Pine / Den


Voor degenen vol zelfkritiek. Zelfs wanneer zij succes hebben, vinden zij nog dat zij het beter hadden kunnen doen. Zij zijn nooit tevreden over hun inspanningen of de resultaten. Het zijn harde werkers die lijden onder de fouten die zij zichzelf toeschrijven. Zelfs als een vergissing aan een ander te wijten is, zullen zij de verantwoordelijkheid daarover op zich nemen.

Sleutelsymptomen van de negatieve toestand: schuldcomplex, zelfverwijt en steeds excuses maken.

Uitspraken: ‘ik weet dat het mijn schuld is’, ‘mijn ouders hadden liever een meisje/jongen gehad maar moesten genoegen nemen met mij’.

Als je het gevoel hebt telkens te kort te schieten, nooit aan je eigen maatstaven kunt voldoen. Als het misgaat, trek je je dat hoe dan ook persoonlijk aan. Het ligt aan jou. Punt. Je hebt last van een schuldcomplex. Je voelt je altijd betrapt en bent doodsbenauwd fouten te maken, je loopt constant op eieren. Grove den maakt dat je de verantwoording voor je eigen gedrag ècht op je gaat nemen. En als je eens rustig naar jezelf kijkt, zie je dat je goed bent zoals je bent, beter hoeft niet meer zo dwangmatig. Het goede is goed genoeg.

Botanische informatie:

Pinus sylvestris

Deze slanke, tot 30 meter hoge boom, met zijn van onderen roodbruine en naar boven toe oranjebruine bast, groeit in bossen en op zanderige heidegronden. De mannelijke en vrouwelijke bloemen zijn rijkelijk overdekt met gele pollen.

Bekijk ook

Red Chestnut / Rode Kastanje

Red Chestnut / Rode Kastanje

Remedie nummer 25 Red Chestnut / Rode Kastanje Categorie indeling 1