Home => Lichaam & Geest => Inspiratiepad => Kruidig Interessant => Vanalles en nog wat

Vanalles en nog wat


Deze tip wil ik je meegeven: eet zo vaak als u kunt de bloemen en de jonge frisgroene blaadjes van de Oost Indische kers.

Bloemen eten? En ook nog de blaadjes?

Ja, het maakt je gezond. Het pept de weerstand op én niet te vergeten het is lekker. Het smaakt naar radijsjes, een beetje pipperig op de tong.

Eet ze in het voorbij gaan of in de sla. Een lust voor het oog.

Geen Oost Indische kers gezaaid? Kijk eens of u nog een plantje kan krijgen of kijk een vriend of vriendin lief aan die bakken vol heeft staan of een prachtige klimmer heeft over de pergola. Ze zijn er namelijk in laagblijvende en in klimmende soorten.

Het is de moeite waard om uw oog te laten vallen op dit kleurrijke en lekkere kruid.

Naast de pot met Oost Indische kers staan goudsbloemen. In potten om de slakken te slim af te zijn!

Er bloeien er al een paar en dat maakt me altijd weer blij. De oranje kroonbladeren en het lichte groen van de bladeren. Ze lijken zacht maar voelen plakkerig.

Het maakt me ook blij omdat ik er straks weer zalf van kan maken tegen (schaaf)wonden, voor het sneller genezen van hechtingen en allerlei andere huidaandoeningen die moeten genezen. Naast zalf maak ik ook tinctuur die oa helpt bij menstruatieklachten. Vooral bij vrouwen die vaak klachten hebben van hun lymfeklieren.

Opgezette klieren bij verkoudheid, in de keel, de oksels of de liezen. Maar ook om grote schoonmaak te houden in het lymfesysteem.

Wat kunt u thuis met goudsbloemen doen zult u zich afvragen.

Zowieso zaaien bij het huis om de mieren uit huis te houden. Ze lusten namelijk graag de zaden en gaan daar mee op stap in plaats van de hagelslag.

Zet eens een pot thee: 5 bloemen op een liter water. Laat dit 10 minuten trekken en klaar is het kopje thee. Eventueel nog een lepeltje honing toevoegen. Gewoon lekker en gezond.

De bloemblaadjes van de goudbloem zijn heel mooi in een cake of door de salade. En verwond u zich tijden het tuinieren wrijf er dan een blaadje over om te ontsmetten en te ‘plakken’

Er groeit en bloeit zoveel en er is zoveel te vertellen dat deze column te kort is maar volgende maand weer een kans. Heeft u nog vragen over een plant of klacht? Laat het maar weten via Sintau@dds.nl of bel 580337. Dan kan ik er misschien in de volgende column aandacht aan besteden.


Een kruidige groet van Marjanne Huising

Bekijk ook

De kracht van kruiden - Tijm Thymus vulgaris

De kracht van kruiden – Tijm Thymus vulgaris

Tijm is al eens eerder aan bod gekomen in het kort. Het is echter een kruid dat veel meer te vertellen heeft vandaar deze keer de volledige aandacht voor tijm. In deze tijd van kou en somberen wil ik vertellen over de winterharde tijm.