Home => Lichaam & Geest => Het Enneagram => 9. De bemiddelaar

9. De bemiddelaar

Steekwoorden:

Hartstochtelijk, vriendelijk, tolerant, inschikkelijk, wars van concurrentie, spraakzaam, houdt van een vreedzaam, gestructureerd, voorspelbaar leven, voegt zich graag naar anderen, vindt het moeilijk om de eigen prioriteiten te onderkennen, erg actief, veel interesses en hobby’s, stopt flink wat energie in zijn werk, is graag met andere mensen, is het productiefs als hij voor anderen kan werken, komt kalm en mild over maar heeft veel verborgen energie, wordt heen en weer getrokken tussen grote activiteit en lethargische inactiviteit, vergeet zichzelf en wat echt belangrijk voor hem is, is gemakkelijk afgeleid, ziet alle gezichtspunten van een zaak, lijkt langdradig en pedant, komt moeilijk tot beslissingen, wil overzicht houden, ontwikkeld daardoor een obsessie voor details, verzamelt info en voorwerpen, verliest zichzelf in het maken van plannen waar nooit iets van komt, kan niet zo goed voor zichzelf opkomen, kan wil bemiddelen voor anderen, heeft moeite om te weten wat hij denkt en voelt, de woede is passief: koppigheid, inactiviteit of uitgestelde uitbarstingen, heeft er een hekel aan als anderen zeggen wat hij moet doen.

Onbewuste negens:

Behoeftig, besluiteloos, veroordelend, apathisch, dwangmatig, klagend, de wereld de schuld gevend.

Bewuste negens:

Empatisch, vrijgevig, vreedzaam, open, vergevingsgezind, in staat harmonie te scheppen in een groep.

Jeugd:

Heeft geleerd om zichzelf weg te stoppen en de aandacht naar buiten te richten, met anderen samen te smelten om zo het intuïtieve gevoel van verbondenheid en zich thuis voelen te kunnen behouden in een afgescheiden en liefdeloze wereld. Als kind werd er niet naar ze geluisterd, hun familie zag ze niet. Hierdoor zijn ze zichzelf vergeten en geworden wat anderen verwachten. Hun mening werd niet erkend thuis dus hadden ze er geen. De woede werd niet gezien dus hadden ze die niet. Woede wordt indirect geuit.

Passie en fixatie: Luiheid en indolentie

Negens richten zich emotioneel op luiheid en ontkoppelen zich zo van hun emoties, met name hun woede. Ze zijn zich intuïtief gewaar van andermans stemmingen en gevoelens. De luiheid kan doorbroken worden door de woede te ontdekken. Ze hebben ook last van indolentie, een vorm van zelfveronachtzaamheid. Ze kunnen geen besluit nemen en daarnaar handelen. Ze kunnen niet kiezen. Ze raken van de wereld, willen alles omvatten en denken tegelijkertijd aan veel verschillende dingen. Ze zijn bezig met dwangmatige onbelangrijke bezigheden, om de pijn van het vergeten te helpen vergeten.

Stress en Veiligheid:

Negens neigen in stresssituaties naar zessen (angstig, bewust van potentiële gevaren, zich terugtrekken, worden meegaand of koppig en weerspannig, besluiteloosheid wordt twijfel, stellen nog meer uit en weigeren te handelen) en in veilige situaties naar drieën (energie richten, veel voor elkaar krijgen).

Relaties:

Negens zijn erg afgestemd op andere mensen. Behulpzame relaties zijn erg belangrijk; hierin kunnen ze zich ontspannen. Ze zijn erg inschikkelijk en wijzen mensen niet af. Negens kunnen verbintenissen uit de weg gaan of zich helemaal versmelten met de wensen van de partner. Als ze eenmaal gebonden zijn, zetten ze zich in voor een duurzame, hechte relatie. Ze zijn trouw en hartelijk en moedigen anderen aan hun levensdoel te vervullen.

Bekijk ook

5. De waarnemer

Steekwoorden: Neiging zichzelf terug te trekken, intellectueel, geconcentreerd, stil, objectief, nuchter, goed geïnformeerd, ontoeschietelijk, onafhankelijk, …