Home => Lichaam & Geest => Het Enneagram => 4. De romanticus

4. De romanticus


Steekwoorden:

Intense en dramatische kijk op het leven, verstokte idealist, aangetrokken tot extreme emoties en daden, op zoek naar ongewone, artistieke en zinvolle aspecten, extravert en flamboyant, gevoel voor esthetiek, drukken zich op bijzondere wijze uit via kleding en omgeving, behoefte aan schoonheid en betekenis, lijken soms elitair en superieur, zeer creatief, over emotioneel, voorkeur voor de trieste kant van het leven, gaat voorbij aan gewone gevoelens, streven onmogelijke doelen na, het zoeken naar de ideale partner komt op de eerste plaats, neigen naar aantrekken en afstoten (onbereikbare mensen lijken volmaakt, van dichtbij wordt hun onvolmaaktheid zichtbaar en worden ze afgestoten; op afstand worden ze weer aantrekkelijk), hebben het idee dat relaties niet werken, op zoek naar negatieve emoties, als het leven een sleur wordt, of als er een kleine tegenslag is krijgen ze een emotionele crisis, diep en oprecht begaan met andermans lijden, de waarheid kennen en uitspreken is belangrijk, veranderen van houding om goedkeuring af te dwingen.

Onbewuste vieren:

Moralistisch, door schuld bezeten, geobsedeerd door zichzelf, emotioneel manipuleren, aandacht eisen, hulp weigeren of inzien dat emoties overdreven zijn.

Bewuste vieren:

Creatief, charismatisch, empatisch, kunstenaars, hulpbieders.

Jeugd:

Vieren zijn in de steek gelaten en afgescheiden van hun oorspronkelijke bron van onvoorwaardelijke liefde. Ze zoeken daarom naar volmaakte liefde, om zichzelf compleet te maken. Ze denken dat ze niets waard zijn.

Passie en fixatie: Afgunst en melancholie

Afgunst is het gevoel dat er iets ontbreekt, het verlangen om een leegte te vullen. Vieren zoeken vervolmaking maar voelen het als het streven naar het onbereikbare. De teleurstelling in het leven overheerst. De aandacht is gericht op wat ontbreekt. Wat er wel is, is niet goed genoeg. Vieren hebben een levendige verbeelding en zijn op zoek naar gelijkgestemden. Vieren ervaren vreugde hartstochtelijk en diep. Ze beseffen dat het tegenovergestelde ook dichtbij is. Vieren zien het leven als lijden. Ze zien melancholie als een zinvolle emotie en diepe gevoelens als bron van creativiteit.

Stress en Veiligheid:

Vieren neigen in stresssituaties naar tweeën (behoefte aan aandacht en goedkeuring) en in veilige situaties naar enen (kritisch naar zichzelf en anderen).

Relaties:

Relaties zijn het middelpunt van het leven van de vier. Toch zijn relaties moeilijk. Vieren neigen naar aantrekken en afstoten. Als ze twijfelen aan vriendschap trekken ze zich terug. Het is voor vrienden en partners moeilijk om erachter te komen hoe ze het de vier moeten omgaan. In intieme relaties kunnen ze bij de geringste moeilijkheid of angst voor afwijzing hun partner aan de kant schuiven. Dit is projectie van de oorspronkelijke verlatenheid.

Bekijk ook

3. De succesvolle werker

Steekwoorden: Zelfverzekerd, vlot, ambitieus, succesvol, enthousiast, werkt hard om doel te bereiken, kan mensen goed …