Home => Lichaam & Geest => Inspiratiepad => Kruidig Interessant => HEIDE: om functioneren op oude gronden los te laten

HEIDE: om functioneren op oude gronden los te laten

De heide is vroeg aan het bloeien dit jaar en dat inspireerde me om de volgende thee te maken:

  • neem 3 tot 5 toppen van ongeveer 10 centimeter,
  • voeg een eetlepel heermoes toe en zet met heet water een pot thee van een liter.
  • Na tien minuten trekken is de thee klaar.
  • Een schepje heide- of zomerhoning is wel nodig.

Een heftig theetje als het voor jou bedoeld is. Dat zal ik even uitleggen.

Neem even een stukje heidegebied in gedachten….Paarse overvloed met hier en daar een berken of lijsterboom met misschien wel grafheuvels ertussen en een machtige eik die de weg aanwijst van de en oude handelsstad naar de andere. Bevolkt met schapen, dansende vlinders, bijen verzamelen honingen zwaluwen komen de muggen weg vangen. Als je geluk hebt tref je een ree die verbaast kijkt wat je komt doen. Het lijkt een drukte van belang maar de stilte is altijd daar op een heideveld.

Nu groeit heide alleen maar op zure, arme grond en dat is een aanwijzing voor de mens omdat het verwijst naar de belangrijkheid van de zuurgraad in deblaas en de urinewegen. Met andere woorden; heide reinigt de blaas en urinewegen waarbij je kunt denken aan beginnende blaasontsteking.

De mens die hier bij hoort is vaak wat vastgeroest in oude patronen die vaak terug te verwijzen zijn op dogma’s die van de ouders, de kerk of school zijn opgelegd en ingesleten. Net als de wegen op de heide die soms eeuwen oud zijn en toch nog te vinden zijn.

Een heidemens is een beetje een zuurpruim en ziet vaak alleen wat anderen ervan zullen vinden en vergeten te genieten en plezier op de eerste plaats te stellen.

Begrijp me niet verkeerd, er zijn redenen om niet te kunnen genieten en vasthouden aan oude waarden om te overleven kent iedereen wel. Maar als het je belemmerd in verdere ontwikkeling is het zaak om iets te ondernemen.

Heide kan in dit geval werken omdat het aanraakt wat je belemmert. Het brengt de zurigheid over het bestaan in balans, niet altijd op een subtiele manier!
Het is dan ook belangrijk om iemand te hebben die kan luisteren, tegen huilen kan en je even met rust laat.

Door te reinigen met heide kom je uiteindelijk in balans. Heermoes is een kruid uit de oertijd en helpt de nierenergie op te bouwen.
Vaak is het bij heidemensen zo dat de energievoorziening op en laag pitje staat en dan is een combinatie met heermoes ideaal.

Honing is de zoetheid van het leven waar heidemensen zo intens naar kunnen verlangen.

Wandel eens op de heide, en neem wat topjes heide mee. Heide is beschermd maar ik gedraag mij als een schaap en neem alleen een handjevol topjes mee wat de groei en bleoi van volgend jaar weer bevorderd.

Zoek ook een plekje om even te zitten en om je heen te kijken en durf eens heel stil te worden om contact te maken met de oude gronden onder je billen.

Laat de beelden naar boven komen die er toe doen.

Geniet van de speciale warmte en de overvloed aan leven om je heen en voel je vol stomen met de bijzondere energie die van heidegrond uitgaat.


Een kruidige groet,
Marjanne Huising.

PS: Wil je heide medicinaal gebruiken overleg dan even via de mail.

Bekijk ook

De kracht van kruiden - Tijm Thymus vulgaris

De kracht van kruiden – Tijm Thymus vulgaris

Tijm is al eens eerder aan bod gekomen in het kort. Het is echter een kruid dat veel meer te vertellen heeft vandaar deze keer de volledige aandacht voor tijm. In deze tijd van kou en somberen wil ik vertellen over de winterharde tijm.