Home => Oosterse Stromingen => Feng Shui => Feng Shui - Algemene informatie => Feng Shui: Diverse benaderingen

Feng Shui: Diverse benaderingen


Er zijnverschillende benaderingen in feng-shui. Een aantal hiervan zijn:

De kosmologische benadering: Men kijkt hoe het huis zich verhoudt tot het zonnestelsel, de elementen en de windrichtingen. De feng-shui meester richt het huis zo in dat voorwerpen en kamers gunstig liggen ten opzichte van de hemel en aarde.

De geboorte-benadering: Men richt zich hier op het uur, de dag , de maand en het jaar van de geboorte van de (hoofd)bewoner. Om de ideale ligging, oriëntatie en indeling van de woning te bepalen houdt de feng-shui meester zich bezig met de geboortegegevens en de vijf elementen vuur, hout, aarde, water en metaal.

De symbolische benadering: Men gaat hier uit van de voorwerpen en symbolen waarmee iemand zich omringt. Elk symbool heeft zijn eigen kracht, die wordt toegekend aan diegene die de kamer, waar het symbool zich bevindt, betreedt.

De chi-benadering: Men gaat hier uit van de energie-stroom in een kamer of huis. De indeling van de kamers kan de energiestroom bevorderen of belemmeren. Als de energiestroom door een huis goed is, gaat het goed met de bewoners.

Er bestaan algemene richtlijnen van Feng Shui. Ze zijn echter erg uitgebreid en zelfs complex. Kort en krachtig kunnen we het volgende noemen:

Deuren
Deuren zijn de punten waar de energie je huis binnenstroomt. De omgeving ervan moet daarom zo vrij mogelijk zijn. Een grote boom of lantaarnpaal voor je voordeur is daarom niet aan te raden. Elke deur moet naar binnen toe openen, met uitzondering van de achterdeur. Een deur die niet tegen een muur aanstaat als hij 90 graden geopend is, belemmert de stroom van energie in je huis. Hang de deur andersom. Als dat niet kan, is een andere oplossing is een grote spiegel tegenover de geopende deur, tegen de muur. Deuren zouden ook niet recht tegenover elkaar moeten staan; anders stroomt de energie te snel door het huis als ze allebei geopend zijn.

Palen, pilaren, balken en scherpe hoeken
Palen, pilaren en scherpe hoeken in je kamer kunnen de energie blokkeren of verscherpen. In beide gevallen is dit niet prettig voor de bewoner. Wikkel daarom lappen om de palen, of bevestig rondom spiegels. Scherpe hoeken kun je ‘ontscherpen’ door spiegels aan beide kanten van de hoeken te plaatsen. Je kunt er ook een plant voor zetten of een mooi loodkristal voor hangen. Balken aan het plafond belemmeren de energiestroom. Je kunt erdoor verzwakken of ziek worden. Zet dus nooit je bed of bureau hieronder of verstoor de energie van de balken. In China hangen ze bamboefluiten aan de uiteinden van de balk om de energie te verlichten.

Trappen
De leer van feng shui staat eigenlijk geen open trappen toe. Als je op een trap loopt verstoren de trillingen de chi-energie onder de trap. Dit kun je enigszins opvangen met planten of kristallen bollen. De trap staat ook bij voorkeur in een aparte ruimte met onder de trap een gesloten, ingebouwde kast.


Het toilet
Water staat symbool voor geld in feng shui. De badkamer en het toilet zijn plaatsen waar water het huis verlaat. De keuken staat voor voedsel en rijkdom, dus staat een badkamer/toilet bij voorkeur niet tegenover de keuken. Is dit wel het geval, hang dan een spiegel aan de buitenkant van het toilet, of hang een loodkristal tussen de keuken en het toilet.

En dan nog…

Houdt de klep van het toilet dicht als je het niet gebruikt.
Houdt de deur van het toilet gesloten.
Als het toilet/ de badkamer een raam heeft, hang er dan een bolvormig loodkristal voor.
Zet planten in de badkamer/ het toilet.

Bekijk ook

Wat is een Bagua?

Wat is een Bagua?

De Bagua-achthoek (ook wel Pa Kua genoemd) kent vele verschijningsvormen en toepassingen. Volgens een oude legende is er 4000 jaar geleden een schildpad uit de rivier Lo aan land gekomen met de magische nummers op zijn schild.