Home => Persoonlijke ontwikkeling => Grenzen stellen

Grenzen stellen


In het boek van Steven rother, “Spirituele psychologie en de 12 primaire levenslessen”, is een van die levenslessen: Grenzen stellen. Dit is volgens mij een van de meest voorkomende levenslessen waarmee we in deze huidige tijd te maken krijgen.

Wat is “grenzen stellen” vanuit menselijke perspectief?

In omgang met mensen kom je die levensles telkens opnieuw tegen. Wie kent het niet dat, in contact met de ander, je zomaar uit het niets geen duidelijkheid kan scheppen, jij je onzeker voelt, je overrompeld bent en dat je grens zonder pardon overschreden wordt?… Hoe kan dat nu?

Alles heeft te maken met energie en je “mental state”, want omgaan met mensen is een uitwisseling van energie waarvan de ene soms krachtiger is dan de andere, zeg maar een energiestrijd waarvan de sterkste wint.

Wat maakt dat onze grenzen worden overschreden?

Het heeft vooral te maken met onzekerheid, niet durven opkomen voor jezelf en om wie we zijn , “Ben ik het waard? Mag ik van mezelf …
Alles draait om liefde en respect voor jezelf. Je kan pas stromen als je gevuld bent.

Het draait ook om respect naar de ander want ook jij kan voelen wanneer je iemand zijn grenzen overschrijdt. Je kan je dan ook de vraag stellen of je liefdevol bezig bent als je dit zou doen. Het is een les voor beide partijen.

Als je onzeker bent of niet zeker van je stuk, dan straal je dat ook uit en is op dat moment je uitstraling (energielichaam) minder krachtig. Dat heeft te maken met het feit dat je denken en je voelen niet in evenwicht zijn. Je neemt je plek niet in. Vanuit die situatie kan je ook geen duidelijkheid scheppen en grenzen aangeven en dan wordt die overschreden door de ander.

Je kent het vast wel: ‘iemand komt naar je toe en vraagt je om iets te doen wat je echt niet leuk vindt maar je durft geen “nee” te zeggen en doet het toch!’
Op dat moment ben je onzeker, komen er gedachten in je hoofd dat als je “nee” zegt, de ander je niet meer leuk vindt, de aandacht van je wordt weggetrokken en dat je er niet meer bij hoort. Diep vanbinnen vervloek jij jezelf, je maag speelt op want je had het anders willen doen maar je durfde niet.

Ook in de opvoeding komt je dergelijke situaties tegen. Kinderen hebben duidelijke grenzen nodig en om die duidelijk te krijgen, zal het kind altijd wel iets doen totdat die grens wordt aangegeven. In sommige gevallen gaan die door tot het bittere einde, om je wakker te schudden totdat jij eindelijk je grens toont. Dit zijn mooie lessen maar oh zo zuur…

Als je gedachten en je gevoel niet in evenwicht staan, en je geen duidelijk standpunt inneemt, dan word je omver geklapt. Dat is hetzelfde als: Ja knikken maar nee zeggen. Dat brengt verwarring, niet alleen voor jezelf maar ook voor de ander.

Grenzen aangeven is een vorm energie die niet tastbaar en onzichtbaar is, net zoals gedachten en gevoelens ook een vorm van energie zijn. vandaar dat “The Secret” zo’n succes kent want als je iets wilt bereiken, moet je het maar bedenken, voelen om dan te kunnen manifesteren wat je wenst.

Als dat begrijpt, dan weet je dat het kwestie van “bedenken” is om duidelijk je grenzen te trekken.

Je kan dit doen dooreen eenvoudige visualisatie. Net zoals aanpalende landen een grens hebben, creëer jij die ook voor jezelf, “Tot hier en niet verder”. Dit is de gedachte kracht die je manifesteert. Nu moet je gevoel nog volgen. Zorgen dat denken en voelen op één lijn staan.

Als je telkens weer opnieuw je grens laat overschrijden, dan weerspiegelt zich dat ook in je lichaam. Vanuit de benadering van causale voetreflexologie , gaat bv je blaas opspelen als jij je grenzen niet duidelijk trekt.

Al hetgeen je doet dat indruist tegen je ware zijn, speelt op manifesteert zich . Leer te luisteren naar je lichaam en kijk goed om je heen want je krijgt altijd duidelijke signalen als jij je grens laat overschrijden.

Je komt niet voor niets mensen tegen die je iets spiegelen of willen wakker maken bij jou , want “iets ontstaat pas in relatie tot de ander”

Bekijk ook

4 simpele anti-stresstips

4 simpele anti-stresstips

Niemand wil die heethoofd zijn die door de stress niets kan verdragen en bij de minste ergernis iedereen afsnauwt. Zeg daarom vaarwel tegen die eeuwige stress dankzij de volgende 4 makkelijk uit te voeren tips!