Voor een pot thee neem je 2 tot 3 bloeiende pluimen. Schenkt er één liter water bij en laat het tien minuten staan. Dan zeef je het af en kun je genieten.
Nou ja, een beetje bitter is het wel, een lepeltje honing is eigenlijk noodzakelijk. Gelukkig is het ook in tinctuur verkrijgbaar en dan is het druppels in een beetje water. Niet bitter en makkelijk. Maar uit eigen tuin plukken en zelf maken heeft zeker zijn charmes.
Waarom nou guldenroedethee of tinctuur gebruiken?
Om te plassen!
Bij het constateren van hoge bloeddruk schrijven de meeste huisartsen eerst plaspillen voor. Het vastgehouden vocht eerst maar eens wegwerken. Gelukkig mag je ook guldenroedetinctuur gebruiken (de huisartenpraktijk in het dorp doet hier ook aan mee). Het is de natuurlijke plaspil.
Hoge bloedruk is natuurlijk een klacht die niet licht opgevat dient te worden. En goed plassen zorgt vaak voor een aanzienlijke daling van de bloeddruk maar eigenlijk zou je moeten kijken naar de dieperliggende betekenis van jouw hoge bloeddruk.
Enkele knelpunten kunnen zijn: dat de lever niet optimaal functioneert. Dat zal de dokter niet constateren maar in de kruidengeneeskundige kijk is de lever een belangrijk orgaan.
Door vragen te stellen en te luisteren naar verhalen over eten, levensgeschiedenis, dromen en ontlasting worden vaak antwoorden gevonden die bij de lever en daardoor bij de hoge bloeddruk passen.
Of er is stress in het dagelijkse leven waardoor er steeds meer opgekropt wordt. Die ingehouden woede, woorden en lach kunnen er ook voor zorgen dat de bloeddruk stijgt. Hoge bloeddruk is een klacht om dieper op in te gaan in een consult.
Geniet ondertussen van de gele pluimen en zet er eens één in een vaas op je bureau of op een kastje in de gang.
De guldenroede geeft zonneschijn en verdrijft angstige gedachten.
Een kruidige groet,
Marjanne Huising