Wat is een Bagua?


De Bagua-achthoek (ook wel Pa Kua genoemd) kent vele verschijningsvormen en toepassingen. Volgens een oude legende is er 4000 jaar geleden een schildpad uit de rivier Lo aan land gekomen met de magische nummers op zijn schild. Deze nummers zijn in dezelfde volgorde terug te vinden in het Lo Shu vierkant en het Bagua-diagram.

Reuze schildpad Het Lo Shu-vierkant 2 verschijningsvormen v. d. Bagua-achthoek

Naast de nummers die zijn toegekend aan de Bagua-achthoek, heeft deze in zijn oorspronkelijke vorm acht partities die elk een eigen trigram bevatten. Elk trigram bevat drie lijnen, waarvan een deel van de lijnen onderbroken is. De onderbroken lijnen staan voor Yin, de andere lijnen staan voor Yang. Elk symbool kent zijn eigen functie. Daarnaast vertegenwoordigen de 8 vakjes op de achthoek vaak een windrichting, een element en/of een functie. Er zijn verschillende verschijningsvormen van de Bagua-achthoek, waarbij de nummers op een andere volgorde zijn verdeeld. Dit komt omdat soms wordt uitgegaan van de basis-achthoek en soms wordt uitgegaan van een gewijzigde versie als het tijdselement een rol speelt.

Als het Bagua-diagram over een plattegrond van een huis wordt getekend, met het Noorden (Carrière) boven de voordeur van het huis, kunnen aan bepaalde secties van het huis functies worden toegekend (delen van het huis zijn dan in meer of mindere mate geschikt voor een bepaalde functie). Zo kan de eettafel of zithoek bijvoorbeeld het best in een sector voor langleven worden geplaatst omdat het gezin hier veel tijd door zal brengen en dus optimaal van deze positieve Chi kan profiteren. Let bij het toepassen van dit achthoek altijd op waar het Noorden zich bevindt. We zijn meestal gewend het Noorden boven aan een plaatje te tekenen, maar dat is bij de Bagua-achthoek vaak niet het geval.

Bagua spiegel

Een andere, veel gemakkelijkere maar ook sterk betwiste, functie van de Bagua-achthoek is die in de vorm van een Bagua-spiegel. Een houten bord met de Bagua-achthoek erop geschilderd en een cirkelvormige spiegel in het midden van de achthoek kunnen dienst doen als welkomstbord boven de voordeur. Het bord moet wel schoon zijn, mag geen beschadigingen hebben, moet de juiste windrichting boven hebben, en moet op een exact bepaalde plaats opgehangen worden.

Bekijk ook

Feng Shui: Diverse benaderingen

Feng Shui: Diverse benaderingen

De kosmologische benadering: Men kijkt hoe het huis zich verhoudt tot het zonnestelsel, de elementen en de windrichtingen. De feng-shui meester richt het huis zo in dat voorwerpen en kamers gunstig liggen ten opzichte van de hemel en aarde.