valt, brrrr.
Salicylzuur wordt met recht wilgenbitter genoemd. (géén wilgentinctuur gebruiken bij maagklachten!) Bij hoofdpijn zorgt de wilgentinctuur ervoor dat de pijn in de spieren, door opgetrokken schouders, afneemt. Waardoor ontspanning plaatsvindt. De wilg werkt via het zenuwstelsel; ze geeft rust en harmonie, geeft ontspanning én kracht om te herstellen. Dat is mooi als eerste hulp maar er is een diepere betekenis.

Het gezegde ‘De lier in de wilgen hangen’ wil zoveel zeggen als ophouden met een bepaalde creatieve (dichtkunst) bezigheid. Kijk maar eens naar jezelf als de wilg bij je past. Hard werken staat voorop, eigen gevoelens worden onder tafel geschoven en er zijn veel innerlijke spanningen. Aan fröbelen of schilderen kom je niet toe. Nou dan ‘is de duivel in de wilgen’, de poppen zijn aan het dansen. Het mooie is dat de wilg zijn mooiste kant aan je geeft. Namelijk haar vermogen om te helpen bij transformatie. De grijzige bast en de witte onderkant van de blaadjes laten dat aan de buitenkant zien. Om dat ter ervaren kun je een paar takken in huis halen en mediteren bij de takken of ga naar een wilg toe en vraag om raad. Als dank kun je een stukje lint in de wilg hangen.

Natuurlijk is het heerlijk om met wilgentenen manden te maken of meer beeldende voorwerpen zoals een uil of vogelverschrikker. Kijk eens naar een workshop of cursus in de buurt. Het zou kunnen dat het werken met wilgentakken de weg vrij maakt om andere keuzes in het leven te maken. Je de wilg is een direct kruid, ze wil je uit je spanning trekken. Niet zachtzinnig maar op een pittige manier. Ze houdt je een spiegel voor, kijk maar in het water of je jezelf ziet? Durf je?

Tot slot een middeltje om je haar te laten groeien:

neem handvol wilgenblad of fijne takjes, drie kruidnagels en een kopje zonnebloemolie . Doe deze ingrediënten in een pannetje dat u in een grotere pan met water een uur laten trekken op een laag pitje. Elke avond de hoofdhuid masseren met iets van deze kruidenolie. Misschien lijkt het raar na een diepzinnig verhaal over gevoelens en spanningen. Maar door spanningen kun je last hebben van haaruitval. Dus samen met het op een rijtje zetten van je gevoelens kun je je hoofd en haar lekker aandacht geven. Ontspanning van binnen en buiten!

Een kruidige groet,

Marjanne


Marjanne Huising

Marjanne Huising – Sintau, Praktijk voor kruiden
Iedere maand schrijft Marjanne een stuk over kruiden voor Symbolic Gids. Elke maand zal een ander kruid onder de aandacht gebracht worden. Het is een column waar zowel praktische als magische zaken aan bod komen. Er staat altijd een recept in, de ene keer voor een soep en de andere keer voor een zalf.

Bekijk ook

Hulst - Ilex aquifolium

Hulst – Ilex aquifolium

Hulst en Kerst zijn met elkaar verbonden. Veel mensen halen een hulsttak in huis of treffen een tak in een kerststuk. Misschien eet je wel chocoladehulstblaadjes! Zoals je ziet diepgeworteld in onze cultuur. Door de verbinding die is gelegd met de doornenkrans van Christus en de bessen zijn zijn bloed.