Home => Persoonlijke ontwikkeling => Anders denken

Anders denken


Soms lijkt het wel of er twee werelden zijn. Een wereld waarin waarheid wordt gezocht en een wereld waarin waarheid wordt onderdrukt. In welke van de twee leef jij? In welke van de twee word je gehouden? Welke komt jou het beste uit? Welke komt anderen het beste uit?

We zijn creatures of habits. Een groot deel van ons brein houdt ervan om elke dag hetzelfde te doen. In ons brein zitten bijvoorbeeld de kleine hersenen, die meer hersencellen bevatten dan de rest van het brein. De kleine hersenen ‘kijken’ mee naar nieuwe dingen die je bewust aan het leren en doen bent. Als ze genoeg hebben meegekeken, nemen ze het over en kun en doe je dingen zonder bewuste tussenkomst. De automatische piloot is geprogrammeerd. Dieper gelegen delen in jouw hersenen worden het reptielenbrein genoemd. Dit reptielen-brein houdt van procedures en herhaling. Is dit misschien de reden waarom goede, nieuwe, briljante en soms de wereld reddende ideeën en inzichten vaak geen algemeen geaccepteerd nieuw paradigma worden? Je voelt dat dingen anders moeten, je voelt dat er iets niet klopt en toch blijven andere mensen het doen en erover praten en wordt het oude in stand gehouden.

De keerzijde van persoonlijke ontwikkeling

Ik heb me zo vaak afgevraagd waarom veel briljante ideeën er soms wel een kwart eeuw of langer over deden om vervolgens pas geaccepteerd te worden door een kritische massa die er vervolgens voor zorgde dat het gemeengoed werd. Ik stel mezelf bijna elke dag deze vragen over bijvoorbeeld energiezuinige motoren, nieuwe en efficiënte en nog niet geaccepteerde behandelingsmethoden voor ziekten. Het heeft me vaak gefrustreerd dat sommige uitvindingen het niet eens halen tot gemeengoed. Ik ben, net zoals waarschijnlijk jij, een van die mensen die zichzelf vaak de vragen stelt: ‘Is dit het nou? Hoe zit dat nu eigenlijk echt? Hoe kan dat toch? Waarom zoveel oorlogen, haat en nijd? Waarom…? Toen ik me bezig ging houden met onderwerpen over persoonlijke groei ontwikkelde ik me sneller dan de mensen in mijn toenmalige omgeving. Toen ik vervolgens doorkreeg dat alles energie is en dat je zelf die energie (en dus alles) kunt beïnvloeden, werd ik nog enthousiaster. Ik schreeuwde het van de daken en raakte mijn kennissen en vrienden voor een flink deel kwijt. Sommigen vonden me raar en anderen vertelden me vele jaren later in alle eerlijkheid dat ze bang waren dat het teveel zou opvallen dat zij zelf stil stonden, terwijl ik groeide.

“Ik ben, net zoals waarschijnlijk jij, een van die mensen die zichzelf vaak de vragen stelt: ‘Is dit het nou? Hoe zit dat nu eigenlijk echt?”

Meegaan met de massa?

Economische krachten, wereldleiders, hun achterban, kerkelijke stromingen en transnationale bedrijven beïnvloeden ons leven behoorlijk. Dat dit een understatement is moge duidelijk zijn. Marketingcampagnes, spindoctors en handige communicatietools drijven ons in de armen van fabrikanten. Logisch. En soms is dit niet eens boze opzet of handelend vanuit ‘zwarte’ gedachten, het is vaak ook een optelsom van onwetendheid van de mensen die het product produceren. Of wetende dat je door de waarheid klanten of uiteindelijk je baan verliest en je met je neus op de feiten wordt gedrukt dat je jezelf afhankelijk van geld hebt gemaakt. We leven nu in een prachtige tijd waarin informatie steeds sneller en zonder omwegen ons bereikt. Het wordt steeds moeilijker voor instanties, overheden en bedrijven om grote groepen mensen voor de gek te houden. Het wordt nog steeds wel geprobeerd, maar het wordt moeilijker. Gelukkig maar, het zou zonde zijn om jaren en mensen te verliezen, omdat we in een leugen gehouden worden.

Wat is jouw waarheid?

Nee, ik geloof niet in doemscenario’s. Het is beter om te kijken HOE hier dan mee om te gaan. Vind sowieso je eigen waarheid en besef dat je zelfs dan nog in vele leugentjes leeft. Hoe meer we weten hoe meer vragen we eigenlijk krijgen. En of we willen of niet, ons brein houdt nu eenmaal van patronen en van het bekende. Dit is een gegeven dat je in een paradigma houdt dat je vertrouwd is. Het nieuwe kan soms zo eng lijken. Denk positief ook als je weet dat er mensen zijn die uiteraard handig gebruik maken van onze ‘automatische piloot’ en die trachten te programmeren voor hun doelen.

Alles is energie

Vanuit de wetenschap weten we allang dat alles energie is. We weten het eigenlijk al duizenden jaren. Waarom hebben we niet al op school geleerd dat wij met onze intenties deze energie kunnen beïnvloeden? Dat ons brein een radiozender en – ontvanger is, dat we telepathisch contact met elkaar kunnen maken en dat we simpelweg onze intuïtie hoeven te volgen en daar komen waar we willen zijn. Dat we onafhankelijk denkende wezens kunnen zijn die toch allemaal met elkaar verbonden zijn. Dat al je gedachten scheppend zijn: thoughts become things.

“Denk nu anders en adopteer wat je intuïtie je ingeeft.”

Denk anders

Elke mens heeft zijn donkere kanten, maar laten we hier niet te moeilijk over doen en het accepteren en de intentie hebben om onszelf te verbeteren. Leef je leven, doe zoveel mogelijk leuke dingen die goed voor je zijn en doe mensen geen pijn vanuit opzet. De waarheid zal in het midden liggen, het menselijk brein houdt van tradities en gewoontes en aan de andere kant worden we gemanipuleerd door een agenda van anderen. Laten we met zijn allen niet wachten op de zoveelste kritische massa die voor welk prachtig idee dan ook moet worden bereikt. Denk nu anders en adopteer wat je intuïtie je ingeeft. De wereld is niet zoals bijvoorbeeld de massamedia ons voorschotelen. Hij is vele malen mooier. Alles is energie en wij hebben de capaciteiten om de energie te sturen in een richting die voor elk mens goed is.

Anatol Kuschpèta

Neem contact op met het New Life Team:
Tel: +31 30 750 4066 (Voor België)
0800 888 888 6 (Enkel voor Nederland)


Anatol Kuschpèta


Hij maakt met de New Life University zijn droom waar; een eigen instituut waar je dingen kunt leren die je eigenlijk op school had willen kunnen leren. Gedreven coach en trainer. Van één-op-één coaching tot trainingen met honderden mensen tegelijk. Hij werkte reeds voor kleine en grote bedrijven, onbekende en bekende Nederlanders, particulier en pro deo. Eigenlijk is het niet Anatols vak, hij is het zelf!

Voor info over New Life University: www.newlifeuniversity.com

Bekijk ook

4 simpele anti-stresstips

4 simpele anti-stresstips

Niemand wil die heethoofd zijn die door de stress niets kan verdragen en bij de minste ergernis iedereen afsnauwt. Zeg daarom vaarwel tegen die eeuwige stress dankzij de volgende 4 makkelijk uit te voeren tips!