Home => Lichaam & Geest => Het Enneagram => 6. De loyalist

6. De loyalist


Steekwoorden:

Loyaal, behoedzaam, hardwerkend, betrouwbaar, verbeeldingrijk, meer groepsmens dan leider, kan het opnemen voor de verschoppelingen, wantrouwt autoriteit, onderwerpt zich liever niet aan gezaghebbende figuren, soms wel actief op zoek naar de veiligheid van een autoriteit die ze kunnen vertrouwen, kunnen verlegen zijn tot confronterend, zien zichzelf niet als angstig, twijfelt aan beslissingen, motieven en veiligheid van situaties, goede trouble shooters, zien de slechts mogelijke uitkomst van situaties en manieren om daarmee om te gaan, zien dit als verstandig denken, nemen de slechts denkbare scenario’s door totdat de angst verdwenen is, als er werkelijk iets gebeurt, zijn ze kordaat en kalm, zijn goede hulpverleners, zien ontwikkelde mogelijkheden in de mens, wil helpen om dit te ontwikkelen, kunnen moeilijk omgaan met succes, zijn altijd gericht op rampen, emotioneel op hun hoede, vinden het vervelend om door anderen geraakt te worden, nemen moeilijk complimenten in ontvangst, kunnen ontoegankelijk overkomen en zich onverwacht terugtrekken.

Onbewuste zessen:

Paranoïde, inefficiënt, inflexibel, niet in staat om contact te maken, moeite om zich ergens toe te zetten c.q. iets af te maken, teruggetrokken, inactief, onderdanig, misdadig.

Bewuste zessen:

Verfijnd onderscheidingsvermogen, productief en creatief, toegewijde vriend/collega, op een positieve manier actie ondernemen tegen misbruik van autoriteit.

Jeugd:

Al vroeg kwam de zes tot de slotsom dat de wereld gevaarlijk is en schade kan toebrengen. Uit een verlangen naar veiligheid is de zes gericht op het speuren naar bedreigingen, is hij waakzaam en argwanend en is de verbeelding sterk ontwikkeld. Is vaak opgegroeid in een bedreigende omgeving: geweld in het gezin, geestelijk onstabiele of verslaafde ouders wiens liefde ieder moment kon omslaan in woede. Zessen kunnen ook angst van de ouders overnemen.

Passie en fixatie: Angst/twijfel en lafhartigheid

Bij de zessen draait het om twijfel, niet om openlijke angst. Ze zijn zeer waakzaam op zoek naar bronnen van gevaar. Alle zintuigen staan op scherp. Ze trekken alles in twijfel. Om zich veilig te voelen gaan ze uit van het slechts mogelijke scenario. Zessen mijden situaties die gevaar kunnen opleveren. Ze zijn geen lafaard maar neigen naar uitstellen, projecteren gevoelens op anderen, zijn erg nieuwsgierig en hebben de behoefte om niet geraakt te worden door hun omgeving en deze onder controle te houden. Ze discussiëren graag.

Stress en Veiligheid:

Zessen neigen in stresssituaties naar drieën (er tegen aan gaan, minder angstig zijn, komen beter voor de dag, doorwerken tot ze ziek worden) en in veilige situaties naar negens (genieten van gezelschap, even verlost van waakzaamheid en twijfel).

Relaties:

Zessen zoeken naar iemand waar ze een verbond mee kunnen sluiten tegen de wereld. Ze hebben moeite met emoties en hebben bij voorkeur de controle over de situatie. Ze uiten hun liefde door te handelen, samen te werken en te helpen. Ze nemen weinig initiatief en laten hun partner de leiding nemen. Zelfs verliefde en gebonden zessen blijven twijfelen aan hun relatie.

Bekijk ook

3. De succesvolle werker

Steekwoorden: Zelfverzekerd, vlot, ambitieus, succesvol, enthousiast, werkt hard om doel te bereiken, kan mensen goed …