Home => Lichaam & Geest => Parapsychologie => Ontwakend bewustzijn => Het innerlijk kind van de hooggevoelige persoon

Het innerlijk kind van de hooggevoelige persoon


De afgelopen weken stormde het in mijn praktijk.

Ik hield me goed vast en bleef zo kalm mogelijk: kennelijk werd er bij veel hooggevoelige personen van alles losgemaakt door alle gebeurtenissen om ons heen. Omdat er zoveel gebeurt in de wereld, wordt deze maand een ander onderwerp belicht dan eerder is aangekondigd. Over de aura en chakra’s de komende tijd uiteraard meer, dit keer vertel ik echter liever eerst over het gekwetste kind in ons, dat ons uit balans kan brengen in deze hectische tijd.

Het is namelijk een zeer tranformerende – stormachtige – tijd. Het is alsof we in een sneltreinvaart los moeten laten wat ons tegenhoudt om het pad onder onze voeten te kunnen creëren terwijl we lopen, zoals Steve Rother van de Groep het bijvoorbeeld zo mooi zegt.

We zijn dus hard aan het werk. Alle bestaande werkelijkheden en systemen wankelen omdat er veel in het licht wordt gezet momenteel.

Veel werk is al verricht trouwens. Juist hooggevoelige personen zijn altijd aan het werk met hun intense innerlijke ervaringen. Ze onderzoeken en decoderen hun eigen gedrag en het gedrag van anderen en proberen het te duiden. Zijn ze soms toe aan rust?

Veel hooggevoelige personen kwamen deze afgelopen week met hun angstig innerlijk kind dat nogal tegenspartelt, naar me toe. Het kind dat zij ooit waren roerde zich.

Het is de herinnering aan een eerdere tijd en eerdere ervaringen die ons vaak aanstuurt in ons huidige leven.

In deze tijden van onzekerheid is het vaak ons innerlijk kind dat ervoor zorgt dat we ons bang of verdrietig of zelfs woedend voelen. Of het laat ons allerlei gevoelens ervaren die we ooit voelden bij vergelijkbare gebeurtenissen, die dus in het verleden gebeurden. Wij herhalen ons verleden voordat we het weten! Dat is jammer, maar de ervaringen die we nu hebben zorgen er voor dat we gaan begrijpen dat het tijd is om anders te gaan kijken naar onze tijdlijn.

Mogen we stoppen ons verleden steeds voor ons uit de toekomst in te werpen?

Op onze tijdlijn vinden we ons verleden, onze toekomst en, uiterst belangrijk: het Hier en NU.

Ons onderbewustzijn is een deel van ons bewustzijn dat alle ervaringen die we in het verleden hadden opslaat. Het is onze persoonlijke Akasha bibliotheek. Momenteel wordt er in die bibliotheek flinke opruiming gehouden.

Ik ben er al jaren van overtuigd dat momenteel de Kundalini bij veel mensen ontwaakt en voor het uitwerken van allerlei oude (kinderlijke) angsten zorgt. Volgens sommigen worden er ook angsten en dergelijke uit vorige levens uitgewerkt als dat nog niet is gebeurd. Eigenlijk is het een proces waar we dankbaar voor mogen zijn. Het betekent immers dat we onszelf zuiveren van oude pijn en angst om ons leven straks op nieuwe

– meer vervullende – wijze vorm te kunnen geven.

De Kundalini, ons bewustzijn of onze levenstroom, stijgt op door de chakra’s en zorgt voor nogal wat ongemak bij veel gevoelige personen. Externe gebeurtenissen kunnen zorgen voor dit opstijgen. Ook schokkende persoonlijke ervaringen kunnen er voor zorgen. Maar mijns inziens is het vooral de toenemende trilling van de aarde en kosmos die onze Kundalini activeert. Ons bewustzijn groeit. We reizen eerst omhoog (we worden ons bewust van onze plek in de kosmos) en als we dat al opruimend hebben volbracht, brengen we de hemel op aarde terug.

Totaal overzicht en voorkomen dat je opgaat in het geheel.

Als de Kundalini opstijgt, krijg je langzamerhand ook een totaaloverzicht. Ineens zie je verbanden die je eerder niet zag, of begrijp je dat alles met elkaar verbonden is.

Opgaan in het geheel bezorgt je dan te veel werk. Je ontmoet veel mensen met, net als jijzelf, een gekwetst innerlijk kind, dat soms woedend of erg verdrietig is, maar meestal bang is.

We lijken wel communicerende vaten!

Als de een opstijgt, gaat de ander mee!

Het is dan ook erg belangrijk dat we onze energie scheiden van die van de ander en goed aarden. Als we niet goed geaard zijn, kan dat komen omdat ons bange innerlijke kind (of een ervaring uit een eerder leven) ervoor zorgt dat we liever uit de ervaring gaan. We gaan zweven, we nemen onze plek niet in. En dat is onhandig. Want zodra we dat doen zijn we een prooi voor energieën van buitenaf, en voelen we ons bezoedeld. Want er wordt zoveel karma uitgewerkt momenteel! Dat ontmoeten we voortdurend. Het kan niet anders! Het is dus noodzakelijk dat we in deze transformerende tijd goed bewust aanwezig zijn en al onze waarnemingen benoemen. Ons innerlijk kind laat dat echter achterwege. Het kind in ons neemt alles heel letterlijk en voor waar aan, het innerlijk kind is de wereld.

Als we onszelf kunnen geruststellen, zoals we dat wel zouden doen bij een kind dat we willen troosten, komen we al een heel eind. We hebben nu veel meer kennis immers? We hebben veel meer mogelijkheden! We hebben al zo veel geleerd! We hoeven alleen maar terug te kijken om te weten hoe we het liever niet meer willen doen. Dus is het troostend om te gaan onderzoeken hoe we het liever willen ervaren en wat we daarvoor nodig hebben. Probeer dan ook te herkennen wanneer je innerlijk kind zich roert en start een geruststellend of verhelderend gesprek met je jongere jij.

Overgave creëren

Deze week heb ik extra sessies moeten plannen met (ex) cliënten die angstig waren geworden. We kwamen er achter dat het het beste is om een soort overgave te hebben in deze angst, het zelfs te verwelkomen. Hier wordt namelijk losgelaten – de resonantie van de energieën en de Kundalini helpen ons hierbij – en als we er constant aan werken, steeds op zoek gaan naar de bron van onze angst om er grip op te krijgen, houden we misschien alleen maar vast.

Dus mijn advies is momenteel: laat het harde werken aan jezelf even los.

Rust en aarden zijn erg belangrijk in hectische tijden. Misschien is je innerlijk kind juist toe aan actie in plaats aan meditatie! Door actief te zijn en iets te gaan doen, of door juist te rusten komen we wellicht weer in balans. Iemand zei tijdens een workshop: je moet ontvangen in plaats van steeds maar proberen iets te vangen, dat vond ik ook een mooie metafoor! Ik stelde mezelf voor: rustig zittend, met mijn handen open en ik hoefde alleen maar te wachten! Het zal me vanzelf toevallen.

Het lijkt er op dat we al veel hebben gewerkt en ons al voldoende hebben voorbereid voor de periode die komt, waarin je je leven creëert terwijl je het leidt.

Volgens een collega zitten we nog in het Maya jaar van de Blauwe Storm. Een zeer transformerende tijd, er is een energie actief die alles zuivert. We hoeven eigenlijk niet zo veel te doen! Een orkaan kan het wel zijn, die blauwe storm. Maar zoals je weet, zei ze glimlachend, is het in het oog van de orkaan altijd stil.

Dus: blijf in het oog van de orkaan, doe wat echt moet en wat je wilt doen, en rust verder. Het grote werk moet nog komen en dat is de wereld maken zoals we hem willen hebben.

Rusten betekent nu niet stoppen met het proces, maar in dit geval betekent het misschien wel jezelf voorbereiden om dan je plek in te kunnen nemen.

Stel jezelf dus gerust, neem heerlijk vakantie. Want het grote werk gaat straks beginnen!

Volgende maand wil ik graag weer iets vertellen over hooggevoeligheid. Ik beloof dan terug te komen op de rol van de aura en chakra’s bij hooggevoeligheid!

Een fijne meimaand toegewenst,


Sylvia van Zoeren

Sylvia van Zoeren – Alkmaar (NL)(klik om meer te lezen)

Sylvia van Zoeren is auteur, hypnotherapeute – ze volgde een opleiding Neuro Linguïstisch Programmeren en Hypnotherapie – en werkt met gevoelige kinderen en volwassenen. Zeven jaar geleden startte ze haar fulltime praktijk, omdat ze een nieuwe weg in wilde slaan wat werk betreft.

www.de-praktijk.org

www.energyswitch.nl

Bekijk ook

Ik

Ik, de anderen en de wereld.

Betekent het eind der tijden soms: het eind van onze ongebreidelde materiële creatiekracht? De mens ervaart sinds een paar decennia een kracht in zich die kan maken (en breken). We gaan meer en meer inzetten op de positieve kracht. De negatieve kracht hebben we door en door leren kennen, denk aan de tweede wereldoorlog. Een culminatie van kwade energiëen werd daar zichtbaar!