Home => Lichaam & Geest => Inspiratiepad => Kruidig Interessant => Meimaand, Trouwmaand, Meidoornmaand

Meimaand, Trouwmaand, Meidoornmaand

MeimaandDe natuur is in al zijn weelde aan het juichen. Opeens wordt het koude voorjaar ingehaald door de kracht van de zon. Het lijkt wel of alles tegelijk groeit en bloeit. De beukenhaag is opeens groen, de bloesems van de vruchtbomen zijn in korte tijd uitgebloeid en het kweekgras ziet z’n kans schoon. De regen was welkom voor de bloemen en de struiken maar iets van de warmte had wel mogen blijven.

Niet vergeten om van de jeugdige brandnetels potten thee te zetten! Er zitten veel vitamines en mineralen in, met name kalk en dat kunnen we goed gebruiken voor stevige botten.

Maar ook de toppen van de citroenmelisse, vrouwenmantelblad en framboosblad zijn heerlijk om thee van te zetten.

In de maand mei trouwen veel mensen. De meeste mensen zeggen dit vanwege het mooie weer maar vanuit oude tradities is mei de maand om te trouwen en geluk op het huwelijk af te roepen.

Het klopt in de tijd van het jaar, in de loop van de natuur.

In mei leggen alle vogels een ei, is de natuur op zijn mooist en ontwaken zelfs de eiken. Een oergevoel om te trouwen in de maand mei, een hartenkwestie.

De bloemen werden vaak in bruidsboeketten gebruikt misschien kun je ze vinden op oude trouwfoto’s van vader en moeder, opa en oma.

Meestal bloeien de eerste topjes op 1 mei. Een enkeling want eind mei is de meidoorn uitbundig, volop in bloei en roept om siroop van te maken.

Voor het recept heb je nodig:

  • een litermaat vol met bloesemtopjes van de meidoorn (mag een blaadje bij zitten),
  • 1 liter water,
  • 500 gram suiker of honing.
  • Even opkoken, zeven en de suiker laten smelten.
  • Bewaren in (donkere beugel) flessen.

Meidoorn is een versterkertje voor het hart en kan helpen bij allerlei klachten van het hart. Met name voor ‘managers’ de regelaars in het dagelijks leven. Dat kan op het werk betekenen maar ook moeders managen wat af.

Door altijd maar te zorgen voor het bedrijf of het gezin komen ze niet aan hun eigen gevoel toe. En kroppen veel op en zijn boos, heel boos. Wat kan leiden tot gespannenheid, hoge bloeddruk of hartklachten. Zelf dokteren is niet de goede keuze bij deze klachten maar na doktersbezoek kan, onder begeleiding van een kruiden of natuurgeneeskundige, meidoorn uitkomst bieden.

Pluk meidoorntopjes, om heerlijke limonade te kunnen schenken als het mooi buitenweer wordt. Een topje in een vaasje kan hartenkracht geven, probeer het maar eens uit!

Een kruidige groet,

Marjanne


Marjanne Huising – Sintau, Praktijk voor kruiden
Iedere maand schrijft Marjanne een stuk over kruiden voor Symbolic Gids. Elke maand zal een ander kruid onder de aandacht gebracht worden. Het is een column waar zowel praktische als magische zaken aan bod komen. Er staat altijd een recept in, de ene keer voor een soep en de andere keer voor een zalf.

Bekijk ook

De kracht van kruiden - Tijm Thymus vulgaris

De kracht van kruiden – Tijm Thymus vulgaris

Tijm is al eens eerder aan bod gekomen in het kort. Het is echter een kruid dat veel meer te vertellen heeft vandaar deze keer de volledige aandacht voor tijm. In deze tijd van kou en somberen wil ik vertellen over de winterharde tijm.