Home => Oosterse Stromingen => Bewegingsvormen => Wat is Qi Gong?

Wat is Qi Gong?


De kracht van de innerlijke energie

Qi gong bestaat uit trage, rustig en vloeiend uitgevoerde bewegingen in harmonie met een rustige, diepe buikademhaling, die tot doel hebben te zorgen voor een goede doorstroming van bloed en energie doorheen het lichaam.

Ze vinden hun oorsprong in China, alwaar al 5000 j. v. Chr. melding werd gemaakt van oefeningen die mensen deden om gezond te blijven en te worden. Ze leken op dansen en bestonden uit het schudden met de botten en pezen, zoals hun toenmalige benaming ‘dao jin’ betekende. Later werden deze oefeningen gesystematiseerd en verfijnd. Vanaf dan ging men van Qi gong spreken.

Qi (T’sjie uitgesproken) betekent: innerlijke levensenergie en Gong (Koeng uitgesproken) betekent: werken met, cultiveren en ontwikkelen.

Qi krijgen we deels mee van onze ouders bij de verwekking. Die aanvangs-qi moeten we later aanvullen met Qi afkomstig uit voedsel, lucht, de kosmos en het contact met andere mensen. Uiteraard verbruiken we ook voortdurend Qi. Het komt er dus op aan om onze energie balans zoveel mogelijk in evenwicht te houden.

In ons lichaam wordt de Qi verdeeld via chakra (energiecentra) en meridianen (energiebanen). Er zijn 7 hoofd chakra die allen op de middenlijn van het lichaam liggen, tussen de stuit en de kruin. Onze gewrichten zijn de kleine chakra.

Om een goede doorstroming te garanderen moeten de chakra’s open zijn. Dat doen we door de juiste houding aan te nemen en onze gewrichten soepel en open te maken. Een lichte spier stretching vormt een belangrijk onderdeel van Qi gong. Geblokkeerde chakra evenals blokkades in de doorstroming in de meridianen zijn de oorzaak van vele ziekten en kwalen.

Omdat Qi gong oefeningen de chakra open zetten en zowel ontspannend werkt voor zowel lichaam als geest, zijn zij zeer heilzaam voor de goede werking van onze organen en voorkomen ze ziekten en ongemakken.

Qi gong heeft ook een stimulerend effect op ons afweer systeem en versterkt onze afweer tegen infecties.

Gevorderde leerlingen leren hun Qi te sturen doorheen hun lichaam, waarbij ze haast niet bewegen (neidan Qi gong). Ze kunnen ook hun Qi en jin (kinetische energie) overbrengen op anderen (fa jin) en die daarmee helpen.

Qi gong kan door iedereen beoefend worden. Ook door ouderen of bedlegerige en zieke mensen. Er bestaan immers staande, lopende, zittende en liggende Qi gong oefeningen.

Bekijk ook

Falun Dafa (Falun Gong)

Falun Dafa (Falun Gong)

Falun Dafa (Falun Gong) is een oude vorm van Qigong uit China. Het is in 1992 geopenbaard door dhr. Li Hongzhi. Sinds de openbaring is Falun Dafa één van de snelst groeiende Qigong-praktijken op Aarde, slechts binnen 10 jaar is het aantal beoefenaars gestegen naar ongeveer 100 miljoen.