Home => Lichaam & Geest => Het Enneagram => 8. De baas

8. De baas


Steekwoorden:

Energiek, intens, bazig, opstandig, beschermend, dogmatisch, alles of niets, hard werken, hoog spel spelen, overal de leiding over nemen, agressief, weinig oog voor andermans omgeving, reageren direct, snel boos, eisen waarheid, vertrouwen mensen die net zo energiek zijn als henzelf, stellen verzet op prijs, lijken impulsief, vervelen zich snel, kunnen geen maat houden, storten zichzelf ergens in, willen geen al te rustig leven, wil overheersen, feeling voor macht, verbergen hun kwetsbaarheid, vertrouwen op intuïtie, kunnen naïef zijn, diep gekwetst als ze verraden worden, stellen andermans betrouwbaarheid op de proef, moeilijk om diepste gevoelens te uiten, zeer beschermend en behulpzaam richting vrienden en geliefden.

Onbewuste achten:

Cynisch, bullebak, wetsovertreder, gebruikt dwang, leugens, manipulatie en geweld om zijn zin te krijgen.

Bewuste achten:

Liefhebbend, beschermend, kracht gevend, opnemen tegen onrechtvaardigheid.

Jeugd:

De acht kwam al jong tot de overtuiging dat, om te overleven in een onrechtvaardige, bedreigende en gewelddadige wereld, hij sterker moeten zijn dan de rest. Hij denkt dat de sterken beloond worden. Achten zijn lichamelijk of geestelijk overheerst. Hij beschermde jongere broertjes/zusjes en/of ouders tegen de buitenwereld of tegen één van de ouders. Kan openlijk opstandig zijn of heimelijk minachten. De acht ontwikkelde een innerlijke ontkenning tegen de eigen kwetsbaarheid en behoeften die sterke mensen niet hebben (volgens hem). Ze streven doelen na die niet van henzelf zijn.

<P class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 0pt”>

Passie en fixatie: Lust en wraakzucht

Zinnelijkheid is een uitlaatklep voor hun overmaat aan energie. Lust is gericht op genieten van het leven. Achten zien de wereld zwart-wit en denken dat ze gelijk hebben. Daarom geven ze anderen de schuld en richten ze de kracht van hun woede op het rechtzetten van wat verkeerd is. Achten kunnen een obsessie ontwikkelen over bewuste en onbewuste kwesties. De wraak kan zich ook op zichzelf richten.

Stress en Veiligheid:

Achten neigen in stresssituaties naar vijven (trekken zich terug om alles te overdenken en het evenwicht te hervinden, soms hebben ze dwangmatige activiteiten) en in veilige situaties naar tweeën (worden inschikkelijk, vrijgevig, gemakkelijk aangedaan, geven toe dat ze om dingen geven). De neiging om anderen te beschermen en kracht te geven wordt sterker. Ze zijn opener maar dit leidt tot onzekerheid. Ze kunnen agressief worden (en mijn behoeften dan?).

Relaties:

Ze stellen vriendschap erg op prijs maar hebben er moeite mee omdat ze willen overheersen. Macht speelt altijd een rol. Ze zijn er zich niet altijd van bewust dat ze de dingen naar hun hand willen zetten. Werkrelaties kunnen lastig zijn vanwege het machtaspect. Achten kunnen het moeilijk verdragen dat er iemand de baas over hen speelt. Achten binden zich niet snel, vanwege hun onafhankelijkheid en behoefte aan genot. Maar als ze zich binden zijn ze trouw. Ruzie maken in een relatie is essentieel voor de acht, het zuivert de lucht, maakt zaken duidelijk en is een spannende manier om contact te maken.

Bekijk ook

3. De succesvolle werker

Steekwoorden: Zelfverzekerd, vlot, ambitieus, succesvol, enthousiast, werkt hard om doel te bereiken, kan mensen goed …