Home => Lichaam & Geest => Inspiratiepad => Kruidig Interessant => Voorjaarsmoeheid: neem een masker!

Voorjaarsmoeheid: neem een masker!


De zon doet wonderen op het moment met mijn humeur. Door de zonnestralen lijkt iedereen wel opgewekter. Zelfs naar de winkel lopen gebeurt met een soort huppeltje in de looppas. Op de fiets knikken mensen elkaar weer toe want de hoofden zijn omhoog gericht naar de zonnestralen.

Maar na zonneschijn volgt veelal regen en wat doet dat met onze energie.

Om me heen zijn veel mensen aan het kwakkelen en aan het mopperen dat het altijd regent. Het is geen winter geweest! Dat maakt ook dat we veel ziek zijn. Mijn oma zei altijd al dat de vorst de ziektekiemen dood. En velen van u kunnen dat beamen. Maar dit jaar is het goed mis. De weerstand raakt op omdat er weinig zon is geweest, we anders eten en vaak zwaarder tafelen en bewegen is ook prettiger in de lente.

Als het over weerstand gaat grijp terug op wat de vlier ons gegeven heeft in de herfst. Ik heb er al vaker over geschreven. De bessen zitten boordevol vitamines en mineralen. Het helpt als u zich grieperig voelt en blijft hoesten waarbij de keel droog en rauw aan kan gaan voelen. Je hoeft niet ziek te zijn om van de vliersiroop te genieten. Het helpt om het laatste stukje kwakkelwinter door te komen.

Een ander kruid dat ik wil voorstellen als absolute opbouwer van de weerstand is de Oost Indische kers. De prachtige oranje en soms naar rood kleurende bloemen. Het zijn net elfenmutsjes. En de lichtgroene, bijna ronde bladeren lijken op een schild van ridders. Net of het wil zeggen dat je de griep en verkoudheid af kan weren.

De Oost Indische kers heeft gebloeid tot ver in januari. Heel uitzonderlijk want meestal is de plant tot snot geworden bij de eerste vorst in november. Ook een signatuurkenmerk dat verwijst naar verkoudheid. Gelukkig is er tinctuur van de Oost Indische kers daar zit vitamine C en D in en spoorelementen die de weerstand opbouwen. Deze druppeltjes kan je dagelijks innemen met een glaasje water of (sinas)appelsap.

Een belangrijke vraag bij winterdip of voorjaarsmoeheid is: waar zou u zich beter tegen kunnen wapenen? Misschien komt er gelijk een gedachte in u op!

Neem deze serieus en durf er naar te kijken. Misschien helpt het al, om rode of oranje kleren te dragen. Kijk maar eens naar de reactie van mensen als je er kleurrijk uit ziet, net als de Oost Indische kers.

Vraagt u zich af of het toch winterdepressie is wat u overkomt? Neem dan eens contact met me op om te kijken welk kruid er kan bijdragen tot een soepeler wintertijd. Een oplossing ligt dichterbij dan u denkt. Het is niet zo ingewikkeld om de wintersomberheid of voorjaarsmoeheid door kruiden te verlichten of niet op te merken.

Wat nu al of nog helpt is om uzelf te verwennen en rust te nemen. Even geen geren en gevlieg. Mijn ervaring is dat een kruidenmasker ontspanning geeft. Natuurlijk onder het genot van een muziekje, kopje thee en een kaarsje aan. Het immers nog vroeg donker. Een kruidenmasker werkt op verschillende manieren rustgevend: de aandacht die u aan uzelf besteed, de geur (lavendel, rozen of rozemarijn) van het masker en u voelt zich fris en fruitig zal ik maar zeggen.

Wat een leuke manier om de voorjaarsmoeheid gedag te zeggen.

Vriendelijke groeten,

Marjanne Huising

Bekijk ook

De kracht van kruiden - Tijm Thymus vulgaris

De kracht van kruiden – Tijm Thymus vulgaris

Tijm is al eens eerder aan bod gekomen in het kort. Het is echter een kruid dat veel meer te vertellen heeft vandaar deze keer de volledige aandacht voor tijm. In deze tijd van kou en somberen wil ik vertellen over de winterharde tijm.