Home => Persoonlijke ontwikkeling => Hoe vertrek je relaxter op vakantie ?

Hoe vertrek je relaxter op vakantie ?


De helft van het jaar is achter de rug. Voor je ‘t weet, staat het nieuwe schooljaar voor de deur. Tijd gaat snel. We hebben het druk en maken weinig tijd voor rust.

Een deugdoende vakantie geeft je die broodnodige rust.

En ga je niet op vakantie ? Geen nood. Maak er elke dag een gewoonte van om wat rust te nemen. Om even te ontspannen en te genieten. Leef en werk bewuster. Het maakt je alleen maar relaxter en positiever.

Hoe vertrek je relaxter op vakantie ?


De meeste vakanties zijn gepland. Sommigen blijven lekker thuis, anderen werken door tijdens de zomermaanden.

Ieder mens heeft tijd nodig om zijn batterijen op te laden. We functioneren pas goed als we een fris hoofd hebben.

  • Is het bij jou stressy net voor je verlof ?
  • Zit je met deadlines voor je vertrek ?
  • Werk jij zo hard waardoor je bijna je hele vakantie nodig hebt om af te kicken ?
  • Kom je oververmoeid op je vakantiebestemming aan ?

Met volgende 9 tips ga je veel relaxter in verlof:


1. Verwittig tijdig je directe omgeving zoals buren, klanten en familie wanneer je met verlof gaat. Zo kunnen lopende zaken besproken worden ruim voor je vertrek. Hoe eerder mensen het weten, hoe beter ze rekening houden met je afwezigheid.

2. Plan je werk.
Begin niet de grootste projecten op te starten net voor je vertrek. Je bent er anders de hele vakantie mee bezig. Bekijk goed welke zaken je wilt afgerond hebben voor je vertrek en welke kunnen wachten.

3. Organiseer duidelijk je werkoverdracht.
Delegeer de juiste taak naar de juiste persoon. Spreek een dag of uur af wanneer je wel bent te bereiken voor dringende zaken. Zo word je niet constant gestoord.

4. Laat je telefoontjes doorverwijzen.
Informeer bij een telefoondienst naar de mogelijkheden. Gebruik een antwoordapparaat met de boodschap dat het kantoor gesloten is zonder dat men een boodschap kan inspreken. Geef duidelijk aan vanaf wanneer je terug te bereiken bent.

5. Schakel een “out of the office” in op je mailbox.
Vermeld duidelijk wie jou eventueel vervangt.

6. Laat de laptop thuis.
Zo ben je niet steeds geneigd om je mail te checken. Een weekje geen internet, tv of nieuws is zalig om af te kicken van de enorme informatiestroom. De wereld blijft draaien zonder dat jij van alles op de hoogte bent.

7. Pak tijdig je koffers.
Zorg dat alle reisdocumenten in orde zijn (visum, vliegtuigtickets, identiteitskaarten, etc..). Gebruik een inpaklijst als geheugensteuntje. Zo vergeet je niets en kun je met een gerust gemoed vertrekken. En ben je toch iets vergeten ? Geen paniek. Koop het ter plekke op je vakantiebestemming.

8. Geniet met al je zintuigen van je vakantie.
Ruik de zee, proef een wijntje, kijk naar de prachtige, gele zonnebloemen, voel de warme zon en luister naar de krekels…Geniet bewust en doe eens lekker niks.

9. Plan je agenda na je vakantie niet te vol.
Plan de eerste dagen na je vakantie geen vergaderingen en/of afspraken. Zo heb je tijd vrij voor het doornemen van post en e-mails.

Met deze tips kom je uitgeruster terug om met volle moed in het werk te vliegen.


De meesten denken beter na
over wat ze met 2 weken vakantie gaan doen,

dan over wat ze met de rest van hun leven gaan doen.

P. Sookdhew


Sabine Van Meenen

Sabine van Meenen – Knokke-Heist (BE)

Sabine van Meenen is coach spreker. Ze inspireert en zet mensen in beweging naar meer evenwichten geluk in hun leven.

Als mama van 2 pubers weet ze hoe stressy het soms is om een juiste balans te vinden tussen werk en privéleven. Het is haar missie om mensen te begeleiden bewuster te worden. Zo maken ze zelf betere keuzes en voelen ze zich beter.

Meer info: Sabine van Meenen

Bekijk ook

4 simpele anti-stresstips

4 simpele anti-stresstips

Niemand wil die heethoofd zijn die door de stress niets kan verdragen en bij de minste ergernis iedereen afsnauwt. Zeg daarom vaarwel tegen die eeuwige stress dankzij de volgende 4 makkelijk uit te voeren tips!