Home => Alternatieve geneeswijzen => Alternatieve therapieën => Rebirthing (Hergeboorte)

Rebirthing (Hergeboorte)


Rebirthing is ontwikkeld tussen 1962 en 1974 door Leonard Orr. Het is een therapeutische techniek waarbij de ademhaling als motor gebruikt wordt om veranderingen op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau te bewerkstelligen. Bewust ademen (voelen waar je ademt, en de lichamelijke sensaties die het ademen veroorzaakt observeren) en verbonden ademen (geen pauzemomenten inlassen tussen in- en uitademen) zijn de magische poorten die toegang bieden tot dit groeiproces.

De benaming rebirthing (hergeboorte) ontstond omdat het door middel van deze techniek mogelijk is je geboorte te herbeleven. Dit komt echter zelden voor; in mijn vijftienjarige rebirthingpraktijk heb ik het slechts 5 keer meegemaakt. Het waren telkens heel intense en aangrijpende momenten, zowel voor de ‘ademer’ als voor mezelf. Net als de geboorte, kent ‘hergeboorte’ verschillende stadia: vastzitten, proberen om eruit te geraken, doorbraak en bevrijding, en tenslotte een diepe en totale ontspanning. Voordat het nieuwe geboren wordt, dient het oude eerst te sterven, en dit vergt moed: het oude en vertrouwde loslaten en vertrouwen op het ongekende is geen eenvoudige sprong. Deze sprong is echter waartoe rebirthing je telkens opnieuw uitnodigt: verlaat je enge en beperkende fysieke, emotionele, en mentale patronen. Herwin je eigenheid; spontaan, creatief, sprankelend van levenskracht…

Ademen is leven, is voelen. Openstaan voor het leven gaat gepaard met een diepe, onbelemmerde ademhaling. Doorheen je opvoedingsproces kom je doorgaans allerlei taboes tegen t.a.v. emoties/gevoelens. Elke emotie die niet geuit mag worden, veroorzaakt spierspanningen in je lichaam (kwaadheid ligt bv. dikwijls bevroren in stramme, quasi onbeweeglijke schouderspieren; angst knijpt je keel dicht, en pijn en verdriet hebben misschien stalen ringen rond je hart gesmeed zodat je niet opnieuw het risico loopt gekwetst te worden).

Spierspanningen verminderen de energetische doorstroming binnen je lichaam, waardoor elk gevoel (ook de zogenaamde positieve gevoelens -elke emotie is oorspronkelijk positief en levensbeschermend-) inboet aan intensiteit. Hoe minder energie er vrij binnen je lichaam kan circuleren hoe oppervlakkiger en geremder je ademhaling wordt, waardoor je vitaliteit en de kwaliteit van je leven vermindert.

Tijdens een rebirthingsessie geef je d.m.v. je ademhaling een pak extra energie aan je lichaam. Deze energie wordt in eerste instantie niet omgezet in beweging of ontlading. Je laat de energie vrij bewegen in je lichaam en je luistert naar de signalen die je lichaam uitzendt als reactie erop. Energie in beweging is speels en wil vrij doorstromen; hierdoor worden gespannen lichaamsgebieden uitgenodigd om die bevroren emotionele lading vrij te geven die ze vasthouden. Ademen nodigt uit tot loslaten; tot ‘zonder oordeel accepterend voelen’. Verdriet, kwaadheid, vreugde… elk gevoel is welkom.

Mijn rol als begeleider:

Oorspronkelijk geschiedde rebirthing quasi zonder lichamelijk interventies van de therapeut. Momenteel gebruiken de meeste rebirthers lichamelijke of gesprekstherapeutische interventies. Hieronder schets ik mijn rebirthings vanuit mijn eigen bijkomende therapeutische achtergrond: emotioneel lichaamswerk en reiki.

In eerste instantie leg ik de focus op het observeren en bijsturen van je ademhaling (beweegt je buik, je borstkas, en is je ademhalingsbeweging ‘technisch’ in orde? Waar leg jij de klemtoon: op het inademen -staat voor ‘IK’- of op het uitademen -staat voor ‘DE ANDEREN’-), vervolgens spelen we met diverse ademhalingstechnieken om de energetische lading binnen je lichaam te vergroten.

Ik gebruik herhaaldelijk lichamelijke interventies (druk uitoefenen op een bepaald lichaamsgebied, diepgaande massage, of juist een zachte aanraking…) om spanning te deblokkeren en een zo maximaal mogelijke energetische stroom binnen je lichaam te realiseren. Of ik nodig je uit tot het maken van bepaalde bewegingen, of om je stem te gebruiken… Herhaaldelijk bevraag ik je ook over wat je lichamelijk waarneemt. Rebirthing geschiedt in het ‘hier en nu’; je kunt zaken uit je verleden herbeleven, maar een deel van jezelf blijft aanwezig en in contact met mij. Deze manier van werken maakt het herbeleven draaglijker (het is ‘oude pijn’; je voelt de pijn ervan wel, maar er blijft een besef: dit is niet ‘hier en nu’), en is effectiever dan herbeleving waarbij je totaal opgaat in de ervaring (‘regressie’)

Samen onderzoeken we de unieke gebruiksaanwijzing van jouw lichaam: wat vertelt het, wat heeft het nodig, waar is het ongelukkig, welke verlangens heeft het, welke patronen blokkeren je…? Als je dit wenst krijg je ook oefeningen mee waarmee je thuis aan de slag kan, zodat je lichaam weer de tempel kan worden waarin je woont.

De rebirthings starten en eindigen met een gesprek. Vrije rebirthing bestaat uit het laten komen wat komt; gerichte rebirthing bestaat uit het ademen naar een thema dat voor jou op de voorgrond zit en dit via ademhalig en lichaamsgerichte interventies verkennen.

Lichamelijke ervaringen

De toevloed aan energie via je verhoogde zuurstofopname veroorzaakt vaak allerlei lichamelijke gewaarwordingen. Zeker als je de gewoonte had om d.m.v. je ademhaling gevoelens te onderdrukken kan je al op een korte tijd lichamelijk veel ervaren (‘niet ademen = niet voelen’, als je dit niet gelooft stop dan maar eens 5 minuten met ademen J…).
Een grommende buik, tintelingen in je handen, droge mond, ijl hoofd, of een lekker tintelend energetisch lichaam… Na verloop van tijd en nog meer zuurstof kan dit aanzwellen tot bv. verkrampte vingers, een verkrampte mond… Dit komt vaak voor, en is voor de meeste mensen een ongelofelijke verrassing. Je leeft al zo lang met dit lichaam, en nu door een tijdje intens te ademen, kom je zaken tegen die je nog nooit hebt gevoeld???
Door het ademen opnieuw rustig te maken, verdwijnen deze gevoelservaringen terug uit je lichaam. Een snellere methode die de spanningen quasi onmiddellijk doet verdwijnen is gevoelsexpressie. Laat verkrampte handen met volle kracht slaan op de matras (geblokkeerde kwaadheid) en laat de verkrampte mond zo luid mogelijk schreeuwen, dan verdwijnen de spanningen als sneeuw voor de zon. Hier zie je heel duidelijk het verband tussen geblokkeerde emotie en spierspanning.

Naarmate je lichaam opnieuw went aan een vrije en onbelemmerde ademhaling, verdwijnen deze verkrampingen ook uit je lichaam. Ademen kan dan weer genieten worden; het is de goedkoopste en natuurlijkste drug die er bestaat. Een drug die je niet uit je lichaam werpt, maar er in: tintelend, vibrerend, vol levensenergie…

Voor wie?

Heb je zin jouw om lichaamsspanningen (of ziektes), geblokkeerde emoties, beperkende gedachtepatronen kritisch te bekijken en te transformeren? Dan kan rebirthing veel voor je betekenen. Contra-indicaties zijn er eigenlijk niet; gezond verstand is hierbij wel aangewezen: heb je bv. ernstige hartklachten en mag je niet meer sporten van je dokter, dan is rebirthing natuurlijk niet aangewezen. Hyperventilatie en andere ademhalingsstoornissen? Welkom, je hebt eindelijk een therapie gevonden die je ‘probleem’ aanpakt, en zich niet focust op de symptomen…


Rob
Rob Hermans – Leuven (BE) (Bio-energetisch en Emotioneel Lichaamswerktherapeut, Rebirther, en Reiki-master) enzijn vrouw Brigitte Pasteels, richtten Emovere op. Zij reiken diverse programma’s aan met de klemtoon op persoonlijke groei. Lichaamsgerichte therapie, Reiki, massage, en energetisch-spritueel werk vormen de klemtoon van de programma’s die emovere aanreikt. Naast deze groepsactiviteiten voorziet emovere eveneens individuele therapeutische begeleiding en coaching. Meer info op www.emovere.be..

Bekijk ook

Intuïtief schilderen

Intuïtief schilderen

Elke vorm van expressie is ook een vorm van communicatie, het vertelt een verhaal. Soms kan je gaan schilderen vanuit een situatie die zeer moeilijk geuit kan worden met woorden maar gemakkelijker en klaarder wordt op een creatieve wijze .