SinterklaasHet is weer bijna zover; Sinterklaas is al in ons land aangekomen en binnenkort krijgen alle kinderen een kadootje van “hem”. De traditie van deze goedheiligman is in België toch weer anders gevierd dan in Nederland. Leuk om dit als Nederbelg te kunnen meemaken.

We hebben er vroeger, toen onze kinderen nog klein waren, een beetje een mengelmoesje gemaakt van deze twee tradities. Er stonden bij ons dus pepernoten op tafel, maar ook nic-nacjes of marie schuimpjes tegenover de gevulde speculaas!! Onze kinderen wisten niet beter dan dat het zo was.

Als Belgische vriendjes kwamen spelen in deze periode moesten ze wel wennen aan de taai-taai van ons, dat plakt zo aan je tanden zeiden ze dan meteen. Dat is net als dropjes,daar moesten Belgische vriendjes ook niets van weten en pindakaas op de boterham al helemaal niet,jakkes!!! Choco bleef steevast de favoriet op de boterham!!

Even terug naar Sinterklaas want ik wijk af van mijn verhaal…..
de pakjes is ook een verschil in deze twee landen. In België brengt Sinterklaas de kadootjes ’s nachts en ‘smorgens staan de pakjes keurig op de eettafel…in Nederland is er pakjesavond op 5 December.
Er wordt op het raam geklopt (buurvrouw wordt in één keer zwarte piet) en de harten van de kinderen bonzen als gekke in hun keel want als de deur open gaat is zwarte Piet verdwenen en staan er kadootjes voor de deur in jutten zakken.

Soms zitten er mooie gedichten bij van één of andere “nonkel rijm Piet” en dat maakt het natuurlijk allemaal erg gezellig. Alleen de liedjes, die heb ik nooit zo geweldig kind-vriendelijk gevonden!! Het klinkt als kind toch niet aardig dat je geen pakjes krijgt als je eens niet zoet/lief bent geweest?? Wie was er altijd zo bekoorlijk?? Niemand toch??

Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe!! whaaaa wat is dat een eng ding zeg!! Toen ik zelf klein was héééééél lang geleden,was ik als de dood voor de baarddragende goed heiligman,die mij beter wist te kennen dan ik mezelf kende,brrrrr.

En dan die zwarte Piet, die je aan keek met zijn parel witte tanden alsof hij je gaat opeten…..Nee,ik zat altijd met een rood bezweet hoofd te hyperventileren onder de keukentafel,blij als hij weer huiswaarts ging!!! Was toen al erg sensitief, dat blijkt wel!!

Mijn man en ik hebben ons altijd voorgenomen om eerlijk te zijn tegen de kinderen en ze geen trauma aan te spreken als ze eens “stout” waren geweest. Mijn maag kromp ineen als ik eraan dacht dat die kinderen gevormd moesten worden naar beloning als ze lief waren en gewoon niets kregen als ze eens een keer stout waren geweest. Dat lijkt wel op de training van een circus hondje…als hij een pirouette kan draaien krijgt hij een honden koekje, zo niet krijgt hij een snauw of een dril bevel,verschrikkelijk.

Het is toch heerlijk om je eigen persoonlijkheid te kunnen vormen zonder dat deze is gevormd zoals anderen dat willen?? Die overdreven materiële kado’s van tegenwoordig kunnen toch ook niet op tegen de zelf gemaakte poppenkleedjes van je moeder of de zelf getimmerde poppenkast van je opa???

Waarom al die dure kado’s, is het schuldgevoelens van de ouders of compensatie voor de vele werkuren van ons en de lange tijden dat onze kinderen in de opvang moeten verblijven???

Vaak vraagt een kind (vooral als het klein is) niet naar dure kado’s, als het maar iets krijgt is het al blij en dan vooral een gezellig warm nest om in op te groeien,dat is met geen enkel kado te compenseren….

Een fijne sinterklaas gewenst,

Joyce<SPAN style=”mso-fareast-font-family: ‘Times New Roman'”>

Bij de recepten link staan een aantal lekkere sinterklaas bak recepten met een gezonde (Nederlandse) input!

Joyce


Joyce Parren – Limburg (BE)
Ik geef vegetarische en macrobiotische (yin-yang) kooklessen bij mij thuis of op locatie. Ook geef ik (op)voedingsconsulten en maak ik gelegenheidsbuffetten klaar.

Mijn maandelijkse bijdragen kan je terug vinden onder de rubriek: Gezondheid Voeding > Positive Cooking

Bekijk ook

Spannende dingen...

Spannende dingen…

Ik weet niet wat het is, maar ik voel zo’n enorme veranderingen de laatste tijd? Hebben jullie dat ook dat je die energie bijna niet volhoudt? Ik heb zoveel ideeën en dromen over wat ik nog graag wil gaan doen mijn verdere leven...