Home => Persoonlijke ontwikkeling => Eerste hulp bij tegenzin

Eerste hulp bij tegenzin

tegenzinIedereen heeft wel eens een dag waarop alles tegenstaat: van de normale dagtaken tot kletsen met de collega’s of eten in de bedrijfskantine. Tegenzin kan je nooit helemaal vermijden, maar je kan je er wel tegen wapenen.

1. Niemand is perfect

Als je dingen die op zich normaal en gewoon zijn enkel met tegenzin doet, uitstelt of soms zelfs niét doet, dan is daar vaak een onderliggende reden voor. Misschien maak je het jezelf te moeilijk? Wil je het te goed doen en heb je schrik dat het fout zal lopen? Dan is de kans groot dat je té perfectionistisch bent en ten onder gaat aan je eigen faalangst. De enige manier om dat tegen te gaan is eraan beginnen en aanvaarden dat het kan mislukken, maar dat dat niet het einde van de wereld is.

2. Vermijd de vicieuze cirkel

Faalangst kan er ook voor zorgen dat je zo’n schrik hebt om een fout die je in het verleden al gemaakt hebt opnieuw te maken, dat je die ook effectief opnieuw maakt. En elke keer je opnieuw dezelfde fout maakt, keldert ook je eigenwaarde. Op de lange duur ga je geloven dat je echt niets kunt. Dus nogmaals: doe iets aan je faalangst!

3. Weet wat je kunt

Hoe? Faalangst kan je te lijf gaan met gezond realisme: ken jezelf, weet wat je kunt en weet wat je niet kunt. Zo neem je ook geen taken aan die eigenlijk je petje te boven gaan en die dan alleen maar tot slechte resultaten kunnen leiden. Als je voelt dat je een opdracht niet aankan, is je tegenzin zeer gerechtvaardigd. Let er wel op dat je ‘ik kan dat niet’ niet te snel als een excuus gebruikt om lui te zijn of om uitdagingen uit de weg te gaan.

4. Doe elke dag iets nieuws

De beste manier om erachter te komen wat je wel en niet kunt, is elke dag iets nieuws uitproberen. Iets waarvan je denkt dat je het misschien wel kunt, maar je bent niet zeker. Als je slaagt, heb je iets bijgeleerd, ook over jezelf. Je zelfvertrouwen zal groeien. Slaag je niet? Falen is oké; leer van je fouten.

5. Splits je werk op

Faalangst steekt ook vaak de kop op als je een berg werk moet verzetten op korte tijd. Je weet dat je het werk aankunt, je hebt het misschien zelfs al vaker gedaan, maar je vreest dat je deze keer de deadline niet haalt. Een remedie: splits het werk op; begin met de dringendste zaken en werk die al af. Concentreer je op het deel waar je mee bezig bent en denk niet aan het geheel. Beetje bij beetje slinkt de berg en voor je het weet, ben je toch door de berg werk geraakt.

Zin in meer tips? Lees ‘Eerste hulp bij tegenzin‘ van Ulberthe Wielingha en Huub Schulte Fischedick, uitgegeven bij Thema

Bekijk ook

Bye Bye Calimero

Bye Bye Calimero

Je herkent het wel. Je werkt hard en doet veel om iedereen te pleasen. Plots een EGO aan de lijn die je zonder omwegen uitkaffert omdat de bestelling een uurtje telaat is. En jij valt stil. Weet niet wat te zeggen en laat over je heen lopen. Of je wordt woedend op Mr(s) EGO. En zo krijgt je zelfbeeld een duwtje naar beneden.