Home => Lichaam & Geest => Van de bovenste plank! => Spreken vanuit je hart – Stef de Beurs

Spreken vanuit je hart – Stef de Beurs


Spreken vanuit je hart
Communiceren in het openbaar vanuit verbinding
Beurs Stef

Prijs: 12.95 €


Pagina’s: 127
ISBN: 9789075362930
Ingenaaid: paperback,kaft slap
Uitgeverij: Eos Centra
Afmetingen: 210 x 134 x 12


 

In Spreken vanuit je Hart laat Stef de Beurs, communicatiecoach, zien hoe en waarom het mogelijk is je te laten horen vanuit je authenciteit en je gevoel om van daaruit een open verbinding aan te gaan met je toehoorder(s). Een eenvoudige, maar krachtige en verrassende methodiek wordt aangereikt om te kunnen communiceren met anderen in een-op-een contacten, in vergaderingen of voor een publiek. Spreken vanuit je Hart is bestemd voor iedereen die belangstelling heeft voor zijn/haar persoonlijke ontwikkeling met betrekking tot communicatie. Met bijzondere aandacht voor trainers, coaches, docenten en hooggevoelige mensen (HSP). Voor beginners én gevorderden op het gebied van communicatie en spreken in… het openbaar.


Boekbespreking Marianne Vervoort

Aangezien ik als Kiowa workshops geef en als medewerker van Symbolic spirituele home party’s op mijn agenda staan heb, vond ik het zeker een goeie zet om dit boek eens te lezen. Ik zou er waarschijnlijk wel puntjes uit kunnen gebruiken in het dagelijks leven en dat blijkt ook zo. Toen ik het boek sloot overliep ik voor mezelf wat het meeste bleef hangen van de informatie die ik net in me opgenomen had.


Het eerste punt is: wie een goeie spreker wil worden kan best zelf beginnen met luisteren zoals je zelf wil dat anderen naar je luisteren. De impact van luisteren wordt ook geweldig goed verduidelijkt in het gedicht van Leo Buscaglia (iedereen zoekt nu waarschijnlijk snel via google…) want wat houdt luisteren nu eigenlijk in? Het écht luisteren is helemaal in het Hier en Nu aanwezig zijn, je aandacht richten op wat de spreker te vertellen heeft, je eigen gedachten en oordelen even aan de kant schuiven, de spreker niet respectloos in de rede vallen zodat hij uit de flow van zijn verhaal geraakt. Ik ben zo blij dat in dit boek een van mijn levensthema’s wordt aangeraakt:” wat je aandacht geeft zal groeien”, dus wie het goeie voorbeeld geeft en zelf luistert zal gehoord worden.


Aangezien wij slechts 5% bewust handelen en de overige 95% via ons onderbewuste, leren we hieruit dat projecties en beoordelingen zo’n immense begrippen zijn. Opbouwende kritiek heeft 8 keer (!) meer effect dan iemand te wijzen op zijn gebreken, fouten, minpuntjes. Jammer genoeg hebben we door onze opvoeding afgeleerd om deze complimentjes in dankbaarheid te aanvaarden en op te nemen. Er wordt in onze maatschappij ook meer gekeken naar wat iemand fout doet waardoor de beoordelingen van anderen de enige zijn die blijven hangen terwijl de opkrikkende woorden verzwegen of niet gehoord worden. Wat projecties betreft heeft dit boek mij zeker een AHA-moment gegeven. De eigenschap die ons bij iemand anders ergert of irriteert is een spiegeling van een eigenschap die we zelf hebben maar niet altijd onder ogen durven komen. Zover was ik mee maar vaak voelde ik dat het niet helemaal klopte. Ik kon mezelf in alle eerlijkheid binnenstebuiten draaien en van sommige irritante dingen bij anderen geen korreltje vinden bij mezelf dus hoe zit dat dan? Stef de Beurs stelt dat ergernis kan voortkomen uit een gewilde eigenschap, iets waarvan jij meer zou kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld iemand die voor jou arrogant overkomt en jou daardoor irriteert terwijl jij eigenlijk meer zelfrespect aan de dag zou willen leggen en zijn arrogante houding eigenlijk een uiting is van een emmer gevuld met zelfrespekt terwijl de jouwe lek lijkt. Op dat moment confronteert het je dus met een eigenschap die jij verder wil ontwikkelen en dan is het aan jou om dat zo in te zien en ermee aan de slag te gaan of… je kan je blijven ergeren aan de wereld om je heen, de keuze ligt bij jou.

Spreken vanuit je gevoel is contact maken met al hetgeen het gespreksonderwerp bij jou oproept. Door die verbinding van al die zaken worden verbanden gelegd die voorheen niet altijd zichtbaar waren. Dat is ook de reden waarom mensen vaak tijdens hun gesprek, voordracht, uiteenzetting,… tot nieuwe inzichten of ideeën komen. Hieruit leren we het belang van communicatie, in eender welke vorm van relatie. Door met mekaar in gesprek te gaan vanuit je hart kan je samen groeien door de creativiteit die het gesprek met zich meebrengt.

Een laatste punt, bovenaan mijn ladder van inzicht, was spreken met angst. Wie in angst verkeert leeft in het verleden of in de toekomst maar gaat voorbij aan wat echt telt: het Nu! Leven in het verleden of de toekomst betekent dat je denkt (wat was er toen of wat zal er gebeuren?) ipv te voelen hoe iets jou nu beweegt. Spreken vanuit je Hart betekent dus Leven in het Hier en Nu…

Veel wijsheden in een op het eerste zicht vrij dun boekje dus zeker een verrassing. Ook een aanrader voor coaches, therapeuten, leerkrachten, acteurs, verkopers, verlegen mensen, studenten of vrienden, collega’s, geliefden. Iedereen spreekt wel eens vanuit het hart dus iedereen kan de tips uit dit boek gebruiken. Ieder zal er voor zichzelf uithalen wat op hem/haar van toepassing is, iedereen heeft een eigen reis af te leggen.

Tot na een volgend boek,
Marianne

Vervoort


Marianne Vervoort – voorproever Symbolic books Boekenwinkeltje.be
Door de jaren heen ben ik gegroeid tot iemand waar mensen en dieren terechtkunnen voor behandelingen begeleiding zoals JassenTechniek, reiki, voetreflexologie of cranio sacrale therapie.
Praktijk Kiowa
Duinberg 8 te 2470 Retie (BE)
Tel: +32 (0)499 136 167 of E-mail:marianne@symbolic.be

over Aumée Kerselaers

Bekijk ook

Het lichaam als verhaal van Diewke Talma

Het lichaam als verhaal van Diewke Talma

In onze huidige maatschappij ervaren veel mensen klachten als stress, angst en vermoeidheid. Haptonomie en de toepassing ervan, haptotherapie, worden met de dag populairder als behandeling voor dergelijke klachten. Het lichaam onthoudt wat wij zijn vergeten.