Home => Lichaam & Geest => Het Enneagram => 7. De levensgenieter

7. De levensgenieter


Steekwoorden:

Eeuwige optimist, opgewekt, energiek, charmant, sociabel, verbeeldingsvol, workaholic, moeite met afronden van projecten, veel interesses, kan geen pijn verdragen, lijkt oppervlakkig, ervaart het leven als een speelplaats, met zichzelf in het midden, proeft van alle genoegens, geniet graag met anderen, doet moeite om het anderen naar de zin te maken, kan egoïstisch lijken, probeert de pijn weg te rationaliseren, houdt zoveel mogelijk opties open (dit is een vluchtweg), is een geboren netwerker, heeft vaak meerdere banen, vindt het heerlijk om aan nieuwe dingen te beginnen maar is al voldaan als het net begonnen is, het proces is belangrijker dan het resultaat, lijkt ongrijpbaar, heeft een hekel aan beperkingen, doet dingen op z’n eigen manier, wil andermans problemen snel oplossen (dan komt alles weer goed), denkt dat hij kan uitblinken en recht heeft op het beste.

Onbewuste zevens:

Egoïstisch, inhalig, leugenachtig, snel verveeld, meedogenloos, ongeconcentreerd, weerspannig, zelfvernietigend.

Bewuste zevens:

Enthousiast, scherpzinnig, vrijgevig, creatief, zorgzaam, menslievend, levendige verbeelding.

Jeugd:

Zevens verweren zich tegen de pijn door in hun verbeelding prettige keuzemogelijkheden te creëren. Narcisme en genot zijn een camouflage voor angst. Zevens leerden in hun jeugd het heden te verheerlijken en het verleden selectief te herinneren. Als een situatie pijnlijk werd, leerden ze dit net voldoende aandacht te geven om niet in de problemen te raken. Innerlijk gingen ze helemaal op in het vooruitzicht van heerlijke mogelijkheden.

Passie en fixatie: Onmatigheid en plannen maken

Zevens houden de angst op afstand door onmatigheid. Ze richten zich op 1.000 prettige mogelijkheden. Ze hebben angst voor diepe emoties, willen weg uit zulke situaties en niks voelen. Duiken van één ervaring in de andere. Ze zijn ondanks al hun charme ontoegankelijk. Ze vinden het maken van plannen vaak nog leuker dan deze uitvoeren.

Stress en Veiligheid:

Zevens raken gestresst als ze tegen vaste grenzen aanlopen. Ze neigen in stresssituaties naar enen (prikkelbaar, muggenzifter, boos op alles, kritisch naar zichzelf, gaan hoge normen hanteren) en in veilige situaties naar vijven (terugtrekken, alleen zijn).

Relaties:

Hechten veel waarde aan vriendschappen en familie. Relaties zijn gebaseerd op het delen van genot. Zevens kunnen loyale, behulpzame en stimulerende partners zijn, als ze hun eigen prioriteiten hebben ervaren. Ze hebben moeite om zich in een relatie te beperken tot één persoon. Ze vinden het ook moeilijk te geloven dat iemand zich aan hen wilt binden.

Bekijk ook

4. De romanticus

Steekwoorden: Intense en dramatische kijk op het leven, verstokte idealist, aangetrokken tot extreme emoties en …