Home => Lichaam & Geest => Het Enneagram => 3. De succesvolle werker

3. De succesvolle werker


Steekwoorden:
Zelfverzekerd, vlot, ambitieus, succesvol, enthousiast, werkt hard om doel te bereiken, kan mensen goed motiveren, kan gevoelloos of manipulatief overkomen, loopt soms over mensen heen, het leven bestaat uit taken, is meestal met meerdere dingen tegelijk bezig, aandacht voor details is niet het sterkste punt, taken worden wel succesvol volbracht, gericht op winnen, nemen alleen risico’s als ze ergens op kunnen terugvallen, nemen alleen projecten aan die ze aankunnen, falen is vreselijk, onderdeel van succesvol zijn is aardig gevonden worden door bepaalde mensen, aandacht is niet gericht op gevoel maar op imago, intuïtief goed bewust van andermans verwachtingen en past zich hierop aan, staat niet in contact met het eigen gevoel, stelt het ervaren van emoties uit.

Onbewuste drieën:
Neerbuigend, keihard doorzetten, anderen gebruiken, niet inlaten met gevoel/intimiteit.

Bewuste drieën:
Empatisch, sociaal bewust leider die hun enthousiasme en hoop op anderen kan overbrengen en in staat zijn tot een diepe verbinding met mensen en hoogstaande doelen.

Jeugd:
Drieën streven naar liefde en acceptatie om wie ze zijn. Ze hebben al jong geleerd dat het niet voldoende is om gewoon jezelf te zijn. Ze moesten als kind goed en veel presteren om als vol te worden aangezien.

Passie en fixatie:
Bedrog en ijdelheid Bedrog is de passie van drieën. Ze spelen rollen, veranderen van identiteit. Dat anderen dan bedrogen worden is een neveneffect. In de eerste plaats bedriegen ze zichzelf. Drieën kunnen ijdel zijn, ze weten dat ze de energie, motivatie en vaardigheden hebben om te slagen, waar anderen falen. Ze nemen de leiding en doen wat gedaan moet worden. Ze ergeren zich aan andermans aanpak en kunnen zich helemaal over de kop werken.

Stress en Veiligheid:
Drieën neigen in stresssituaties naar negens (verliezen hun gerichtheid en zelfvertrouwen, raken snel uit balans) en in veilige situaties naar zessen (angst en twijfel over de eigen emoties en gevoelens).

Relaties:
Drieën zijn sociaal vaardig, onderhoudend en levendig gezelschap maar toch zijn relaties moeilijk. Het idee om samen te zijn, misschien wel voor altijd, maakt angstig en onrustig. Werkrelaties zijn instrumenteel: samenwerken om dingen voor elkaar te krijgen. Drieën voorzien een relatie van energie, optimisme en activiteit.

Bekijk ook

4. De romanticus

Steekwoorden: Intense en dramatische kijk op het leven, verstokte idealist, aangetrokken tot extreme emoties en …