4 – De vrek (Regenboog)


Deze vrouw heeft een vesting om zich heen gebouwd en houdt al haar bezittingen, die ze als haar schatten beschouwt, krampachtig vast. In werkelijkheid heeft ze zoveel spullen vergaard om zich mee op te schikken – waaronder ook veren en bont van dieren – dat ze er alleen maar lelijker op wordt.

Deze kaart daagt ons uit eens te kijken waar we ons aan vastklampen en wat we zelf denken te bezitten dat zo waardevol is dat er een vesting nodig is om het te beschermen. Het hoeft geen hoog banksaldo of een kist vol juwelen te zijn – het kan iets heel simpels zijn: tijd overhebben voor een vriend of het risico nemen iemand te vertellen dat je van hem houdt. Net als een dichtgemetselde bron die stagneert omdat ze niet gebruikt wordt, verliezen onze schatten hun glans en waarde als we weigeren ze te delen met anderen. Wat het ook is dat je vasthoudt, bedenk wel dat je het niet mee kunt nemen. Houd het wat minder stevig vast en voel de vrijheid en expansie die het gevolg zijn van delen met anderen.

Zo gauw je gierig wordt, sluit je je af voor een van de eerste beginselen van het leven: expansie, delen.

Zodra je je aan dingen gaat vastklampen, mis je het doel – je loopt het mis. Want dingen zijn niet het doel, maar jij, je meest innerlijke wezen, bent het doel – geen mooi huis maar een mooi zelf; geen hoop geld maar een rijk zelf; geen stapel dingen maar een open wezen, waar miljoenen dingen toegang hebben.


(Uit: Ancient music in-the pines, hoofdstuk 2)

Bekijk ook

Heer van regenbogen - Overvloed

Heer van regenbogen – Overvloed

Dit bacchische type is het toonbeeld van een compleet mens, een ‘Zorba de Boeddha’, die …