Home => Lichaam & Geest => Inspiratiepad => Uit het leven gegrepen... => Over Pasen, de Paasklokken en…eitjes

Over Pasen, de Paasklokken en…eitjesNog even en de Paasklokken komen er weer aan, wat een vrolijke periode is dat toch….in de winter leeft iedereen toe naar Kerst en is het een energie die zich erg naar binnen keert . De huisdecoratie is met vooral veel warme (hart) kleuren zoals rood.

Nu met Pasen keert de energie zich weer terug naar buiten en zijn de kleurtjes eerder roze, geel en wit om het binnen gezellig te maken. De takken met decoratie eitjes staan al te wachten op Pasen….de gekleurde paaseieren worden ook deze week geverfd of gekocht, het menu wordt samengesteld en de tafel mooi gedekt.

Om over die eitjes terug te komen…Ik vertelde juist dat de Lente een uitzettender seizoensfeest is dan December. Nu is dat met je voeding natuurlijk ook, in de winter eet je meer stoofpotjes, ovenschotels en andere verwarmende gerechten, om je vanbinnen lekker warm te houden.

In de Lente en de zomer eet je juist weer lichtere gerechten en heeft de bereiding minder tijd nodig.

Met de eitjes is dat nu in de Lente toch even anders…dat is eigenlijk een “zwaar”geval…hiermee bedoel ik dat een ei moeilijk te verteren is voor een mens en ook veel cholesterol bevat.

Vroeger werd met Pasen gevierd dat de kippen eindelijk weer eitjes gingen leggen na een winterse rustperiode. Dat ei was toen ook een luxe product en mocht op feestdagen wat meer gegeten worden….dat is nu wel anders!!

Nu wordt een eitje ook vaak snel in de pan gegooid als “snelle hap”. Buiten dat “in de pan gooien”, zitten trouwens overal eieren in verstopt en vaak ongemerkt… Zo zitten er natuurlijk eieren in de cake, gebak, koek, pasta, sauzen en mixen.

Als je iemand vraagt ‘hoeveel eieren eet jij per week’? dan reageren ze meestal met ‘ oh,een eitje of 2 denk ik? Dat is dus eigenlijk alleen geteld zoals je effectief een ei ziet en niet verwerkt zoals ik zojuist vertel!

Gek dat de mensen vaak het verband niet zien tussen een ‘kwaaltje’ en hun voedingsgewoonten? Ze hebben een te hoge bloeddruk, maar drinken wel veel koffie en maken zich van binnen druk over van alles (voel je hem? De DRUK stijgt,hihihi) Wanneer het cholesterol te hoog is, dan nemen ze gewoon speciale smeerboter en denken niet aan de kaas die op het brood wordt gelegd of de charcuterie? En dan de eitjes natuurlijk niet te vergeten!!

In de Rooms Katholieke kerk en in de meeste andere religies werd en wordt er gevast in het voorjaar om de opgedane “vetten” en voeding van de winter weg te krijgen en je lichaam weer fris en zuiver te krijgen voor het nieuwe jaar dat gaat komen.

In de natuurwinkel verkopen we nu ook detox drankjes en thees bij de vleet. De mensen voelen dat ze er iets aan moeten doen, maar willen wel gewoon blijven eten, dus nemen ze een drankje dat helpt te reinigen.

Gek dat voeding zo’n angst met zich mee brengt? Ik heb afgelopen weken gevast en voel me nu weer super fit, zoals na een lekkere douche. Honger is geen verschrikkelijk gevoel als je de betekenis ervan begrijpt. Honger of minder eten tot je nemen laat je bewust worden van je overdaad in alles.

Je beseft eigenlijk meteen hoe vaak je normaal iets in je mond stopt en hoe rijk we eigenlijk zijn met iedere dag te kunnen kiezen wat je wil gaan eten?? Volg de tred van ieder seizoen en je ervaart een rust in jezelf.

Dus die vermoeidheid in het voorjaar vraagt eigenlijk alleen om wat meer rust en bezinning , dat bereik je door eens een weekje te “vasten”. Je eet eens een weekje geen vlees, vet en snoepgoed.

Oei ik hoor de zucht al van “geen vlees, snoep en vet?” dat kan ik niet!! Probeer het eens en van een weekje ga je niet dood hoor, het brengt je alleen een fittere gezondheid, probeer het maar eens en geniet daarna weer eens van een lekker chocolade paaseitje,wedden dat het je dan beter smaakt en je er meer van kunt genieten dan dat je gefrustreerd een heel zakje leeg eet voordat je ging vasten??!!!!

Fijne paasdagen,

Joyce


Joyce Parren – Limburg (BE)
Ik geef vegetarische en macrobiotische (yin-yang) kooklessen bij mij thuis of op locatie. Ook geef ik (op)voedingsconsulten en maak ik gelegenheidsbuffetten klaar.<BR>
Mijn maandelijkse bijdragen kan je terug vinden onder de rubriek: Gezondheid Voeding > Positive Cooking

Bekijk ook

Spannende dingen...

Spannende dingen…

Ik weet niet wat het is, maar ik voel zo’n enorme veranderingen de laatste tijd? Hebben jullie dat ook dat je die energie bijna niet volhoudt? Ik heb zoveel ideeën en dromen over wat ik nog graag wil gaan doen mijn verdere leven...