Home => Oosterse Stromingen => Feng Shui => Feng Shui - Algemene informatie => Vraag en antwoord over Feng Shui

Vraag en antwoord over Feng Shui


Wat betekent Feng Shui?

</DIV>

Feng Shui wordt uitgesproken als Foeng Sjoewee, betekent letterlijk wind en water. Twee krachtige natuurverschijnselen vertegenwoordigen de energieën om ons heen. De wind verspreidt de positieve energieën en het water houdt de energieën vast om voor ons te werken en ons leven te veraangenamen.

Wat is het doel van Feng Shui?

Het doel van Feng Shui is om harmonie creëren om de kwaliteit van leven te bevorderen.

Wat doet Feng Shui?

Feng Shui is een methode om energie te brengen op plaatsen waar dit ontbreekt, door middel van plaatsing of verplaatsing van meubilair, voorwerpen, kleuren en vormen volgens Feng Shui principes. Door schoonheid te creëren kun je goede energieën laten stromen; dat is Feng Shui.

Waar kan Feng Shui worden toegepast?

In huis, in de tuin, op het werk, in de winkel, in het magazijn, in kantoren en fabrieken.

Waarom Feng Shui toe te passen?

De leer van Feng Shui geeft aan dat je leven wordt beïnvloed door je omgeving. Indien bepaalde facetten van je leven niet naar voldoening lopen, is het toepassen van Feng Shui mogelijk een oplossing.

Waar komt Feng Shui vandaan?

Feng Shui is een eeuwenoude, van oorsprong Chinese leer en wordt sinds tientallen jaren ook in het Westen toegepast door vele mensen, waaronder architecten en ingenieurs in Australië, Amerika, Afrika en Azië, maar ook in vele landen in Europa, zoals Engeland, Duitsland, Nederland.

Wat is Feng Shui?

Feng Shui is de kunst van omgaan met onzichtbare of voor sommige mensen zelfs zichtbare energieën. Er wordt gebruik gemaakt van de elementen Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal, die een connectie hebben met kleuren: blauw, groen, rood, geel of terracotta en grijs of wit en vormen: golvend, rechthoek, driehoek, vierkant en cirkel en elkaar in deze volgorde voeden. Dit wordt de scheppende cyclus genoemd. Er wordt rekening gehouden met het Yin en Yangprincipe om perfecte balans te scheppen. Een plek, die té yang (bijvoorbeeld: té luidruchtig, té licht, té groot), wordt in balans gebracht door yin elementen toe te voegen (bijvoorbeeld: door middel van toepassingen van stoffen en gordijnen, het plaatsen van planten of meubilair om geluid te dempen of zonweringen te plaatsen om té fel licht te weren.

Zijn er meerdere vormen van Feng Shui?

Er zijn verschillende stromingen in de Feng Shui. Je hebt vele andere methoden: de Kompas-school en de Black Hat Sect Feng Shui.

Wat houdt de Kompasschool in?

De Kompas-school gaat uit van de windrichting. De onderkant (het Noorden) van de Bagua, het achtkantig Feng Shui kompas, wordt op het Noorden gelegd, waardoor volledig rekening wordt gehouden met alle windrichtingen. Ook wordt het persoonlijk energiegetal uitgerekend, het Ming Kua nummer om de goede richtingen te vinden die voor ieder persoonlijk gelden. Ieder mens heeft vier goede richtingen om naar te kijken in zithouding of met hoofd naar toe te liggen terwijl men slaapt. Het Kua getal wordt uitgerend met behulp van het geboortejaar.

Wat is de BHS methode van Feng Shui?

Bij de BHS methode Feng Shui wordt ook het achtkantig kompas, de Bagua, als hulpmiddel gebruikt. Deze wordt met de onderkant op de ingang van de kamer of van het huis of de tuin gelegd. Deze methode komt uit Tibet en is ontwikkeld door Professor Lin Yun van de Black Hat Sect, die deze methode van Feng Shui toepassen naar het Westen heeft gebracht. Voorbeeld: de kamer wordt in negen evenwijdige vakken verdeeld, volgens de Bagua. De zijde van de kamer waar de ingang zich bevindt, wordt in dit geval als zogenaamd Noorden bestempeld, waar linksonder de Kennis -en Wetenschaphoek is, in het midden, de Carrièreplek zich bevindt en rechtsonder de hoek van de Helpende Vrienden is.

Het is wat verwarrend. Waarvoor te kiezen?

Op deze site wordt binnenshuis met de kompas-methode gewerkt, in de tuin wordt echter met de BHS methode. Als je meer met Feng Shui gaat werken kun je de methode toepassen, die voor jou goed werkt. Je zult in vele boeken verschillende methoden aantreffen. Dit is één methode en het kán de methode voor jou zijn. Ook andere methoden kunnen werken, maar het belangrijkst is, dat het goed aanvoelt. De Engelsen zeggen: “If it feels good, it is good”! Speel maar met de energieën; er zijn geen vaste wetten. Creëer schoonheid en rust, dan geef je de energieën de kans om te stromen; dat is Feng Shui.

Hoe kun je Feng Shui toepassen?

Bij Feng Shui kan gewerkt worden met het achtkantig kompas (de Bagua) en leggen dit kompas op de diverse kamers in het huis of werkplek en op het gehele complex. Ieder gedeelte van de Bagua vertegenwoordigt een aspect van het leven of dat van de gemeenschap. Door (ver)plaatsing van meubilair, schilderijen, voorwerpen, kleuren en vormen kunnen wij de energiestroom op gang brengen of waar te veel energie is deze verzachten, om de onzichtbare energieën te laten doorwerken in de levensenergie, waardoor je leven gunstig beïnvloed kan worden. Daar waar de plaatsen volgens Feng Shui principes niet goed zijn voorzien van energie, kunnen aanpassingen (cures) worden toegepast.

Is Feng Shui duur?

Nee, Feng Shui hoeft niet duur te zijn, door eenvoudige oplossingen kun je de energiestroom heel goed verbeteren en dit kan doorwerken in je leven. Vooral kunstvoorwerpen die je zelf maakt geven fantastische Feng Shui.

Is er een voorbeeld van eenvoudige Feng Shui toepassingen?

Pilaren worden in de Feng Shui gezien als elementen die de energie snijden, wanneer er een plant wordt geplaatst verzacht de snijdende energie, waardoor er goede stroming plaatsvindt. Ook opruimen! Een opgeruimde kamer geeft fantastische Feng Shui. Rommel stagneert energie. Voorbeeld: indien in de relatiehoek sveel rommel ligt kan dat energetisch verwarring geven in uw kijk op uw relatie. Zodra deze plek schoon en gezellig is gemaakt, werkt dat onbewust door in uw relatiedenken, maar ook bij uw partner, medebewoners, collega’s of vrienden werkt het door. Bij Feng Shui geldt dat de klep van de toiletpot altijd gesloten dient te worden, daar anders het geld door de toiletpot verdwijnt.

Hoe kan ik Feng Shui leren toepassen in mijn huis of mijn bedrijf?

</DIV>

In deze site worden aanwijzingen gegeven. Je kunt dit aanvullen met zelfstudie uit boeken, door workshops te volgen, maar je kunt ook een consult laten doen door goede Feng Shui-specialist.

Brengt Feng Shui risico’s met zich mee?

Nee, maar een waarschuwing is op zijn plaats Belangrijk is, dat je je goed voelt bij de toepassingen. Zodra je een onbehagelijk gevoel krijgt, is de energie niet goed en wordt deze ook niet goed. Een Feng Shui specialist dient rekening te houden met jouw wensen en behoort niet koste wat koste zijn of haar zin aan je op te dringen.

Opmerking tot slot

Het is het proberen waard. Feng Shui kan werken. Veel mensen hebben dit ervaren en hebben meer levensgeluk voor zichzelf gecreëerd.

Bekijk ook

Kleurgebruik in Feng Shui

Kleurgebruik in Feng Shui

Kleuren spelen ook ene belangrijke rol bij Feng Shui. Omdat het niet altijd mogelijk is op de gewenste plaats het juiste element te laten voorkomen in zijn letterlijke betekenis (water, vuur, hout, aarde of metaal) kan er voor een symbolische toepassing van zo'n element gekozen worden.