Home => Lichaam & Geest => Gezondheid => Bereid je voor op de winter

Bereid je voor op de winter


Zoals het een goed moment is om in het voorjaar te ontgiften, zo is het na de zomer een goed moment om aandacht te schenken aan je weerstand (immuniteit), zodat je gemakkelijker de winter doorkomt zonder al te veel kwaaltjes.

De winter doet een extra aanslag op onze weerstand, onder meer doordat we minder bewegen, minder verse producten gebruiken en minder buiten komen.

Er kunnen ook andere redenen zijn waardoor je weerstand op de proef wordt gesteld en je beter extra aandacht schenkt aan het in stand houden ervan. Voorbeelden hiervan zijn: zwangerschap, stress en intensief sporten.

Voeding

Je darmen bepalen voor 70% of het goed gaat met je immuunsysteem. Gezonde darmen zijn dan ook van essentieel belang.

Gezonde darmen bevorder je door het eten van voeding met veel voedingsvezels. Enerzijds bevorderen voedingsvezels de darmtransit, wat voorkomt dat afvalstoffen te lang in de darm zitten en de kans krijgen via de darmwand terug het lichaam in te raken. Anderzijds bevorderen voedingsvezels de groei van goede darmbacteriën, ook wel darmflora genoemd. Deze goede bacteriën produceren vitamines, verbeteren de opname van mineralen en remmen de groei van ongewenste bacteriën af.

Voedingsvezels vind je terug in volwaardige voeding, wat wil zeggen voeding die nog niet of weinig is bewerkt. Denk daarbij aan fruit, rauwkost, volkoren producten, noten en peulvruchten.

Melkzure producten zijn dan ook nog goed voor de darmflora, te denken valt aan zuurkool en natuur yoghurt.

Natuurlijk mag je ook niet vergeten om door de dag heen voldoende water te drinken voor de afvoer van afvalstoffen en een goede darmtransit. Tevens is het van belang om veel voeding te gebruiken met een hoog gehalte aan vitamine c. Een hoog gehalte aan vitamine c vind je terug in kiwi, paprika (met name de rode), broccoli, citrusfruit, witlof.

Suiker, suikerrijke producten, cafeïne houdende producten en alcohol laat je het best staan, omdat ze een grote aanslag plegen op je immuunsysteem.

Beweging en ontspanning

Door elke dag een half uur te bewegen stimuleer je je bloedsomloop, wat een positief effect heeft op je weerstand. Je hoeft dit half uur niet aan intensieve sport te doen. Vaker de trap nemen, je auto verder weg parkeren of een wandeling zijn ook effectief. Juist het bewegen in de buitenlucht is goed, omdat het zonlicht de aanmaak van vitamine D stimuleert. Vitamine D stimuleert de specifieke cellen van ons afweersysteem. Daarnaast is beweging een goede manier om te ontspannen, je kunt even helemaal je hoofd leegmaken en los komen van eventuele stress en spanningen die ook een aanval doen op je afweersysteem.

Nachtrust

Zorg dat je voldoende nachtrust krijgt, zo krijgt je lichaam de kans om helemaal tot rust te komen en zich te herstellen. Een goede nachtrust bevorder je door voor je gaat slapen een vast ritme aan te nemen. Stop minstens een uur voor je gaat slapen met intensieve bezigheden, kijk geen spannende films en eet geen zware maaltijden. Demp de verlichting en luister naar een rustig muziekje met eventueel een kopje slaapbevorderende kruidenthee van kamille of linde. Op die manier kan het lichaam zich al voorbereiden op de komende nacht. Zet in de winter ook het raam van je slaapkamer open zodat er voldoende verse lucht binnen kan komen. Verlucht je kamer en de rest van je huis goed zodat virussen geen kans krijgen binnen te blijven hangen.

Wil je je immuunsysteem een extra boost gegeven of ben je toch geveld door een griep, sta er eens bij stil wat de ziekte je wil vertellen. Enkele natuurlijke middeltjes die je er weer bovenop kunnen helpen zijn: Knoflook en geelwortel (kurkuma) zijn echte virusremmers. Etherische olie van rode tijm helpt ook bacteriën en virussen te lijf te gaan en stimuleert de aanmaak van witte bloedlichaampjes. In elke natuurvoedingswinkel vind je nog middeltjes op basis van propolis en echinacea, laat je goed adviseren.

Heb je geregeld last van allerlei (winterse) kwaaltjes laat je dan eens begeleiden door een Voedings-Gezondheids- en Levenswijze consulent. Zij bekijken vanuit een totaalbeeld waar jij je evenwicht bent kwijt geraakt.

Leef bewust en in evenwicht met de natuur en vanuit je innerlijke kracht dan zal je gezondheid er wel bij varen.

Geniet van de herfst!


Donna Hoogstraaten

Donna Hoogstraaten – Lavandula

Donna verdiepte zich naast haar studie voor Voedings-, Gezondheids- en Levenswijze consulent op diverse plaatsen, ookin voetreflexologie en aromatherapie. In haar praktijk wil zij mensen graag bewust maken hoe zij op eenvoudige manier zelf verantwoording kunnen nemen om gezond en evenwichtig in het leven te staan. Dit doet zij door het individueel coachen, het geven van korte cursussen, workshops en voetreflexologiebehandelingen.

Meer info op: Lavandula

Bekijk ook

Gezond en fit de zomer door

Gezond en fit de zomer door

Gezond en fit door het leven gaan willen we allemaal wel toch valt het voor velen onder ons niet altijd mee. Deze keer wil ik dan ook een aantal praktische tips en geheugensteuntjes meegeven.