Home => Lichaam & Geest => Inspiratiepad => Kruidig Interessant => Warm weer! Zweetpegels en okselvocht

Warm weer! Zweetpegels en okselvochtZweetvoeten, transpireren op de rug, de billen of….. En wat gebeurt er als het lichaam de afvalstoffen, die je uitscheidt met het zweten, niet meer kwijt kan? Pukkels, eczeem of andere huidproblemen. Ik weet dat de nood hoog kan zijn omdat ik enkele mensen heb geholpen met ernstige zweetproblemen.

Er is een eenvoudige oplossing: KRUIDEN en INZICHT.


Samen met haar moeder kwam E. binnen. Ze is 16 jaar en verlegen. Terwijl in het de loop van het gesprek ook haar krachtige kant naar voren kwam. Ze heeft op dit moment veel moeite met het verwerken van de scheiding van haar ouders. Dat is al 8 jaar terug maar nu komt er een stuk verwerking. Dat is prima maar samen met school en met name de toetsweken is het veel.

Tijdens het gesprek komt naar voren dat ze altijd wel zweet. Tijdens toetsweken, gesprekken of stage is het zweten een groot probleem. Schoon t-shirt mee en thuis gelijk douchen en omkleden. Angst om te falen, om niet goed genoeg te zijn komt naar voren. Weinig zelfvertrouwen is geen onbekend verschijnsel in de pubertijd. In de natuurgeneeskunde wijst angst en zweten naar de nieren.

Het zijn seintjes van de nieren dat ze overbelast zijn of minder hun werk kunnen doen. Ze heeft brandneteltinctuur gekregen om meer te plassen, vitamines en mineralen aan te vullen en het helpt om te uiten. Het plassen helpt om afvalstoffen kwijt te raken met als gevolg minder zweten. Aanvullen van mineralen enz. helpt haar om zich energieker te voelen.

Het uiten helpt om minder prikkelbaar te zijn en daardoor rustiger over situaties te denken. Haar moeder belde na anderhalve week op dat het zweten over was en dat er meer evenwicht is gekomen. Het praten over de scheiding deed beiden goed.

Veel mannen hebben last van zweetvoeten. Vrouwen doe het via de oksels, mannen via de voeten. Vaak neemt men het voor lief: mannen hebben nu eenmaal zweetvoeten. Ook een oudere meneer die bij mij in de praktijk kwam, hij vond het te hinderlijk. Hij had een administratieve baan. Durfde zijn schoenen niet uit te doen waar iemand bij was en had al van alles geprobeerd: geurvreters, katoenen sokken en wisselbaden maar niets hielp. Op de vraag of hij zich tevreden voelde over zijn werk kwamen er frustraties en ingehouden woede boven. Ik zag een ontevreden en mopperige man voor me zitten.

Toen ik vroeg wat hij wou worden als kind antwoordde hij: verhalen verteller en schrijver. Hij had wel eens pogingen ondernomen maar hij had een drukke baan en moest geld verdienen. Samen hebben we de opties doorgenomen om die droom alsnog te realiseren. Naast het nemen van Berkenbasttinctuur ( mede ivm eczeemklachten) is hij een cursus creatief schrijven gaan volgen en heeft contact gezocht met verhalen vertellers. Waardoor de zweetvoeten minder werden en als ze wel zweten is het een teken voor hem om een tijd te nemen voor zijn droom.


Bij de marktkraam heb ik enkele moeders ontmoet met (kleine) kinderen met zweetvoeten. Ik schrok er in eerste instantie van want hoe komen kinderen aan teveel aan afvalstoffen? Vaak kwam eruit dat deze kinderen geen drinkers zijn, moeizaam hun beker leegdrinken en nooit zelf om drinken vragen. Toch is meer water drinken het beste advies! Geen prik, zoete limonade enz. maar water met eventueel diksap.

Daarnaast voedingsadviezen en adviezen over pratenuiten en rust is belangrijk. Thee drinken samen met de kinderen. Misschien even wennen maar honing kan wonderen doen evenals ‘het goede voorbeeld’.
Hoezo zomaar zweten? Klachten hebben een diepere betekenis en boodschap. Door te kijken naar het waarom van het zweten kom je erachter welk kruid voor jou geschikt is. Vaak gaat het erom om meer te drinken, maar niet te veel! Én meer te plassen zodat je afvalstoffen ‘gewoon’ kwijt raakt.


Daarnaast kan het belangrijk zijn om naar je situatie te kijken en dieper in te gaan op levensvragen of te praten over je droom. Wat is anderhalf uur consult of mailconsult in vergelijking met het weg laten halen van je zweetklieren. Doe het niet! Als je het ongelofelijk vindt dat kruiden tot de oplossing kunnen leiden. Is het toch de moeite waard om te proberen. De meeste zorgverzekeraars betalen het consult terug (geheel of gedeeltelijk)(vraag ernaar als je een afspraak maakt). Durf de stap te wagen en durf te kijken naar je angsten, je dromen en wordt je bewust dat je keuzes hebt. Het roer kan om!

Een kruidige groet,
Marjanne Huising

Bekijk ook

De kracht van kruiden - Tijm Thymus vulgaris

De kracht van kruiden – Tijm Thymus vulgaris

Tijm is al eens eerder aan bod gekomen in het kort. Het is echter een kruid dat veel meer te vertellen heeft vandaar deze keer de volledige aandacht voor tijm. In deze tijd van kou en somberen wil ik vertellen over de winterharde tijm.