Kleurgebruik in Feng Shui


Kleuren spelen ook ene belangrijke rol bij Feng Shui. Omdat het niet altijd mogelijk is op de gewenste plaats het juiste element te laten voorkomen in zijn letterlijke betekenis (water, vuur, hout, aarde of metaal) kan er voor een symbolische toepassing van zo’n element gekozen worden. Dat zelfde geldt natuurlijk voor het herkennen van elementen in de bestaande omgeving. Bepaalde vormen, kleuren en materialen kunnen de elementen dus vertegenwoordigen. Zo wordt een rood gordijn gezien als vuur en wordt een kristallen vaas gezien als water. Keramiek en aardekleuren kunnen dienstdoen als aarde, en wit en pastel kan worden gebruikt voor metaal.


Zwart

Een water- en metaalkleur en kan, mits niet overdreven gebruik, goed voor aan de noordkant.

De positieve eigenschappen van zwart zijn :

 • Introvertheid (ook een kenmerk van het Noorden).
 • Waardigheid.
 • Aanzien.


Negatief :
Een expressie van verdriet en hopeloosheid.

Er bestaan interessante theorieën over het dragen van zwarte kleding. Mensen die altijd in het zwart zijn geven aan onaantastbaar te zijn en graag overwicht hebben op een ander door niet alles prijs te geven.
Afwijzing van de kleur betekent dat je niet bereid bent om je angst aan te laten jagen door duistere of sombere omstandigheden. In feite duidt het op een ‘lichte levenshouding’.

Verder zijn er combinaties met zwart die boeiend zijn zoals :

 • Zwart – wit betekent evenwicht.
 • Zwart – rood staat voor kracht, zowel seksueel als lichamelijk.
 • Zwart – geel is geestelijke superioriteit.
 • Zwart – roze drukt sociale status uit.


Groen

De kleur groen staat voor nieuwe ontwikkeling en groei. Het is de kleur tussen het koudere blauw en het warme rood.

Omdat het een houtkleur is hoort groen bij het Oosten en Zuidoosten. Kamers waar veel activiteit is in deze sectoren zijn gebaat bij het gebruik van groen. De kleur bevordert de concentratie, maakt opmerkzaam en sterkt het geheugen. Om groen aan te moedigen wordt blauw in het Zuidoosten en rood in het Oosten gebruikt.

Verder maakt de kleur een stabiele en constante indruk. Het is een neutrale en constructieve kleur die erg verfrissend kan zijn. Diep donkergroen duidt op waardigheid en stabiliteit, maar ook prestige en geldingsdrang.

Volgens de kleurenleer van Goethe wordt groen als een reële bevrediging ervaren en is het de kleur van zelfverzekerdheid, logisch denken en het vermogen om te herinneren.

Groen is de kleur van het hart, van evenwicht, harmonie en vrede. Kortom een kleur met een zeer veelzijdige kleurenergie.


Rood

Een elementaire warme kleur die in een huiskamer prima te integreren is. Zoals elke kleur heeft deze ook twee kanten in zich. Rood is zo’n vurige kleur dat het effect teveel kan worden maar tegelijkertijd ook erg nuttig kan zijn. Rode kleurtrillingen zorgen namelijk altijd voor extra energie.

De kleur kan helpen bij gebrek aan werklust of motivatie en zet aan tot actie. Rood kan worden gebruikt in de slaapkamer bij mensen die hun seksleven willen oppeppen. Het is echter een totaal ongeschikte kleur voor kinderslaapkamers. Jongeren met studieproblemen zouden onder een rode lamp beter kunnen studeren. Chinese symbolen worden geactiveerd met een rood koord om de Yang energie vrij te maken.

De positieve eigenschappen die bij deze kleur horen zijn :

 • Passie
 • Hartstocht
 • Levenslust
 • Opwekkend
 • Stimulerend
 • Geloof in eigen talenten
 • Erkenning


Negatief : Stressvol en agressief.

Rood is de kleur van het Zuiden (vuur) en goed te combineren met groen en de houtkleuren beige en bruin. Omdat hout het vuur laat branden in het Zuiden is het als materiaal ook erg goed in die sector. De Zuidhoek staat voor een goede naam naar buiten toe.

De dieren die horen bij rood en het Zuiden zijn de haan, pauw en de Phoenix. Allen vurige, trotse en eerzuchtige schepsels. Ze symboliseren erkenning en roem.


Bruin

Beige en bruin zijn de kleuren van het Oosten, de sector van groot hout. Oost staat voor materiële welvaart en groei. De kleur bruin heeft echter nog meer specifieke eigenschappen.
De kleur geeft behoefte weer aan geborgenheid, huiselijkheid, gemoedelijkheid, en een verlangen naar een rustig leven.

Bruin betekent alles wat stabiel en reëel is. Datgene wat de groei bevordert en de wens naar zekerheid en welstand. Het is een vanzelfsprekende tint in de woning, het bruin in meubelen is geruststellend.

Andere positieve kwaliteiten :
Zeker, stabiel, ijverig en volhardend.

Negatief :
Verveling, behoudend en angstig om los te laten.

Oostelijke combinaties bestaan uit bruin en beige met : Rood, de rode kleur versterkt het bruin. Blauw, deze kleurcombinatie is motiverend om te het hout te laten groeien. Groen voor het scheppen van evenwicht en harmonie.

Een andere gelukkige combinatie zou zijn twee kleuren bruin op rood.

Bekijk ook

Feng Shui: Diverse benaderingen

Feng Shui: Diverse benaderingen

De kosmologische benadering: Men kijkt hoe het huis zich verhoudt tot het zonnestelsel, de elementen en de windrichtingen. De feng-shui meester richt het huis zo in dat voorwerpen en kamers gunstig liggen ten opzichte van de hemel en aarde.