Home => Persoonlijke ontwikkeling => Ademhaling die stress vermindert

Ademhaling die stress vermindert


Ademhalingsoefeningen zijn een fantastische manier om angst, opwinding en stress te verminderen, terwijl ze tegelijkertijd zorgen voor ontspanning, kalmte en innerlijke vrede. Het kan wel wat oefening vergen en het verplicht je tot een bepaalde vorm van toewijding als je bepaalde resultaten wilt behalen. Toch zijn de voordelen op lange termijn zeker de moeite waard : een kalm en ontspannen lichaam en geest zijn uiteraard een betere start voor een gezond lichaam.

De ademhaling beïnvloedt erg je fysiologie en je gedachten processen, inclusief je humeur. Door eenvoudig je aandacht te richten op je ademhaling, kan je je richten op ontspanning. Als je merkt dat je begint af te dwalen naar een stressvolle situatie, probeer er dan een gewoonte van te maken om je bewust te worden van je ademhaling.

De 4-7-8 ademhaling is een aanbevolen oefening. Ze is heel simpel, neemt erg weinig tijd in beslag, vereist geen instrumenten en kan overal gedaan worden. Alhoewel je deze oefening in elke positie kan doen, is het beter om deze oefening al rechtop zittend te leren.

Plaats de punt van je tong tegen de rand van je gehemelte, juist daar waar je het begin voelt van je voorste tanden. Het uitademen gebeurt dan door je mond, de adem gaat rondom je tong. Als dit raar voelt, probeer dan je lippen een beetje puntig te maken.

1. Adem volledig uit door je mond en maak een “shhh”-geluid.

2. Sluit je mond en adem rustig in door je neus gedurende 4 tellen.

3. Hou je adem gedurende 7 tellen in.

4. Adem volledig uit door je mond en maak een “shhh”-geluid, dit gedurende 8 tellen

5. Dit is 1 ademhaling. Adem terug rustig in en herhaal de ze cyclus nog eens 3 keer.

Onthoudt dat je altijd rustig inademt door je neus en hoorbaar uitademt door je mond. De punt van je tong blijft altijd in dezelfde positie gedurende deze oefening. De uitademing duurt 2 keer zolang als de inademing. De tijd ( het aantal seconden) dat je besteedt aan elke fase is niet belangrijk, zolang de verhouding maar 4:7:8 is. Als je meer geoefend bent,kan je langzamer gaan ademhalen, zodat de in- en uitademing steeds dieper en dieper wordt.

Probeer dit tenminste 2 keer per dag te doen. Doe de eerste twee weken niet meer dan 4 fases per keer. Nadien kan je het uitbreiden naar 8 ademhalingen. Als je je de eerste keren wat licht in je hoofd voelt, moet je niet bezorgd zijn.

Dit gaat zeker over. Succes!


Ingrid Vansteenkiste

Ingrid Vansteenkiste – Antwerpen (BE)

Ingrid studeert momenteel af als VGL-consulente en (voeding, gezondheid en levenswijze) en tegen de zomer wil zij dit ook in haar praktijk integreren.
Momenteel heeft ze een halftijdse praktijk waar men terecht kan voor persoonlijke ontwikkeling. Haar ervaringen en inzichten zal ze op regelmatige basis op Symbolic Gids verwoorden.

Bekijk ook

4 simpele anti-stresstips

4 simpele anti-stresstips

Niemand wil die heethoofd zijn die door de stress niets kan verdragen en bij de minste ergernis iedereen afsnauwt. Zeg daarom vaarwel tegen die eeuwige stress dankzij de volgende 4 makkelijk uit te voeren tips!