Home => Lichaam & Geest => Het Enneagram => 5. De waarnemer

5. De waarnemer


Steekwoorden:

Neiging zichzelf terug te trekken, intellectueel, geconcentreerd, stil, objectief, nuchter, goed geïnformeerd, ontoeschietelijk, onafhankelijk, angsttypen die liever afstand bewaren, voelt zich thuis in een analytische gedachtewereld, omschrijft zichzelf als informatiejunk, houdt van feiten en systemen, erg op zichzelf, raakt snel uitgeput door teveel omgang met anderen, is bang voor inbreuk op zijn/haar ruimte, heeft ruimte nodig om zich terug te trekken en na te denken, moeilijk om aan te geven wat ze voelen of denken, moet zich even terugtrekken voordat ze hun mening kunnen geven, spelen soms een rol, delen hun leven in, weinig overlap tussen werk en vrienden, bakenen hun grenzen af, zijn zelden spontaan, toch houden ze niet van een voorspelbaar leven, methodisch en consequent, werk is vaak specialistisch, kunnen superieur overkomen (afstandelijk, beter weten), sober leven, weinig nodig, weinig bezit.

Onbewuste vijven:

Gesloten, wantrouwend, kritisch, intellectueel arrogant, geen contact met gevoelens.

Bewuste vijven:

Gevoelig, scherpzinnig, toegewijd, objectief en creatief denker, gevoeligheid + analytisch vermogen = wijs.

Jeugd:

Had opdringerige, dominante, gewelddadige of bemoeizuchtige ouders of men werd aan z’n lot overgelaten. Voelt zich veilig in terugtrekken en onafhankelijk worden. De pijn wordt beperkt door afstand te nemen van sensaties en emoties omdat een lichamelijk ontsnappen niet mogelijk was.

Passie en fixatie: Hebzucht en gierigheid

Vijven worden hebzuchtig (niet in materiele zin) om te overleven en zichzelf veiligheid te verschaffen. Het betreft info die hun innerlijke wereld verrijkt en sterk maakt. Ze hebben een sterke behoefte aan tijd en ruimte voor zichzelf. De grootste behoeften zijn tijd, energie en persoonlijke ruimte. Als iemand iets eist geven ze net voldoende. Ze geven ongevraagd geen informatie, ook al hebben ze veel kennis.

Stress en Veiligheid:

De grootste angst is om overrompeld te worden, dat ze direct moeten reageren. Ze neigen in stresssituaties naar zevens (nemen alle opties door, leggen zich nergens op vast, komen verstrooid over) en in veilige situaties naar achten (leiding nemen, beslist en toeschietelijk zijn, woede toelaten, bazig zijn).

Relaties:

Vijven weten dat ze zich afschermen van de wereld en hunkeren naar contact. Ze zijn bang om zich open te stellen. Ze voelen zich aangetrokken tot mensen die hen hun ruimte geven. Dan kunnen ze nemen en geven. Ze kiezen vrienden met gemeenschappelijke interesses.

Bekijk ook

3. De succesvolle werker

Steekwoorden: Zelfverzekerd, vlot, ambitieus, succesvol, enthousiast, werkt hard om doel te bereiken, kan mensen goed …