Als ik zit te denken over een nieuw stukje voor symbolic komt de weegbree naar voren. Zo’n plantje wat je zo gauw vergeet omdat het zo gewoon is. We kennen de grote weegbree, de platgetrapte en afgemaaide bladeren. Zo bijzonder dat de weegbree gewoon doorgroeit. Nou ja, wel gebutst en veel kleiner.
Hiermee hebben we een signatuurkenmerk te pakken. Want de tinctuur helpt voor mensen die ‘onder de voet zijn gelopen’ en daar geblutst uit gekomen zijn. Zie hierbij een persoon voor u waarvan u denkt: ‘hoe houdt zijhij het vol na alles wat er gebeurd is. Of u weet dat iemand gekwetst is en ziet die worstelen met het dagelijks leven.
Dat kwetsen en onder de voet lopen is een belangrijk thema. Het kan heel letterlijk om mishandeling gaan maar ook om geestelijke onderdrukking. Dat kan subtiel lijken maar heeft vaak lang geduurd en het is moeilijk om zelfvertrouwen op te bouwen en weerstand tegen woorden.
Grote weegbree kan hierbij de weerstand tegen woorden en/of lichamelijkheid weer helpen opbouwen. Daarnaast is misschien wel andere hulp nodig.
Naast de grote weegbree is er de smalle weegbree. Volop aanwezig in ruige bermen. Sierlijke smalle bladeren, groeien met een draai, in het gras en tussen andere kruiden.
Nu staan ze te bloeien: een donkerbruin dopje op een steeltje met inkervingen over de hele lengte.
Ook de smalle weegbree is bestand tegen maaimachines en betreding en wordt ingezet om zijn weerstandverhogende werking én ontsmettende werking. Het doodt de bacteriën bij een middenoorontsteking.
Je kunt dan weegbreeolie of tinctuur gebruiken om in het oor te druppelen. MITS er geen push uitloopt of er een gaatje in het trommelvlies zit. Anders de tinctuur inwendig innemen.
Wat ook mag en kan is een blaadje weegbree oprollen en in het oor stoppen (denk erom om hem er weer uit te halen!) Geweldig hoe dit werkt.
Nu wil even terug op de titel komen. Kinderen of mensen waarbij u roept: ‘hoor je me niet of luister je niet’ kunnen last hebben van oorontsteking of beginnende oorontsteking.
Mensen met het thema onderdrukking horen of luisteren vaak niet om zich af te sluiten van de omgeving. Voor de rust om tot zichzelf te komen. Het bijzondere is dat je niet boos op ze kunt worden. Het zijn ‘goedzakken’, ze hebben niks kwaad in het zin. Opgaan in speelgoed, een boek of staren is goed voor de mens, het is een afweermechanisme die helpt om weer bij jezelf uit te komen.
Wist u dat de weegbree, white mans footstep (de voetstap van de witte man) wordt genoemd door de Indianen, in Amerika? Voordat de witte mensen naar Amerika emigreerden bestond de weegbree in Amerika niet. Het is onder schoenen en in de bagage meegenomen want ze hebben heel fijn zaad. En ook hier kun je de vraag van onderdrukking wel beantwoorden.
Tip: fijngesneden weegbreeblaadjes zijn lekker in de salade of in de soep als toekruid. Probeer het eens, doe eens gek! Wel plukken op een schoon plekje.
Een kruidige groet,
Marjanne Huising.