Home => Oosterse Stromingen => Meditatie & Mediteren => Osho actieve meditaties => Lachmeditatie – Lach je zorgen weg!

Lachmeditatie – Lach je zorgen weg!


Als je lacht komt er energie uit je innerlijke bron naar boven. Zodra de energie gaat stromen volgt het lachen als een schaduw. Is het je ooit opgevallen? Wanneer je werkelijk lacht,ben je op die momenten in een diep meditatieve toestand. Het denken houdt op. Het is onmogelijk om tegelijkertijd te lachen en te denken. Dat staat lijnrecht tegenover elkaar. Je lacht of je denkt. Als je werkelijk lacht, stopt het denken. Zolang je nog denkt is het lachen maar zozo. Het hangt er een beetje bij, het is halfslachtig.

Wanneer je echt lacht, verdwijnt de mind plotseling. Voor zover ik weet zijn dansen en lachen de meest natuurlijke en gemakkelijke toegangswegen. Wanneer je echt danst stopt het denken. Je blijft maar doorgaan, je blijft maar ronddraaien en je wordt een draaikolk – alle grenzen, alle scheidslijnen verdwijnen. Je weet niet eens waar je lichaam eindigt en het bestaan begint. Je gaat op in het bestaan en het bestaan gaat op in jou; er is een overlapping van grenzen.. Ze vallen samen.
Als je werkelijk danst – het niet stuurt, maar je laat sturen, je in bezit laat nemen – als je bezeten bent door de dans, stopt het denken.
Hetzelfde gebeurt met lachen. Als het lachen bezit van je genomen heeft, stopt het denken.
Lachen is een schitterende introductie tot een toestand van niet-denken.

Lachmeditatie


Wanneer je ’s morgens wakker wordt en je hebt je ogen nog niet geopend, rek je dan uit als een kat. Strek elke spier van je lichaam. Begin na drie of vier minuten te lachen, nog steeds met je ogen dicht. Blijf vijf minuten lachen. In het begin doe jij het, maar al gauw schiet je in de lach om je eigen pogingen. Ga helemaal in het lachen op. Het kan een paar dagen duren voor het werkelijk lukt omdat we het zo ontwend zijn. Maar al gauw komt het spontaan en geeft het je hele dag een andere kleur. uit het nieuwe Osho meditatie handboek
De volgende eenvoudige techniek is voor mensen die moeite hebben met totaal te lachen of die hun eigen lach vals vinden klinken.
In de vroege ochtend, voordat je iets hebt gegeten, drink dan bijna een emmer water, lauw water met wat zout erin. Blijf doordrinken en doe dat snel, anders lukt het je niet om zoveel te drinken. Buig dan voorover en kokhals zodat het water terugkomt. Je geeft water over – en op die manier wordt de doorgang gereinigd. Dat is het enige wat je moet doen. Er is een blokkade die de doorgang verspert zodat die als je wilt lachen, in de weg zit.
In de yoga is dit een vast ritueel. Ze noemen het een `grote schoonmaakbeurt’. Ze reinigt fantastisch en ze bezorgt je een schone doorgang – alle versperringen lossen zich op. Je zult ervan genieten en je de hele dag schoon voelen. Je lachen, je tranen en zelfs je stem zullen uit het diepe centrum komen.
Doe dat tien dagen lang en je hebt de beste lach die er bestaat!

Lach je zorgen weg


Laat, terwijl je gewoon rustig zit, een giechel vanuit het diepst van je wezen ontstaan, alsof je hele lichaam giechelt of lacht. Begin met dat lachen mee te schommelen en laat het zich uitbreiden van de buik tot je hele lichaam – je handen lachen, je voeten lachen, geef je er als een dwaas aan over. Twintig minuten lang almaar lachen. Als het luidruchtig wordt, hard, laat het maar gaan. Als het lachen zachtjes is, doe het dan nu eens zacht, dan weer luid, maar doe het twintig minuten.
Ga dan op de grond of op de vloer liggen; uitgespreid op de vloer, met je gezicht naar beneden. Als het buiten warm is en je kunt het in de tuin doen, op de aarde, dan is dat nog beter. Als je het naakt kunt doen, des te beter. Maak contact met de aarde, het hele lichaam ligt daar op de aarde, en voel gewoon dat de aarde de moeder is en jij het kind bent. Verlies je in dat gevoel.
Twintig minuten lachen, dan twintig minuten aarden, in een diep contact met de aarde. Adem met de aarde en voel je één met de aarde. We komen van de aarde en eens op een dag zullen we tot de aarde terugkeren. Na die twintig minuten van opladen – omdat de aarde zo veel energie geeft dat je dans van een andere kwaliteit wordt – dans dan twintig minuten lang… zomaar een dans. Zet muziek aan en dans.
Als dit moeilijk is, het koud is, kun je het binnenskamers doen. Of als het zonnig is, doe je het buiten en als het heel erg koud is, sla dan een deken om. Vind er hoe dan ook iets op, maar blijf ermee doorgaan, en binnen zes tot acht maanden zul je zien dat er zich vanzelf grote veranderingen voordoen.
uit Osho, Apotheek voor de ziel (helaas uitverkocht)