Home => Lichaam & Geest => Het Enneagram => 2. De Gever

2. De Gever


Steekwoorden:
Naar buiten gericht, opgewekt, energiek, aardig, zelfverzekerd, onderhoudend, behulpzaam, royaal met tijd en geld en materiele zaken, prettiger te geven dan te ontvangen, lijken geen eigen behoeften te hebben, onafhankelijk, op zoek naar goedkeuring, oprechte empathische belangstelling voor anderen, stemmen zich daarop af, kunnen superieur overkomen, afstandelijk als een relatie te intiem wordt (behoefte aan vrijheid) maar eigenlijk bang om afgewezen te worden, bijzonder kieskeurig qua vriendschap, kiezen bijzondere, uitdagende of onbereikbare mensen uit, kunnen nauwelijks weigeren als anderen ze iets vragen, voelen zich soms uitgebuit, kunnen voorzien in andermans behoeften, zien het beste in vrienden en ondersteunen dat, al die aandacht wordt soms als manipulatie gezien.

 

Onbewuste tweeën:
Hysterisch, manipulerend, opdringerig, ambitieus, geven om te krijgen, zelfopofferend en bemoeizuchtig, klagen dat ze niets terugkrijgen. Bewuste tweeën: Liefdevol, empathisch, kunnen helpen, weten hun geven te doceren, zijn oplettende, plooibare, loyale en onzelfzuchtige helpers.

Jeugd:
Tweeën hebben geleerd om liefde te verdienen door aan andermans behoefte tegemoet te komen en de eigen persoonlijke behoeften weg te cijferen. Ouders waren behoeftig, dominant/kritisch of afstandelijk. Tweeën hebben al vroeg geleerd om op emotionele en lichamelijke signalen te letten en daarop in te spelen.

Passie en fixatie:
Trots en vleierij Tweeën zijn trots dat ze zich met grote gevoeligheid en vermogen kunnen afstemmen op anderen. Ze geloven dat ze onafhankelijk zijn maar zijn juist afhankelijk van de goedkeuring van anderen. Ze moeten leren toegeven dat ze zelf ook behoeften hebben. Ze geven snel complimenten aan anderen (vleierij) en komen snel tegemoet aan andermans behoeften. Ze zijn bedreven in het ontwapenen van mensen. Dit komt doordat ze gericht zijn op het voorkomen van afwijzing.

Stress en Veiligheid:
Tweeën neigen in stresssituaties naar achten (dominant, prikkelbaar, boos, reageren op een ongewoon felle manier, afzetten tegen de eisen van anderen) en in veilige situaties naar vieren (ervaren van de artistieke kant, heftige emotionaliteit, heftig hunkeren, aantrekken en afstoten).

Relaties:
De goedkeuring en het welzijn van collega’s, vrienden en intimi komt bij tweeën op de eerste plaats. Op lange termijn geeft dit pijnlijke emoties en persoonlijke dilemma’s. Tweeën zijn bang dat relaties niet goed lopen en kunnen een fantasierelatie gaan scheppen. Omdat ze hun eigen behoeften en verlangens niet kennen zijn tweeën onbewust op zoek naar mensen die in hun behoeften voorzien, gewoon om wie ze zijn.

Bekijk ook

4. De romanticus

Steekwoorden: Intense en dramatische kijk op het leven, verstokte idealist, aangetrokken tot extreme emoties en …